YÖRE HALKININ TURİSTLERLE İLİŞKİLERİNDE İLETİŞİM BECERİLERİ FARKLILIKLARININ SOSYO-DEMOGRAFİK FAKTÖRLERE GÖRE İNCELENMESİ:PAMUKKALE VE KARAHAYIT DESTİNASYONUNDA BİR ARAŞTIRMA*

Turizm sektörünün gelişimi, turistik destinasyondaki yöre halkını da yakından ilgilendirmekte ve yöre halkının turistlerle olan iletişimi önem kazanmaktadır. Literatürdeki araştırmalar, iletişim sürecini etkileyen önemli değişkenlerden biri olan iletişim becerilerinin, öğrenilebilir ve geliştirilebilir beceriler olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu açıdan bakıldığında, turizm sektöründe yöre halkının iletişim becerilerinin arttırılması, taraflar arası kültürel etkileşimin gelişmesi ve yöre halkının turizmin gelişimine olan negatif tutumlarının azaltılması açısından büyük önem taşır. Yöre halkının genel iletişim becerileri üzerinde, demografik faktörlerinin (yaş, cinsiyet, gelir durumu, medeni durum, eğitim ve turizm eğitiminin) farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemek amacıyla yapılan bu araştırmada Denizli ili Pamukkale ve Karahayıt destinasyonundaki yöre halkından Likert ölçekli anket ile elde edilen veriler anova ve t testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda söz konusu demografik faktörlerin iletişim becerileri üzerinde farklılık yarattığı tespit edilmiştir.

EVALUATING COMMUNICATION SKILLS DIFFERENCES BETWEEN LOCAL RESIDENTS AND TOURISTS DUE TO SOCIO-DEMOGRAPHIC FACTORS: A RESEARCH ON PAMUKKALE AND KARAHAYIT DESTINATION

The growth of tourism in a destination has a high impact on the local residents and the communication between the tourists and the local residents becomes highly important. Current literature suggests that communication skills, one of the important parameters that affect the communication process, are favorable to learn and advance. Therefore, the development of communication skills of local residents is necessary for effective cultural exchange and to improve their attitude against tourists. On this study the data collected by the likert scale surveys from the local people in Denizli Pamukkale and Karahayıt destination were analyzed by T test and Anova for the purpose of the determine if it makes a difference the effects of the demographic factors (age, sex, income, marital status, education and tourism education) on the general communication skills of the local people. As a result of research it has been found these demographic factors make a difference on the communication skills.

