GERİLLA PAZARLAMANIN TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ

Küreselleşmeyle birlikte, tüketici tercihleri sürekli bir şekilde artmakta ve hızlı bir şekilde değişmektedir. Firmalar ürünlerini ve hizmetlerini hedefledikleri bu niş kitleye satabilmek için, pazarlama kavramını yönetsel bir süreç olarak incelemeye başlamıştır. Günümüzde arzın talepten fazla olması ve tüketici tercihlerinin hızla değişmesi, pazar ortamında yoğun bir rekabet ortamı yaratmaktadır. Çünkü tüketici bugün sevdiği bir ürünü yarın sevmeyebilir veyahut bugün ihtiyaç duymadığı bir hizmete yarın ihtiyacı olabilir. Hızlı değişimin yaşandığı pazar ortamında firmaların bu değişime kayıtsız kalmaları mümkün değildir. Günümüzde tüketici memnuniyetini odak noktasına alan modern pazarlama anlayışı, bu aşamaya kadar çeşitli pazarlama evrelerinden geçerek günümüzde gelmiştir. Modern pazarlama stratejilerinden gerilla pazarlaması yöntemi, temelinde yaratıcılık ve hayal gücü bulunduran yenilikçi bir pazarlama yaklaşımıdır. İşletmeler gerilla pazarla tekniğiyle özgün, dikkat çekici, şaşırtıcı reklamlar sunarak fiili ve potansiyel alıcılarını etkilemeyi ve onların aklında kalmayı hedeflemektedirler. Bu pazarlama yönteminde özgün olma ve yaratıcılık, bütçeden daha önemlidir. Firmalar uygulayacağı bu gerilla yönteminde reklam ne kadar özgün ve şaşırtıcı olursa olsun, eğer yöntem ve zamanlama iyi belirlenmezse, sonuç başarısız olacaktır. Bu yüzden firmalar gerilla pazarlamanın temel ilke ve unsurlarını iyi bilip, planını ona göre oluşturmalıdır. İşletmeler bu ilke ve unsurları başarılı bir şekilde uygulanabilirse, hedefledikleri niş kitlenin satın alma davranışı olumlu bir şekilde etkileyebildiği tespit edilmiştir. Firmalar bu sayede rakiplerine karşı büyük avantaj sağlamış olurlar.

___

  • KAYNAKÇA Altınışık, D. (2017). Gerilla pazarlamanın tüketici satın alma kararı üzerine etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Bardakçı, H., Özçelik, O. ve Kılıç, S. (2015). Cinsiyet ile tüketici davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve ampirik bir uygulama. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(40), 620-626.
  • Belić, S. ve Jönsson, E. (2012). Guerrilla marketing and its effects on consumer behavior. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kristianstad University International Business and Economics Program. İsveç.
  • Boğa, Ö. ve Başcı, A. (2006). Ağızdan ağıza pazarlamanın gösterişçi tüketim üzerine etkisi. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 12(45), 463-486.
  • Çakır, A. ve Kılıç, B. (2020). Turistlerin satın alma güdülerinin klasik tüketici davranış modelleri kapsamında değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(1), 645-655.
  • Schoultz, M. (2016). Use Guerrilla Marketing: 14 jaw-dropping lessons from examples. Erişim Tarihi: 10.11.2021 , https://digitalsparkmarketing.com/use-guerrilla-marketing/
  • Düzgün, Z. (2015). Tüketicilerin pazarlama karması algısı ve satın alma tarzlarının müşteri memnuniyeti, markaya duyulan güven ve tüketici temelli marka değeri üzerindeki etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Doğuş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Gökerik, M. (2019). Sosyal medyada Gerilla Pazarlama paylaşımlarının tüketici satın alma kararına etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.
  • Iqbal, S. ve Lohdi, S. (2015). The Impacts of Guerrilla Marketing on Consumers’ Buying Behavior: A Case of Beverage Industry of Karachi. Jinnah University for Women, Arabian J Bus Manag Review, 6 (2), 1-7.
  • Kotler, P. (2021). A’dan Z’ye Pazarlama. (Çev. Aslı Kalem Bakkal), İstanbul: Mediacat Yayınları.
  • Öklük, B. (2018). Gerilla Pazarlama kavramı ve tüketicinin gerilla pazarlama uygulamalarına ilişkin davranışlarının incelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Özden, H. (2006). Değer odaklı pazarlamada pazarlama iletişimin rolü üzerine bir çalışma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Özgül, N. (2008). Bütünleşik pazarlama iletişiminde gerilla pazarlama stratejilerinin kullanılması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eğe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Torlak, Ö. (2019). Pazarlama ilkeleri, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yayını, Sayı 3012, 110-135
  • Tunçkan, E. (2012). Tüketim ve endüstri piyasaları ile bu piyasadaki satın alma davranışlarını etkileyen yaklaşım modelleri. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 1(4), 147-156.
  • Singhal, R. (2021). Impact of Guerrilla Marketing on the Buying Behavior of Consumers. Journal of Emerging Technologies and Innovative Research, 8(3), 73-77.
  • Spahic, D. (2018). The varying impact of guerrilla vs traditional marketing communication practices on consumer: an applied research on collage student, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • 10 Creative Coca Cola Ads At Their Best. (2018) Erişim Tarihi: 10.11.2021, https://themarketingbirds.com/10-creative-coca-cola-ads-at-their-best/ .
  • Basman, S. (2020). The best, Hottest Tabasco ads. Erişim Tarihi: 10.11.2021, https://themarketingbirds.com/the-best-hottest-tabasco-ads/
  • Dura, Y. (2020). The best Burger King vs. Mcdonald’s ads. Erişim Tarihi: 10.10.2021, https://themarketingbirds.com/the-best-burger-king-vs-mcdonalds-ads-war-you-should-see/
  • Aggarwal, P. (2021). 14 Incredibly creative and cool KitKat ads. Erişim Tarihi: 10.11.2021, https://themarketingbirds.com/14-incredibly-creative-and-cool-kitkat-ads/ .