Sınıf Öğretmeni Adaylarının Birleştirilmiş Sınıflı Okul Ziyareti Yapmalarının Onların Bu Okullara Yönelik Algıları Üzerindeki Etkileri (Rize Örneklemi)

Ülkemizde değişik nedenlerle oluşan çok sayıda birleştirilmiş sınıflı okullar mevcut olup bu okulların gerekliliği ve başarısı üzerinde ise  tartışmalar halen devam etmektedir. Bu okullardan istenen verimin elde edilmesi için önemli şartlardan birisi olarak görev yapan öğretmenlerin algı ve tutumları görülmektedir.Bu çalışmanın amacı,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi  Sınıf Öğretmenliği programında eğitim gören öğretmen  adaylarının birleştirilmiş sınıflı okullara  yönelik yaptıkları günübirlik  araştırma inceleme gezilerinin onların algıları üzerinde   ne tür değişmeler meydana getirdiğini ortaya koymaktır.  Çalışmada karma yöntem kullanılmış olup örneklem grubu  110 öğretmen adayından oluşmuştur.  Adaylardan bu okullara yapmış oldukları ziyaretler öncesi ve sonrasında araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket doldurmaları istenmiş , elde edilen bulguların    T testi sonuçları  ve  aritmetik ortalamalarına bakılmıştır.  Aynı zamanda adaylarla odak grup görüşmeleri yapılarak neden böyle düşündükleri tespit edilmeye çalışılmıştır.         Elde edilen  sonuçlara göre değişkenler arasında  anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Ancak  çok  az da olsa olumlu yönde bir tutumun ortaya çıktığı söylenebilir.

___

  • 1. Binbaşıoğlu, Cavit (1999). Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim. Anı Yayıncılık. Ankara. 2. Köksal, Kemal (2009). Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim. Pegem Yayıncılık. Ankara. 3. Albayrak, Osman (2016). Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim Ders Notları.Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi 4. Öztürk, H. İ. (2003). Birleştirilmiş sınıflarda öğretim. Ankara: HD. Yayıncılık. 5. Milli Eğitim Bakanlığı, (2012b). 12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar. http://kesan.meb.gov.tr/documents 6. Ekiz, D. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri (2. baskı). Ankara: Anı Yayıncılık. 7. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayınevi. 8. Braun&Clarke. (2006). Using Thematic Analysis in Psychology. QualitativeResearch in Psychology, 3, 77-101. 9. Dursun, F. (2006) . Birleştirilmiş Sınıflarda Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. 2, S: 33-57. 10. Kılınç, S. (2005) “Birleştirilmiş ve Normal Sınıflarda Okuyan 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Türkçe ve Matematik Derslerindeki Başarılarının Karşılaştırılması”, Yuksek Lisans Tezi. 11. Mehmet Fırat , Işıl Kabakçı Yurdakul, Ali Ersoy. (2014). Bir Eğitim Teknolojisi Araştırmasına Dayalı Olarak Karma Yöntem Araştırması Deneyimi. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi – ENAD. 12. Brewer, J., & Hunter, A. (1989). Multimethod research: A synthesis of styles. Newbury Park, CA: Sage. 13. Green, J. C., Krayder, H., & Mayer, E. (2005). Combining qualitative and quantitative methods in social inquiry. In B. Somekh & C. Lewin (Eds.). Research methods in the social sciences (pp. 275-282). London: Sage.