FEN ÖĞRETİMİNDE KAVRAM YANILGILARININ KARAKTERİSTİKLERİNİN TANIMLANMASI

Çoğu öğretmen, öğrencilerini temiz zihinsel yazı tahtası olarak düşünür ve bu boş tahtayı doldurmak için rol üstlenir. Bu yaklaşımdaki problem, tahtaların boş olmadığı, zaten onların bazı önyargılar ve sezgiler içerdiğidir. Öğrencilerin deneyimsiz teorileri veya sezgileri kavram yanılgılarının geliştirilmesine yol açar. Kavram yanılgısı, bir kişinin bir kavramı anladığı şeklin, ortaklaşa kabul edilen bilimsel anlamından önemli derecede farklılık göstermesi şeklinde ifade edilebilir. Kavram yanılgıları, öğrenciler için diğer açıklayıcı bilgilerden fazla farklılık göstermezler, aynı şekilde düzenlenirler, yeni bilgilerin genelinde yer alırlar ve sonuç olarak kavram yanılgılarını ortadan kaldırmak zordur. Çünkü, yanlış kavramlar öğrencilerin kendi gözlemleri sonucu, uzun bir süreçte geliştirildikleri için bu kavramlar onlara daha yakın ve değerlidirler. Kavram yanılgılarının giderilememesi durumunda, öğrenme süreci ciddi bir şekilde engellenebilmektedir. Bu çalışmada, öğrencilerin kavram yanılgılarının oluşum nedenleri, genel özellikleri, sınıflandırılması ve yanılgıların oluşumlarının nasıl engellenebileceği tartışılmıştır.

DESCRIBING THE CHARACTERISTICS OF MISCONCEPTIONS IN SCIENCE TEACHING

Many teachers think of their students as tabula rasa and assume a role as a teacher that is oriented to fill students’ empty minds. The problem with this approach is that students’ minds are not empty vessels that can be simply filled but already contain certain preconceptions and intuitions which pave the way to misconceptions. A misconception can be defined as an individual’s understanding of a concept as substantially different from the commonly accepted scientific meaning of it. For students misconceptions are not different from other explanatory information and are organized very much the same way, developed for most scientific phenomena, and as a result are persistent to change. The reason is that misconceptions are developed by the students as a result of their observations in a long period of time and are invaluable for themselves. In case of not being able to overcome misconceptions the learning process is negatively effected. In this paper we discuss and present the reasons for developing misconceptions, their general characteristics and categories, and the ways of helping students to prevent developing misconceptions.
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0085
  • Yayın Aralığı: 3
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

FEN ÖĞRETMENİ ADAYLARINA BİLİMİN TARİHİ VE DOĞASININ ÖĞRETİLMESİ

Mehmet Fatih Taşar†

BİR DEĞERLENDİRME VE LABORATUAR ARACI OLARAK V-DİYAGRAMI’NIN TARİHİ, KULLANIMI ve FEN EĞİTİMİNE SAĞLAYACAĞI KATKILAR ÜZERİNE BİR İNCELEME

Gürsoy Meriç

FEN ÖĞRETİMİNDE BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ

Mustafa TAN, Arş.Gör.Burak Kaan TEMİZ

İLKÖĞRETİM OKULLARI BİRİNCİ KADEMEDE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM ARAÇ-GEREÇLERİNİ KULLANMADURUMLARI

Halil Dindar, Dr. Süleyman Yaman

FEN BİLGİSİ EĞİTİMİNDE KOLB’UN YAŞANTISAL ÖĞRENME YAKLAŞIMI

Mehmet MUTLU, Prof.Dr.Mustafa AYDOĞDU

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ISI VE SICAKLIK KONULARINI KAVRAMA DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Erdal ŞENOCAK, Arş. Gör. Refik DİLBER, Yrd.Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR, Prof. Dr. Yavuz TAŞKESENLİGİL

İLKÖĞRETİMDE ÇAĞDAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNİN ÖNEMİ VE NASIL OLMASI GEREKTİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Ahmet Hakan HANÇER, Önder ŞENSOY, Halil İbrahim YILDIRIM

İLKÖĞRETİM FEN ÖĞRETMENLERİNİN PORTFOLYOLARIN UYGULANABİLİRLİĞİNE YÖNELİK GÜÇLÜKLER HAKKINDAKİ ALGILARI

Hünkar KORKMAZ, Fitnat KAPTAN

FEN DERSLERİNDE ALTERNATİF KAVRAMLARIN ARAŞTIRILMASININ ÖNEMİ: KURAMSAL BİR YAKLAŞIM

Halil AYDIN, Arş. Gör. Muhammet UŞAK

FEN ÖĞRETİMİNDE KAVRAM YANILGILARININ KARAKTERİSTİKLERİNİN TANIMLANMASI

Rahmi YAĞBASAN, Arş. Gör. Çağlar GÜLÇİÇEK