China's Health Diplomacy Activities During the Covid-19 Pandemic

İklim değişikliği, çevre sorunları, göçler, salgın hastalıklar gibi ulusal sınırları aşan problemler gittikçe artmaktadır. Bu tür problemlerin çözümü ise işbirliğini zorunlu kılmakta ve sağlık ve dış politika ilişkisinin daha yoğun kurulmasına neden olmaktadır. 21.yüzyılın şu ana kadarki en büyük küresel etkiye sahip olayı olan Covid-19 virüsü de böyle bir etki yaratmış ve devletlerin sağlık diplomasisi faaliyetlerini oldukça önemli hale getirmiştir. Bu sebeple Covid-19 sürecinde başta Çin`in yaptığı yardımlar olmak üzere bu yöndeki sağlık diplomasisi faaliyetleri ve bu faaliyetlerin etkileri karşılaştırmalı bir şekilde incelenerek sunulmaya çalışılmıştır. Sağlık diplomasisi faaliyetleri çok yönlü olmakla birlikte aynı zamanda bir cazibe de yaratmaktadır. Dolayısıyla yumuşak güç ve kamu diplomasisi alanlarına da değinilmiş, ancak konuya temel güç tartışmalarından başlayarak bir arka plan sunmak amaçlanmıştır. Covid-19 döneminde birçok devletin virüsle ulusal çapta mücadeleyi daha çok önemsediği, yardımları kısıtladığı görülmüştür. Oysa Çin devleti ulusal mücadele yürütmekle birlikte sorumlu bir ülke olarak davranma misyonuyla hareket ederek sağlık diplomasisi faaliyetlerine de ağırlık vermiş ve bunu bir iletişim aracı olarak kullanmıştır. Bu süreçte en çok yardım yapan devletlerin başında gelmiş, yumuşak gücünü de arttırmıştır. Genel anlamda Covid-19 süreci dışında da yaptığı tıbbi dış yardımların geçici değil sağlık altyapısını iyileştirmeye yönelik olduğu sonucuna varılmıştır. Bu anlamda halk sağlığının evrensel anlamda korunabilmesi ve Covid-19 gibi sınırları aşan küresel problemlerin çözümü için sağlık diplomasisi faaliyetlerinin kalıcı sağlık altyapısına yönelik olarak arttırılması gerekliliği gözlenmiştir.

China's Health Diplomacy Activities during the Covid-19 Pandemic

Problems that transcend national borders such as climate change, environmental problems, migration and epidemics are increasing. The solution of such problems necessitates cooperation and leads to a more intense relationship between health and foreign policy. The 21st century's Covid-19 virus, the event with the greatest global impact so far, has also created such an impact and made the health diplomacy activities of states very important. For this reason, health diplomacy activities and the effects of these activities, especially the aid provided by China during the Covid-19 process, have been analyzed and presented in a comparative manner. While health diplomacy activities are multifaceted, they also create an attraction. Therefore, the fields of soft power and public diplomacy are also touched upon, but it is aimed to provide a background starting from the basic power debates. During the Covid19 period, it was observed that many states paid more attention to the national fight against the virus and restricted aid. However, the Chinese state, acting with the mission of acting as a responsible country while conducting a national struggle, also focused on health diplomacy activities and used it as a communication tool. In this process, it became one of the states that provided the most aid and increased its soft power. In general terms, it was concluded that the medical foreign aid it provided outside the Covid-19 process was not temporary but aimed at improving the health infrastructure. In this sense, it has been observed that health diplomacy activities should be increased for permanent health infrastructure in order to protect public health universally and to solve global problems that transcend borders such as Covid-19.

___

  • Battır, O. (2019). Health Diplomacy as a Soft Power`s Element in the Age of Globalization. Journal of Social Sciences of Mus Alparslan University, 7(5), 151-161.
  • Bilener, T. (2019). Dış Politika Analizinde Yumuşak Güç-Keskin Güç Karşılaştırması: Çin Örneği. The Turkish Yearbook of International Relations. 50, 241-257.
  • Carr, E. H. (2016). The Twenty Years 1919-1939. London: Palgrave Macmillan.
  • Dahl, R. (1957). The Concept of Power. Behavioral Sciences, (3), 201-215.