___

  • Akova, O. (2006). Yerel Halkın Turizmin Etkilerini Algılamalarına Ve Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma, Akademik İncelemeler Dergisi, 2(1), 1-34.
  • Arslan, E., Erbay, F. ve Saygın, Y. (2010). Yaratıcı Drama ile Bütünleştirilmiş İletişim Becerileri Eğitiminin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin İletişim Becerilerine Etkisinin İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (23), 1-8.
  • Avcı, U. Sayılır, A. (2006). Hizmet Kalitesi Çerçevesinde Çalışanların Rolüne ve Yeterliliklerine İlişkin Karşılaştırmalı Bir İnceleme, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1), 121-138
  • Avcıkurt, C., Karaman, S., Köroğlu, A. (2007). Turizmin Sosyo Kültürel Etkileri, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, M. Bulu, İ.H. Eraslan (Ed), (17-27). Uluslararası Rekabet Araştırmaları Derneği Yayınları, İstanbul
  • Babadağlı, B., Ekiz, E.S. ve Erdoğan, S. (2006). Hekimlerin Ve Hemşirelerin Hastasıyla İletişim Becerilerinin Değerlendirilmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(3), 52-69
  • Çakıcı, A.C. ve Aksu M. (2006). Gökçeada’ya Gelen Turistlerin Beklenti ve Tatmin Düzeylerinin Karşılaştırılması, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 7(1), 1-17
  • Çetin, T. (2009). Beypazarı’nda Turist-Yerli halk Etkileşimi ve Turizmin Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Etkileri, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 9 (1), 15-32.
  • Doğan, H. ve Üngüren E. (2010). Alanya Halkının Turizme Sosyo-Kültürel Açıdan Bakışı, NWSA e-Journal of New World Sciences Academy, 5(4), 396-415.
  • Doğanay, Ü. ve Keskin, F. (2008). İletişim Çalışmalarında Kişilerarası İletişimin Yeri: Türkiye’deki Kişilerarası İletişim Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme, Kültür ve İletişim, 11(1), 9-32.
  • Ekiz, E. ve Köker, N. E. (2010). Şikayetin Kısıtlayıcı Faktörleri : Turistlerin Belirgin Şikayet Etme Davranışları, Journal of yaşar University,17(5), 2859-2873
  • Gölönü, S. ve Karcı, Y. (2010). İletişim Meslek Lisesi Öğrencilerinin İletişim Beceri Düzeylerinin İncelenmesi. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 123-140
  • Gürbüz, A. (2002). Turizmin Sosyal Çevreye Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Teknoloji Dergisi, 1(2), 49-59.
  • Karaman, S. ve Avcıkurt, C. (2011). Turizmin Halk Üzerine Etkileri (Samsun Örneği), Samsun Sempozyumu, 1-11.
  • Karagöz, Y., Kösterelioğlu, İ. (2008). İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeğinin Faktör Analizi Metodu İle Geliştirilmesi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 81-97.
  • Keçeci, A. ve Taşocak, G. (2009). Öğretim Elemanlarının İletişim Becerileri: Bir Sağlık Yüksekokulu Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 2(4),131-136.
  • Kılcıgil, E., Bilir P., Özdinç Ö., Eroğlu K. ve Eroğlu B. (2009). İki Farklı Üniversitenin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin İletişim Becerilerinin Değerlendirilmesi, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7 (1),19-28.
  • Korkut, F. (1996). İletişim Becerilerinin Değerlendirilme Ölçeğinin Geliştirilmesi: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışmaları, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2(7), 18-23.
  • Korkut, F. (2005). Yetişkinlere Yönelik İletişim Becerileri Eğitimi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (28), 143-149.
  • Nunkoo, R., Smith, S. L. J., & Ramkissoon, H. (2013). Residents’ attitudes to tourism: A Longitudinal Study of 140 Articles from 1984 to 2010. Journal of Sustainable Tourism, 21(1), 5–25.
  • Özerbaş, M.A., Bulut, M. ve Usta, E. (2007). Öğretmen Adaylarının Algıladıkları İletişim Becerisi Düzeylerinin İncelenmesi, Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 123-135.
  • Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 28, Eylül 2017 S. Ceylan, N. S. Özdipçiner 340
  • Scarinci, J. and Pearce, P. (2012). The Percieved Influence of Travel Experiences on Learning Generic Skills, Tourism Management, 33, 380-386.
  • Suchankova, H. (2014). Developing Intercultural Competences during the Language Tuition, Social and Behavioral Sciences, 116, 1439-1443.
  • Tabachnick ve Fidell (2013) A Practical Approach to using Multivariate Analyses, 6th Ed. Pearson.
  • Tokmak, İ., Turgut, H. Ve Öktem, Ş. (2013). Turizm ve Otelcilik Öğrencilerinin Sosyotropik-Otonomik Kişilik Özelliklerinin İletişim Becerilerine Etkisi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 24 (1), 1-13.
  • Yaylı, A. ve Öztürk, Y. (2006). Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Bedensel Engelliler Pazarına Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17(1), 87-97. www.nufusu.com/ilce/ pamukkale denizlinufusu (17.10.2014)
Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-2922
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Pamukkale Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ASYA’NIN İKİ UCUNDAN GÖRÜŞLER: TÜRKİYE–JAPONYA ALGISI

Cahit KAHRAMAN

KAPİTALİZMİN ÇEKİCİ TUZAKLARI OLARAK MODERN MEDYA İŞLETMELERİ: İLETİŞİM GEREKSİNİMİNİ KARŞILAYAN ÇAĞDAŞ SIĞINAKLAR

Emrah CEVHER, Burak KARABULUT, Sedat CERECİ

STOK MALİYETLERİNİN ÖLÇÜM VE MUHASEBELEŞTİRME ESASLARININ VUK, TMS/TFRS VE YFRÇ TASLAĞI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Erkan ÖZTÜRK

YAŞANABİLİRLİK KAVRAMI BAĞLAMINDA KAMUSAL/AÇIK MEKÂNLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: KIRKLARELİ KENT MERKEZİ ÖRNEĞİ

Azem KURU, Mete Korhan ÖZKÖK

YEREL YÖNETİŞİMİN YENİ BİR KURUMSAL ARACI OLARAK KALKINMA KURULLARI: İZMİR KALKINMA KURULUNDA NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Rasim AKPINAR

EKOMÜZE KAVRAMININ ANTALYA TERMESSOS ARKEOLOJİK SİT ALANI ÖRNEĞİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Elmas ERDOĞAN, Nergiz BELEN

THE CHERRY ORCHARD VE LOOK BACK IN ANGER ADLI ESERLERDE SOSYAL SINIF, AYRIMCILIK VE SINIF ÇATIŞMASI TARTIŞMALARI

Berna KÖSEOĞLU

TÜRKİYE’DE 1980 SONRASI KAMU HARCAMALARI, VERGİ GELİRLERİ ve EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ

Aylin İDİKUT ÖZPENÇE

LABRAUNDA SU KOMPLEKSİ KAZILARI VE İNCE CİDARLI SERAMİĞİ (ÖN RAPOR)

Ömür Dünya ÇAKMAKLI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YENİLİKÇİLİK EĞİLİMİ İLE GİRİŞİMCİLİK POTANSİYELLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE AİLELERİN GİRİŞİMCİLİK ÖYKÜSÜNÜN ARACI ETKİSİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

M.Şebnem ENSARİ, Hazal K. ALAY