FEN KONULARINDAKİ KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ: TGA YÖNTEMİ VE ÖRNEK ETKİNLİKLER

Fen dersleri pekçok soyut kavramı içermektedir. Bu kavramların öğrenciler tarafından anlaşılmasına ilişkin çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Ülkemizde öğrencilerdeki kavram yanılgılarının belirlenmesinde dünyadaki çalışmalara oranla sınırlı sayıda yöntemlerden yararlanıldığı görülmektedir. Özellikle etkili kavram öğretiminin sağlanmasının öğrencilerin kavramlar hakkındaki mevcut durumlarının bilimsel olarak belirlenmesine bağlı olduğu dikkate alındığında ilgili yöntemlerin tanınması ve kullanılması daha da önem kazanmaktadır. Literatürde belirtilen yöntemlerden biri olan Tahmin-Gözlem-Açıklama (TGA) yöntemi, öğrencilerin yapılan etkinliklerde geçen olayların sonucunu tahmin etme, bu tahminlerini doğrulama, gözlemlerini tanımlama ve yaptıkları tahmin ve gözlemler arasındaki çelişkilerini giderme gibi faaliyetleri içermektedir. Bu çalışmanın amacı, TGA yöntemini araştırmacılara ve öğretmenlere tanıtmak ve bu yönteme uygun lise sınıflarında “Elektromanyetizma, Kaynama ve Fotosentez” konularında örnek birer etkinlik geliştirmektir. Bu amaç kapsamında etkinliklerin geliştirileceği konuların belirlenmesine yönelik olarak fizik, kimya ve biyoloji öğretmenleri ve bu dersleri alan öğrencilerle mülakatlar yürütülmüştür. Mülakatlardan elde edilen veriler ışığında ilgili konularda öğrencilerin kavram yanılgılarını ortaya çıkarmaya yönelik TGA yöntemine uygun birer etkinlik geliştirilmiştir.

DETERMINATION OF STUDENTS’ MISCONCEPTIONS IN SCIENCE: ACTIVITIES THROUGH POE METHOD

Science lessons contain a wide variety of abstract concepts. Moreover, there are a lot of studies about probing students’ understanding. In our country, however, researchers have used more limited methods to determine students’ misconceptions. Determining students’ misconceptions are very important in providing an effective way of teaching science, these methods should be introduced to researchers and teachers. Prediction-Observation-Explanation (POE), one of the methods in the international literature, requires students to carry out three activities. Firstly, they must predict the outcome of events and justify their prediction and secondly, they describe what they see happen and finally they must reconcile conflicts between predictions and observation. The aim of this study is to introduced POE method to researchers and teachers by developing three activities about “Elektromagnetism, Boiling and Photosynthesis”. In order to achieve this aim, interviews were conducted with teachers and students from different schools. From the collected data, topics of Elektromagnetism, Boiling and Photosynthesis were selected and developed three activities through POE method.
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0085
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

FEN DERSLERİNDE ALTERNATİF KAVRAMLARIN ARAŞTIRILMASININ ÖNEMİ: KURAMSAL BİR YAKLAŞIM

Halil AYDIN, Arş. Gör. Muhammet UŞAK

İLKÖĞRETİM FEN ÖĞRETMENLERİNİN PORTFOLYOLARIN UYGULANABİLİRLİĞİNE YÖNELİK GÜÇLÜKLER HAKKINDAKİ ALGILARI

Hünkar KORKMAZ, Fitnat KAPTAN

FEN KONULARINDAKİ KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ: TGA YÖNTEMİ VE ÖRNEK ETKİNLİKLER

Sacit KÖSE, Arş. Gör Bayram COŞTU, Arş. Gör Ömer Faruk KESER

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ISI VE SICAKLIK KONULARINI KAVRAMA DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Erdal ŞENOCAK, Arş. Gör. Refik DİLBER, Yrd.Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR, Prof. Dr. Yavuz TAŞKESENLİGİL

BİR DEĞERLENDİRME VE LABORATUAR ARACI OLARAK V-DİYAGRAMI’NIN TARİHİ, KULLANIMI ve FEN EĞİTİMİNE SAĞLAYACAĞI KATKILAR ÜZERİNE BİR İNCELEME

Gürsoy Meriç

FEN EĞİTİMİNDE KAVRAM HARİTALARI

Osman Nafiz KAYA

İLKÖĞRETİM OKULLARI BİRİNCİ KADEMEDE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM ARAÇ-GEREÇLERİNİ KULLANMADURUMLARI

Halil Dindar, Dr. Süleyman Yaman

FEN ÖĞRETİMİNDE BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ

Mustafa TAN, Arş.Gör.Burak Kaan TEMİZ

İLKÖĞRETİMDE ÇAĞDAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNİN ÖNEMİ VE NASIL OLMASI GEREKTİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Ahmet Hakan HANÇER, Önder ŞENSOY, Halil İbrahim YILDIRIM

ÖĞRENCİ YANILGILARINI VE ANLAMA DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEDE KULLANILAN İKİ AŞAMALI TESTLER

Faik Özgür KARATAŞ, Arş. Gör. Sacit KÖSE, Arş. Gör. Bayram COŞTU