TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ PROJESİ’NİN TÜRKİYE TURİZMİNE ETKİLERİ

Bağımsız Türk Devletleri, Orta Asya coğrafyasında birliktelik oluşturabilmek adına sanayiden tarıma, politikadan ekonomiye birçok alanda projeler ve çalışmalar gerçekleştirmektedirler. Çalışmaların yoğun olarak görüldüğü alanlardan biri de turizm sektörüdür. Turizm sektörü, Türk devletlerinin sahip oldukları ortak kültürel mirası tanıtabilmek ve bir birliktelik oluşturabilmek için önemli bir yapı taşıdır. 2012 yılında oluşturulan “Türk Dünyası Kültür Başkenti” projesi de bu alanda önemini her geçen gün arttırmaktadır. Çalışmada “Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi”, Türkiye turizm sektörü açışından ele alınmıştır. Yapılan araştırmalarda, 2013 yılında Eskişehir ve 2018 yılında Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi göz önüne alınarak, Orta Asya Türk ülkelerinden Türkiye’ye yönelik turizm verileri incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Eskişehir’de yabancı turist sayısında genel bir düşüş olduğu fakat Orta Asya Türk ülkelerinden gelen turist sayısının bir önceki yıla göre artış göstererek Türkiye ortalamasının üstünde olduğu görülmektedir. Buna karşın 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’da yabancı turist sayısında artış olduğu fakat Orta Asya Türk ülkelerinden gelen turist sayısında belirgin bir artışın yaşanmadığı hatta bir önceki yıla göre Türkiye ortalamasının altında kaldığı görülmektedir. 

___

  • Timur, N. M., Çevik S., Kıcır, K. G. (2014). Etkinlik Turizmi: Kültür Başkenti Etkinliklerinin Başarı Unsurları Üzerine Bir Değerlendirme. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, (2)1, 56-83.
  • Niksarlıoğlu, A. (2007). Kültür Eksenli Kentsel Dönüşüm: 2010 Avrupa Kültür Başkenti Olarak İstanbul. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Akoğlan Kozak, M. (2016). 2013 Türk Kültür Başkenti Olmasının Ardından Eskişehir. Balikesir University Journal Of Social Sciences Institute, 19(36).
  • Uygur, S. M., ve Baykan, E. (2007). Kültür Turizmi Ve Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkileri. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayi, 2, 30-49.
  • Wang, S., Fu, Y. Y., Cecil, A. K., ve Avgoustis, S. H. (2006). Residents’ perceptions of cultural tourism and quality of life-A longitudinal approach. Tourism Today Tourism Today, 6, 47-61.