9-11 Yaş Grubu Çocukların Yaşlarına ve Cinsiyetlerine Göre Çabukluk Yeteneklerinin Gelişimi (Rize Örneklemi)

Motor gelişim ,  fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişmesine paralel olarak organizmanın hareketlilik kazanmasıdır.  Bu hareketlilik zamanla dış uyaranlarının etkisi altına girer. Böylece değişik çevre şartlarında yaşayan çocukların motor gelişimleri de farklılık gösterebilir. Bu bakımdan araştırmamız , 9-11 yaş kız ve erkek çocukların çabukluk motor yeteneklerinin yaşa ve  cinsiyete göre ne şekilde  geliştiğini ortaya koymaktır. Araştırma örneklemi olarak ,  Rize İli Çayeli İlçesi’ndeki iki ilköğretim okulu  seçilmiştir. Bu okullarda eğitim gören 116 kız ve 147 erkek olmak üzere 263 çocuk üzerinde ölçüm yapılmıştır.Verilerin toplanmasında ,  standart bir test  olan AAHPER FORM TESTİ kullanılmıştır. Elde edilen veriler ,  bir boyutlu varyans analizi ve  T testine göre incelenmiş ve sonuçlar tablolar halinde yayımlanmıştır.Test sonuçları kendi içinde korelasyonlara tabii tutularak 9-11 yaş grubu çocukların motor gelişimleri ve özellikleri yaşa ve cinsiyete göre incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre , 9-11 yaş grubu çocukların çabukluk yetenekleri yaşla birlikte düzenli artış gösterirken . Erkek çocuklar ,  kız çocuklara göre her yaş grubu olarak daha öndedir. Çocuklarımıza  gerekli eğitim ve spor hizmetlerini en iyi şekilde verebilmek için , onların ruhsal  ve bilişsel  gelişimlerinin yanında psiko-motor  yeteneklerinin de ne şekilde geliştiklerini ortaya koymak gerekir. Bunun için batıda olduğu gibi , ülkemizde de motor yetenek testlerinin okullarımızda ve spor merkezlerinde yaygın olarak kullanılması önem taşımaktadır.

DEVELOPMENT OF THE QUALITY OF ATTENDANCE ACCORDING TO AGE AND GENDER OF 9-11 AGE CHILDREN (Rize Sample)

___

  • Akgün, Necati ( 1996) . Egzersiz Fizyolojisi 2.Baskı. Ege Üniversitesi Basımevi İzmir
  • Aydın, Menşure. ( 1998). Alt Özel, Normal, Üstün Zekalı 10-12 Yaş Grubu Çocuklarının Fiziksel ve Motorsal Özelliklerinin Karşılaştırılması. Bilim Uzmanlığı Tezi. İstanbul.
  • Başaran. İ.Ethem. ( 2001). Eğitim Psikolojisi. Ankara. Binbaşıoğlıı, Cavit. ( 2002). Eğitini Psikolojisi. Kadıoğlu Matbaası. Ankara.
  • Bilir, Şule. ( 2010). Çocuk Gelişimi ve Eğitim El Kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları. Ankara.
  • Bilir, Şule. ( 1998) Ana ve Çocuk Sağlığı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları Ankara.
  • Craty, Brynat J. ( 1997) Sporda Beceri Öğretimi. (Çev: Hasan Kasap). Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu. İstanbul.
  • Gürses, A. Engin . ( 1993) Farklı Sosyo- Ekonomik Çocuklarının Motorik Özelliklerinin İncelenmesi. Bilim Uzmanlığı Tezi. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.
  • Ulgen, Güllen; ( 1992). Erken Çocuk Gelişimi. Milli Eğitim Basımevi. İstanbul. Ülgen, Gülten. Eğitim Psikolojisi. Lazer Ofset Matbaa Tesisleri Sanayi Ticaret Limitet Sirkeli. Ankara.
  • Yavaş, Mehmet. ( 1996) İlhan, Atilla. Beden Eğitimi ve Spor Özel Öğretini Yöntemleri. Melisa Matbaacılık. Bursa.