KENT PARKLARINDA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR ; İZMİR PARK ÖRNEĞİ

Plansız büyüyen kentlerde, plansız nüfus artışı ve yeşil alanların yok edilmesi sonucunda, kişi başına düşen yeşil alanların yetersizliği; insanların en doğal ihtiyacı olan kamusal açık alanda vakit geçirme ve rekreasyon ihtiyacını karşılayamamalarına neden olmaktadır. Kentsel dönüşüm hareketinin, sürdürebilirlik kavramı içerisinde değerlendirilmesi, bu açığı kapatabilecek bir yaklaşım olarak gözlemlenmektedir. Çarpık kentleşmeyi ve çarpık kentleşmenin etkilerini geri alabilmek adına kentte yaşayanlar için; altyapı (su, kanalizasyon, elektrifikasyon, drenaj vb.)ve üstyapı (ulaşım, park, meydan, cadde ve bulvar) sistemlerinde çalışmalar yapmak ve kent içindeki yeşil alanları birbiriyle bağlamak (yeşil ağ sistemi) son bir fırsat olabilir. Kamusal kullanımın ön planda tutulduğu İzmir kentinde, bu fırsatı doğru kullanabilmek adına, bu projede tasarım aşamasında; şehir içindeki konumu ve çevresi ile ilişkilerin alt ve üst yapı kurgularıyla bütünleşik bir şekilde ele alındığı, yeni nesil bir park anlayışı ortaya koymak benimsenmiştir.

INNOVATIVE APPROACHES IN URBAN PARKS; IZMIR PARK EXAMPLE

The lack of green spaces per capita as a result of organically growing cities, unexpected population growth and destruction of the green area; it caused people to be unable to meet their needs for open spaces and recreational needs. Sustainability in urban transformation is the key point as an approach to change these situation. For those who live in the in city in order to take back the effect of distorted urbanization; infrastructure (water, sewerage, electrification, drainage, etc.), superstructure (transportation, park, square, street and boulevard) systems to do the work and connect the green spaces in the city (green network system) may be the last opportunity. In the city of Izmir it is kept at the forefront of public use, in order to use this opportunity to correct these projects in the design stage; It is adopted to reveal a new generation concept of park in which the relations with the city's location and environment in the city are handled in an integrated manner with the infrastructure and superstructure.

___

  • • İzmir Büyükşehir Belediyesi 2015 Faaliyet Raporu
  • • Kaplan, A. (2017) İzmir’de Kamusal Ortam Odaklı Kentsel Transformasyon Olgusu. İzmir’de Kent, Mimarlık ve Kamusallık, Derleyenler: İ.T. Doğrusoy ve S.E. Kılıç, Yalın Yayıncılık, İstanbul, 81-88.
  • • Tırıl, A. (2012) Koruma ve Peyzaj Mimarlığı 2.Sempozyumu Bildiriler Kitabı, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yayınları 2013/1 Ankara,166.
  • • Kardelen Peyzaj Planlama İnş. San. Tic. ve Ltd. Şti 'nin Firma Arşivi