TÜRK İKTİSAT TARİHİNDE “ALMANYA DA TÜRK TİCARET ODASI DERGİSİ”

Tarihsel süreçte devletler ulusal ve uluslararası ticari faaliyetleri daha disiplinli bir şekilde gerçekleştirebilmek için bir takım kurumlara ihtiyaç duymuşlardır. Bu kurumlar Tanzimat’tan günümüze kadar uzanan Türkiye tarihinde siyasal, iktisadi ve toplumsal birçok kurumun ilk defa gündeme geldiği bir süreci temsil etmektedir. Tarihte bu süreç siyasal yapıda, hukukta, sosyal yaşamda, kültürde ve iktisadi düzene kadar birçok konuda batı kaynaklı kurumların ve kavramlarının ülkemizde etkisini gösterdiği bir zaman dilimidir. Bu süreçte ticari ve sınai örgütlenme kavramları da bu yapıyla gelişme göstermiştir. Osmanlı devletinde önce yabancılar kendi ticaret odalarını kurmaya başlamışlar arkasından da yerli odaların kurulması ve en son olarak da Avrupa ülkelerinde Osmanlının bir ticaret odası kurması karşımıza çıkmaktadır. Türk iktisat tarihinde “Almanya’da Türk Ticaret Odası Dergisi” isimli çalışma; kurumların yükselme ve gelişmenin en önemli unsuru olduğu kavramından hareketle Almanya ve Türkiye arasında iki ülke ilişkilerinin sürekliliğini temsil eden Alman-Türk cemiyeti, Berlin Türk Kulübü ve Türk Alman Ticaret Odası sonrasında bunlara ilave olarak kurulan Almanya’da Türk Ticaret Odası ve bu kurum tarafından çıkarılan oldukça önemli bir çalışmadır. Bu dergide Almanya ve Türkiye hakkında iktisadi ticari yaşama dair oldukça önemli bilgileri elde etmenin yanı sıra o dönemki dünya ekonomisi ve iktisadi sorunları, komşu ülkelerin iktisadi sorunları ve ülkemizin ürünlerinin Almanya’da ticari ve piyasa yapısı hakkında oldukça faydalı bilgiler aktardığı görülmektedir. Çalışmayı bizler Osmanlıcadan Latin harflerine tercüme ederek siz okuyuculara konuları daha da sadeleştirerek bu bilgileri özetleyerek aktarmaya çalıştık. Bu çalışma Türk iktisat tarihi açısından Almanya ve Türkiye arasındaki iktisadi ilişkileri açıklamanın yanı sıra dünya iktisadi meseleleri ve bunların dışındaki birçok kavramı bizlere aktarması, günümüzün iktisat tarihçilerinin oldukça önem verdiği kurumlar ve kurumsal yapının iktisadi performans üzerinde ne kadar önemli bir etkisinin olduğunun gözler önüne sermiştir. Ayrıca bu etkinliğin o dönem itibariyle Almanya’da kurulan Türk Ticaret Odası ve aktiviteleriyle nasıl gerçekleştirildiğini de adım adım açıklaması açısından da oldukça büyük bir önem arzetmektedir.
Anahtar Kelimeler:

İktisat Tarihi, Gümrük, İhracat

___

  • Biber, A.E. (2010) İktisadi Büyümede Kurumsal Faktörler ve Kurumsal Değişim, Celalabat- Kırgızistan, Sayı 19, Akademik Bakış Dergisi.
  • Bilgin, S. (1998) Bir Meslek Kuruluşu Olarak Ticaret ve Sanayi Odaları ve Tüketicinin Korunmasındaki Rolleri, Ankara, Yüksek Lisans Tezi. Çavdar, T. (2008), Lonca’dan Oda’ya Nadir Eserler Kataloğu, İstanbul, İstanbul Ticaret Odası Yayınları.
  • Erim, Nakiboğlu, H. N., A. (2013) Osmanlı Bürokrasisinde Yenileşme: Tütün Nizamnameleri, Sayı 8, Turkish Studies.
  • Ertul, N. (2008), (Ed.) Ekonomi Basın Tarihi, İstanbul, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yayınları. Kurşun, Z. (2007), İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Mecmuası (Transkripsiyon ve sadeleştirme), Sayı 1, İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayınları.
  • Koraltürk, M. (1999) Türkiye’de Ticaret ve Sanayi Odalarının Tarihsel Gelişimi (1880-1952), İstanbul, Doktora Tezi.
  • Kurt, E. (2005), T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettişliği, http://teftis.kulturturizm.gov.tr
  • Kurt, E. Günümüz Türkiye- Almanya Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Analizi ve Geleceğe Dair Değerlendirme, https://www.academia.edu
  • Nazır, B. (2010). Şehbender Raporlarına Göre I. Dünya Savaşı Öncesi Osmanlı Ticareti, İstanbul, İstanbul Ticaret Odası Yayınları