Kırsal Yaşamda Ücretsiz Çocuk Emeğinin Kullanımı

Bu çalışma, Van’ın kırsal alanında çocuk emeğinin hangi şekillerde kullanıldığını ortaya koymak amacıyla tasarlanmıştır. Araştırmanın temel iddiası, her türden çalışmanın çocuklar için zararlı bir süreç olduğudur. Çocuk emeğine ilişkin birçok araştırma yapılmasına karşın ev içinde yaygın bir şekilde kullanılan ücretsiz çocuk emeği ile ilgili çalışmaların, literatürde büyük bir eksikliği vardır. Bu açıdan Van ili üzerinden ücretsiz çocuk emeğinin bir tablosunu çıkarmak amaçlanmıştır. Kırsal alanda ev içinde çalışan çocuklarla 741 anket yapılmıştır. Elde edilen veriler; “sosyo-demografik ve ekonomik özellikler”, “çalışma koşulları ve riskler”, “okul deneyimleri ve gelecek beklentileri” şeklinde ana başlıklar altında analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda görülmüştür ki; kırsal alanda ev içi işlerde yoğun olarak çalışan çocuklar için çalışma alanı ve şartları olumsuz etkiler barındırmaktadır. Çocukların, fiziksel ve psikolojik olarak kendilerini zorlayan işlerde çalışmaları, hem okul hem de gelecek beklentilerini olumsuz etkilemektedir. Kırsal alanda çalışan çocukların ailelerinin çoğu, düşük gelire sahip ve eğitim düzeyleri düşük ailelerdir. Ailelerin sosyal ve ekonomik düzeylerinin düşük olması, çocukların çalış(tırıl)masında son derece önemli bir etkendir.
Anahtar Kelimeler:

çocuk, emek, kır

Use Of Unpaid Chıld Labor In Rural Lıfe

This study was designed to reveal the ways in which child labor is used in the rural area of Van. The main claim of the research is that any kind of work is a harmful process for children. Although there are many studies on child labor, there is a great lack of studies on unpaid child labor, which is widely used in the home, in the literature. In this respect, it is aimed to draw a picture of unpaid child labor over the province of Van. 741 questionnaires were conducted with children working at home in rural areas. The data obtained; It has been analyzed under the main headings of "socio-demographic and economic characteristics", "working conditions and risks", "school experiences and future expectations". As a result of the study, it was seen that; Working space and conditions have negative effects for children who work intensively in domestic work in rural areas. The fact that children work in physically and psychologically challenging jobs negatively affects both their school and future expectations. Most of the families of children working in rural areas are low-income and low-education families. The low social and economic level of families is an extremely important factor in (employing) children.
Keywords:

chıld, labor, rural,

___

  • Acaroğlu, H. (2010). An Empirical Approach About Some Important Features of Child Labor in Turkey. Business and Economic Horizons, 3(3), 135-146.
  • Bulutay, T. (1995), Türkiye’de Çalışan Çocuklar, Ankara: T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü uluslararası Çalışma Örgütü Yayınları.
  • Castel, R. (2017). Ücretli Çalışmanın Tarihçesi. (Çev. Işık Ergüden), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Çevik, D. (1997). Çalışmazsam Okuyamam. Ankara Büyükşehir Eğitim Kültür Daire Başkanlığı.
  • Duyar, İ., Özener, B. (2003). Çocuk İşçiler Çarpık Gelişen Bedenler. Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • Erbay, E. (2008). Çocuk İşçi Olmak –Çocuk İşçiliğine Retrospektif Bakış. Ankara: Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Yayını.
  • Erder, S., Lordoğlu, K. (1993). Geleneksel Çıraklıktan Çocuk Emeğine: Bir Alan Araştırması. İstanbul: Friedrich Ebert Vakfı Yayınları.
  • Ertürk, Y. (1994). Patterns of Child Labour in Rural Turkey. Ankara: ILO Yayını.
  • İnal, K. (2014). Çocuk ve Demokrasi. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • İnal, K. (2007). Çocuğun Örselenen Dünyası. Ankara: Sobil Yayıncılık.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1981). “Çocuğun Değeri”. Psikoloji Dergisi, Sayı:1, s.89.
  • Kahramanoğlu, E. (1996). Türkiye’de Çalışan Çocuklar Sorunu ve Çözüm Yolları. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Hizmetler Yüksekokulu ve Friedrich-Nauman- Vakfı Yayını, Ankara.
  • Kılıç, F. (2009). Çocuk İşçiliği ve Ailenin Rolü: Kütahya Örneği, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Özbay, F. (1984). “Kırsal Kesimde Toplumsal ve Ekonomik Yapı Değişmeleri”, Türk Sosyal Bilimler Derneği, Türkiye’de Ailenin Değişimi, Toplumbilim İncelemeleri. Ankara.
  • Şişman, Y. (2004). Sokakta Çalışan Çocukların Yaşam Koşulları ve Gelecek Beklentileri: Sorunlar ve Çözüm Önerilerine Yönelik Eskişehir Örneği. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Walby, S. (2014). Patriyarka Kuramı. (Çev. Hülya Osmanağaoğlu). Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Yıldırak, N. (1990). Toplumsal Ekonomik Durumları ve Sorunlarıyla Türkiye’de Köy Çocukları, Ankara.