OTEL ÇALIŞANLARININ VERİMLİLİKLERİ ÜZERİNDE STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN ETKİSİ

Günümüz otel işletmeleri uygulamaya aldıkları insan kaynakları yönetimi politikaları ile yapılarında gerçekleştirmeye çalıştıkları oluşumda; işletme yönünden önemliliği bulunan stratejik insan kaynakları yönetimi politikalarını meydana getirerek yeni ve modern bir yaklaşım kapsamında stratejik şekilde düşünen ve farklılaşmaya açık bir yapıya geçmeyi amaçlamaktadırlar. Bu çalışmada otel çalışanlarının verimliliklerinde stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının etkisi incelenmiştir.  Bu nedenle bir otel işletmesi çalışanlarının verimlilikleri üzerinde stratejik insan kaynakları uygulamalarının etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda, stratejik insan kaynakları uygulamaları ve bu uygulamalar arasındaki ilişkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Otel işletmesinde çalışan 190 personele anket uygulanmıştır. Stratejik insan kaynakları yönetiminin çalışan verimliliği üzerine etkisi teorik olarak açıklanmıştır. Sonuçta, stratejik insan kaynakları uygulamalarının çalışanların verimliliğini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.

Effectiveness of Strategic Human Resources Management on the Productivity of Hotel Workers

In today's hotel management, human resource management policies and practices that they try to implement in their structures, strategic human resources management policies that are important in terms of business, they are aiming to make a strategic and open structure that is open to differentiation within a new and modern approach. In this study, the effects of strategic human resource management practices on the productivity of hotel employees are examined. For this reason, the effects of strategic human resources practices on the productivity of hotel management employees have been examined. In this context, strategic human resources practices and relationships between these practices have been tried to be determined. A questionnaire was applied to 190 employees working in the hotel business. The effect of strategic human resources management on employee productivity is theoretically explained. As a result, it has been determined that strategic human resources practices have a positive effect on employees' productivity.

___

  • Bakan İ. ve diğ. (2014). İnsan Kaynakları Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara.Barutçugil, İ. (2004). Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Kariyer Yayıncılık, İstanbul.Biçer Ömer, (2004). "Stratejik İnsan Kaynakları Uygulamalarının Çalışanların Performanslarıyla İlişkisi ve Konu İle İlgili Bir Araştırma", (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.Bingöl, D. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi, 8.Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.Cingöz, Ayşe, (2011). "SİKY ve SİKY’ in Örgütsel Performans ve İç Girişimcilik Üzerindeki Etkileri", (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Kayseri.İbicioğlu, H. (2010). İnsan kaynakları Yönetimi Geleneksek ve Stratejik Perspektif, Genişletilmiş ve Gözden Geçirilmiş 2.Baskı, İlksan Matbaası, Ankara.Öge S. ve diğ. (2007). Kariyer Yönetimi ve İnsan Kaynakları Uygulamaları, Genişletilmiş 2.Baskı, 10.Ünite, Baran Ofset, Ankara.Özgen, H. ve Yalçın, A. (2011). İnsan kaynakları Yönetimi Stratejik Bir yaklaşım, 2.Baskı, Nobel Yayınları, Adana.Şimşek M.Ş. ve diğ. (2007). Kariyer Yönetimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Geliştirilmiş 2.Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.