GRACE PALEY’NİN “ANNE” ADLI KISA KISA HİKÂYESİNDE YALNIZLAŞMA VE YABANCILAŞMA

Amerikan yazar Grace Paley, “Anne” adlı kısa kısa hikâyesinde belli sayılara sıkıştırılmış sözcük dağarcığının satır aralıklarındagizli olarak ifade etmeye çalıştığı birçok şeyi okuyucuya anlatmak istemektedir. Bu makalede anlatılmak istenen durum,Paley’nin, bu kısa kısa hikâyesinde görünenden çok görülmeyen şeylerin insanların yalnızlık ve yabancılaşma duygularına vehislerine sebep olduğu ve bu yolla da geçmiş günlerine özlem duyarak bulundukları ortama yabancılaştıklarıdır. Post modernedebi dönem incelenecek olursa, karakterlerin birçok psiko-analitik problemlerinin olduğu ortaya çıkmaktadır ve bu sorunlargerek aile içerisinde ve gerek toplumsal yapıda bireylerin birbirinden uzaklaşmalarına ve iletişim problemlerinin artmasınayol açmaktadır. Bir kelimesinde bile birçok şeyin anlatılabildiği kısa kısa hikâyelerde yoğunlaşmış saklı bir dil mevcuttur.Yani, anlatım dilinin çok etkin oluşuyla Paley, okuyucuları kendi dünyalarına, yaşadıkları geçmişlerine ve bu geçmişin onlardabıraktığı izlere de değinmektedir.

ALIENATION AND ISOLATION IN GRACE PALEY’S SHORT SHORT STORY, “THE MOTHER”

American writer, Grace Paley presents her short short, “The Mother,” to the readers in a limited quantity of words in which different meanings are covertly hidden in between the lines. In this article, the aim is to explain invisible meanings more than the visible that cause the individuals to experience the sense and the feeling of isolation and alienation as well as result in a retrospection for the past and, thus, become alienated and isolated to their surroundings. When post-modern period is analyzed, the individuals have some psychoanalytical matters, and these cases result in a rise in commmunication disorders, alienation and isolation in the families as well as social life. In short short stories, there is condenced hidden meaning even in a word. That is, through an effective language, Paley leads the readers towards their own inner worlds, their pasts and the influences of the previous years on them.

___

  • Binder, Wolfgang ve Heimbrecht Breinig (Ed.) (1995). American Contradictions, (Amerikan Zıtlıkları), Wesleyan University Press, Hannover, 77-110.
  • Cahill, Susan. (Ed.). (1975). Women Fiction: Short Stories By and About Women, (Kadın Yazını: Kadınlar Tarafından ve Kadınlar Hakkında Yazılan Kısa Hikâyeler), Mentor Book, New York.
  • Hutcheon, Linda (1990). A Poetics of Postmodernism: History, Theory, Fiction, (Postmodernizmin bir Poetikası: Tarih, Teori, Roman), Routledge, New York ve London.
  • Michaels, Leonary. (1997). “Conversations with Grace Paley”, Conversations with Grace Paley, (Grace Paley ile Konuşmalar). (Ed: Gerhard Bach ve Blaine Hall), University of Mississippi, Jackson, 26-35.
  • Özbudun, Sibel, George Marcus & Temel Demirer. (2007). Yabancılaşma ve.… Ütopya Yayınevi, Ankara.
  • Özer, Sevinç. (2012). “Kısa Öyküde Güç İlişkileri”, Dünyanın Öyküsü: İki Aylık Öykü Eleştiri Dergisi. (3): s. 9-13.
  • Paley, Grace. (1994). “Mother”, (Anne). The Collected Stories, (Toplu Hikâyeler). (Ed: Farrar Straus Giroux). Harper Collins, New York, 325-327.
  • Schleifer, Ronald. (1985). “Chaste Compactness”, (Saf Etkili Anlatım), Contemporary American Women Writers, (Çağdaş Amerikan Kadın Yazarlar), (Ed: Catherine Rainwater ve William J. Schelck), Kentucy University Press, Lexington, 31-51.
  • Shapard, Robert ve James Thomas. (1986). Sudden Fiction: American Short-Short Stories, (Ani Kurgu: Amerikan Kısa-Kısa Hikâyeleri), Gibbs M. Smith.
  • Taylor, Jacqueline. (1990). Grace Paley: Illuminating the Dark Lives, (Grace Paley: Karanlık Yaşantıları Aydınlatma), Texas Press, Austin.