Geleceğe Miras Olarak Bırakılan Bir Kırsal Kalkınma Projesi: Atatürk'ün İdeal Cumhuriyet Köyü

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kalkınma politikalarında devleti kalkındırmak demek köyü ve köylüyü kalkındırmak olarak ele alınmıştır. Çünkü nüfusun % 80’i köylerde yaşamaktadır ve Türkiye bir köylü devletidir. Atatürk, Türkiye’nin gerçek bir şekilde çağdaşlaşması için; “her şeyiyle çağdaş köyler” kurulmasını istemektedir. Bu amaçla bizzat ideal “Cumhuriyet Köyü Projesi”ni geliştirmiştir. Bunda amaç çağdaş ve çevreci bir köy yaratmaktı. İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi ile Atatürk’ün kafasındaki düşünceler şunlardır; eğitime, bilime, kültüre, sanata, ekonomiye önem verilen, sosyal imkanların çok fazla olduğu çağdaş ve çevreci bir köy yaratmak, köylünün rahat koşullarda yaşamasını ve bilinçlenmesini sağlamaktır. Bu proje uygulandığı takdirde Türkiye’de aşiret, tarikat eksenli feodal yapı yok edilecek, kalkınma ve aydınlanma tabandan başlayarak, merkezinde insan, çevre ve hayvan olan çağdaş bir proje gerçekleştirilmiş olacaktı. Bu çalışma, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk toplumunu çağdaşlaştırmak için öngördüğü projelerden birini; “İdeal Cumhuriyet Köyü” projesini ele almaktadır.

A Rural Development Project as Future Heritage: Atatürk’s Ideal Republican Village

With the declaration of the republic development policies meant to improve the state of the village and the villagers are discussed as to reconstruct. Because 80% of the population lives in villages and Turkey is a peasant state.Ataturk, wants to establish, "Everything the modern villages" Turkey's modernization and real way; For this purpose, the ideal itself "Republic Village Project" has developed. The aim was to create a modern and environmentally friendly village.Atatürk's in the head with thoughts “İdeal Republic Village Project” are as follows:education, science, culture, arts, economy, given the importance of social facilities is very much contemporary and create a village gren andIs to ensure that villagers living in comfortable conditions and developing awareness.This project, if implemented in Turkey, where tribal, feudal order axis will be destroyed,development and enlightenment, starting from the base, the center of man, a contemporary project, which would have carried out the environment and animals. In this study, Mustafa Kemal Ataturk's one of the projects envisaged to modernize Turkish society; "Ideally Republic village" tackles the project.

___

  • Atatürk’ün Bütün Eserleri. İlgili ciltleri, Kaynak yay. İst, 1998-2011 Atatürk, M.Kemal, Medeni Bilgiler, 2.baskı İst, 2010 Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri. Ank, 1997 Atatürk’ün Tamim,Telgraf ve Beyannameleri, c, IV, Ank,1964 İnan, Afet, Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz. TTK Yay. 16.dizi Köylerimiz,İçişleri Bakanlığı,İller İdaresi Genel Müdürlüğü,(1 Mart 1968 Gününe Kadar.) Başbakanlık Basımevi, Ank, 1968