Fraud Symptoms Specific to Small and Medium-Sized Business (SMEs) and Research To Determine The Measures Taken: Gaziantep Case

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler), faaliyette bulundukları ülkelerde çok sayıda iş imkânları sağladıkları için her geçen gün daha fazla önemli hale gelmektedirler. Bu işletmeler, faaliyet gösterdikleri ülkelerde, yönetim ve organizasyon, pazarlama, tedarik, insan kaynakları yönetimi, üretim, finansman ve muhasebe gibi konularda birçok sorunlarla karşılaşabilmektedirler. KOBİ’lerin muhasebe ile ilgi karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri de hiledir. Hile ise üst yönetimden sorumlu olanların, çalışanların haksız veya yasalara aykırı bir menfaat elde etmek amacıyla muhasebe kayıtlarında veya belgelerinde yaptığı aldatma içeren kasıtlı eylemler olarak tanımlanmaktadır. Muhasebe bilgilerinin doğruluğu ve bütünlüğü tüm paydaşlar için çok önemlidir. Ayrıca, muhasebede hile, çalışanları, ortakları ve işletme sahiplerini etkilediği gibi devleti de etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalar, muhasebe hilelerinin ciddi boyutlara ulaştığını göstermektedir. Bu nedenle, KOBİ’lerde hilenin daha gerçekleşmeden önce tespit edilmesi, önlenmesi veya yok edilmesi ve konu ile ilgili caydırıcı önlemlerin alınması önem arz etmektedir. Bu çalışmada ise KOBİ’lere özgü hile belirtilerini ve alınan önlemleri tespit etmek amacıyla, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette bulunan KOBİ sahipleri veya yöneticileri üzerinde ankete dayalı yapılan araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.

Fraud Symptoms Specific To Small And Medium-Sized Business (SMEs) And Research To Determine The Measures Taken: Gaziantep Case

The importance of Small and Medium-Sized Businesses (SMEs) is increasing day by day as they provide various job opportunities in the countries in which they operate. These businesses may face problems related to the issues of management, organization, marketing, procurement, human resources management, production, finance and accounting. One of the most important accounting problems faced by SMEs is fraud, which may be defined as intentional acts involving deception in accounting records or documents by those in charge of top management to obtain unfair or illegal benefit from employees. The accuracy and integrity of accounting records is crucial for all stakeholders. In addition, fraud in accounting can affect employees, partners and business owners as well as the government. Studies show that accounting fraud has reached to dangerous levels. For this reason, it is important to detect, prevent or eliminate fraud in SMEs and take deterrent measures against this problem. This study presented the results of a survey based on the owners or managers of SMEs operating in the Gaziantep Organized Industrial Zone in order to identify symptoms of SMEs fraud and the measures taken.

___

  • Anuk, Ö. S. (2015). Muhasebe Hata ve Hileleri ile Muhasebe Mesleğinde Etik. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ataman, B. & Aydın, R. (2017). Hile Denetimi ve Denetçilerin Hile Tespitine Yönelik Bir Araştırma. Marmara Business Review, 2(1), 1-23.
  • Aytekin, S. Sezgin, H. & Yalçın, M. (2015). Uygulamacıların Muhasebede Hata ve Hileler ile Hile Belirteçlerine Yönelik Yaklaşımlar: Balıkesir İli Örneği. Muhasebe ve Denetime Bakış, 69-89.
  • Bayraktar, A. (2007). Türkiye’de Muhasebe Hileleri Tarihi. (Yüksek Lisans Tezi). Edirne: Trakya Üniversitesi.