UZUNYAYLA ÇERKESLERİNDE KOLEKTİF KİMLİĞİN SEMBOLİK BİÇİMLENMESİ: 21 MAYIS 1864

21 Mayıs 1864 tarihi Kafkas savaşlarının bitişi olarak kabul edilen sembolik bir tarihtir. Bu tarihin hatırlanması için her yıl hem Türkiye’de hem de Kafkasya’da anma törenleri düzenlenmektedir. Bir hafıza mekânı olan bu törenler Çerkes toplumu için kolektif kimliğin inşasını sağlamakta ve Çerkesler için kimliği biçimlendirmektedir. 2017 yılında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Çerkes köylerinde gerçekleştirdiğimiz alan çalışmamızda kaynak kişilere sorduğumuz sorular üzerinden bu tarihin kolektif kimliğin oluşumundaki rolü incelenmiştir. Uzunyayla Çerkeslerinin her yıl düzenledikleri törenlerde semboller ve ritüeller yoluyla kolektif kimliği tahkim ettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmada 21 Mayıs 1864 tarihi, Kefken anıt mezarı ve balık tüketimi hakkındaki algının nasıl oluştuğu ve algıdaki farklılıklara nelerin etki ettiği incelenerek alana katkı sağlanmıştır.

SYMBOLIC FORMATION OF THE COLLECTIVE IDENTITY OF UZUNYAYLA CIRCASSIAN: 21 MAY 1864

21 May 1864 is a symbolical date when Caucasian war ended. Every year commemorations are organised in both Turkey and Caucasus to remember this momentous of 1864. Serving as a realms of memory, these commemorations enable the construction of collective identity for Circassians and they also shape the identity for the Circassian. In our field research that was conducted in 2017, in the Circassian villages of Pınarbaşı, Kayseri, by means of questions directed at the informants, the role this date plays in terms of the construction of collective identity was analysed. It is determined that Circassians of Uzunyayla reinforced the collective identity through symbols and rituals in these commemorations the organize every year. This research studies the perception and acknowledgement of the date 21 May 1864, how the perception of Kefken mausoleum and fish consumption has been created and also the factors that cause different perceptions.

___

  • Referans1 Assman, J. (2015). Kültürel Bellek, (Çev: A. Tekin), 2. Basım, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Referans2 Bar-Tal, D. (2003). “Collective Memory of Physical Violence: its Contribution to the Culture of Violence”, The Role of Memory in Ethnic Conflict, (Ed: E. Cairns ve M. D. Roe), Palgrave Macmillan, New York.
  • Referans3 Caldicott E. ve Anne F. (2003). “Introduction”, Culturel Memory: Essays on European Literature and History, (Ed: E. Caldicott ve A. Fuchs), Peter Lang Publishing, Oxford.
  • Referans4 Connerton, P. (1999). Toplumlar Nasıl Anımsar?, (Çev: A. Şenel), Ayrıntı Yayınları, 1. Basım, İstanbul.
  • Referans5 Doğanay, G. (2015). “Hatıralarla Kurulan Toplumsal Kimlik: 21 Mayıs 1864 Sürgünü ve Türkiyeli Çerkesler”, Turkish Studies, 10/Summer, 361-380.
  • Referans6 Devine-Wright, P. (2003). “A Theoretical Overview of Memory and Conflict”, The Role of Memory in Ethnic Conflict, (Ed: E. Cairns ve M. D. Roe), Palgrave Macmillan, New York.
  • Referans7 Eriksen, T. H. (2002). Etnisite ve Milliyetçilik, (Çev: E. Uşaklı), 1. Baskı, İstanbul.
  • Referans8 Eyerman, R. (2003). Cultural Trauma: Slavery and the Formation of African American Identity, Cambridge University Press.
  • Referans9 Hobsbawn, E. (2006). “Giriş: Gelenekleri İcat Etmek”, Geleneğin İcadı, (Ed: E. Hobsbawn ve T. Ranger), (Çev: M. M. Şahin), 1. Baskı, Agora Kitaplığı, İstanbul.
  • Referans10 Nora, P. (2006). Hafıza Mekânları, (Çev: M. E. Özcan), 1. Baskı, Dost Kitabevi, Ankara.
  • Referans 11 Rodriguez, J. ve Ted F. (2007). Culturel Memory Resistance, Faith and Identity, University of Texas Press, Austin.
Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-2922
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Pamukkale Üniversitesi