Anne sütü ve emzirme İle İlgili web-tabanlı eğitim materyallerinin değerlendirilmesi

AMAÇ: Anne sütü ve emzirme ile ilgili web sitelerinin tasarımının ve bu web sitelerinde yer alan eğitim materyallerinin okunabilirliğinin değerlendirilmesidir.YÖNTEMLER: Tanımlayıcı bir araştırmadır. Ocak 2014’ de Google arama motorunda “anne sütü” ve “emzirme” anahtar kelimeleri ile arama yapılmıştır. Toplam 24 site ve 235 eğitim materyali değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin değerlendirmesinde sayı ve yüzde, okunabilirliğin değerlendirilmesinde ise SMOG, Flesch Okuma Kolaylığı ve Türkçe İçin Okunabilirlik Değeri kullanılmıştır.BULGULAR: İncelenen sitelerin %66.6’sının okunurluk düzeyi orta güçlükte bulunmuştur. SMOG okunabilirlik formülü kullanılarak elde edilen skorun ortalamasının 12.61±1.02 ve puanların dağılımının 10.92-14.76 arasında olduğu bulunmuştur. Bu değerlere göre ilgili materyallerin 12. eğitim düzeyinde olduğu görülmektedir. Flesch Okuma Kolaylığı düzeyi 37.09±9.04 ve puan dağılımının 18.26-52.95 arasında, 13.-16. eğitim düzeyine sahip bireylerin anlayabileceği güçlükte olduğu saptanmıştır. Türkçe okunabilirlik değeri ise 9.74±1.69 ve puan dağılımının 6.90-13.02 arasında olup, 10. sınıf eğitim seviyesinde olduğu bulunmuştur.SONUÇ: Web sitelerinin tasarımının okunurluk düzeyinin orta güçlükte olduğu, okunabilirlik formüllerine göre anne sütü ve emzirme ile ilgili web sitelerinin okunabilirliğinin önerilen altıncı sınıf eğitim düzeyinden oldukça yüksek olduğu bulunmuştur.

An evaluation of web-based education material about breastfeeding and breast milk

OBJECTIVE: To evaluate designs of the websites about human milk and breastfeeding and the readability of the education material on these websites.METHODS: This is a descriptive study. The key words “breast milk” and “breastfeeding” were used to identify the relevant websites on Google in January 2014. A total of 24 websites and 235 pieces of education material were evaluated. Data were evaluated by using numbers and percentages and readability was evaluated with SMOG readability analysis (SMOG), Flesch Reading Ease and Readability Value for Turkish.RESULTS: The readability degree was moderate in 66.6% of the websites examined. The mean score obtained by using SMOG readability formula was 12.61±1.02, ranging from 10.92 to 14.76, which shows that the education material examined was appropriate for the 12th grade. The mean score for Flesch Readability Ease was 37.09±9.04, ranging from 18.26 to 52.95, which indicates that the material was appropriate for 13th-16th grade. The mean Turkish readability score was 9.74±1.69, ranging from 6.90 and 13.02, which shows that the material was appropriate for the 10th graders.CONCLUSION: The websites about breastfeeding was found to be moderately difficult to read and according to the readability formulas, the readability of the websites was considerably higher than the recommended grade -6th grade.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

Geç tanı alan testiküler feminizasyon olgusunda sertoli leydig tümörü

Ayşe Gönül ALTUNCU, Erdal BİLEN, Seyit Ali KÖSE, MEHMET OKAN ÖZKAYA

Enfekte müllerian adenosarkoma: Olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi

Banuhan ŞAHİN, Aysun KARABULUT, Nevzat KARABULUT, Mehmet GÜNDOĞAN, Metin AKBULUT

Çocuklarda üriner kateterizasyon ve kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu

Havva EVRENGÜL, Pelin ERTAN, AYDIN ŞENCAN, SEMRA KURUTEPE, HÖRÜ GAZİ

Computed tomography angiography imaging of the ductus arteriosus aneurysm in a neonate

Kadir AĞLADIOĞLU, Dolunay GÜRSES, Hacer ERGİN, Mustafa DOĞAN, Bilgin EMRECAN

Karotis endarterektomi yapılan hastalarda kardiyopulmoner baypas ile oluşturulan sistemik hipotermi serebral korumaya yardımcı olabilir mi?

İhsan ALUR, Mohammad ALŞALALDEH, Fırat DURNA, Bilgin EMRECAN

Aferez trombosit donasyonu: Demografik bulgular, işlem ve ürün özellikleri

Mehmet Hilmi DOĞU, İsmail SARI, Sema ERTÜRK, SİBEL HACIOĞLU, Ali KESKİN

Coklu santral sinir sistemi tumorlu bir olgu sunumu, norofibromatozis tip 2

Nedim ONGUN, Eylem DEĞİRMENCİ, Çağdaş ERDOĞAN, Attila OĞUZHANOĞLU

Organize pnomoniyi taklit eden pulmoner invaziv müsinöz adenokarsinom

ERHAN UĞURLU, Neşe DURSUNOĞLU, SERKAN DEĞİRMENCİOĞLU, Burcu TAŞKÖYLÜ YAPAR, FERDA BİR, Zahide ALAÇAM, Fatma EVYAPAN

Yenidoğan bebeklerde direkt Coombs testi taraması ve pozitifliğinin morbidite üzerine etkisi; tek merkez deneyimi

Nilgün ALTUNTAŞ, Diyar Taşçı ÇELEBİ, Mesut KOÇAK, Nesibe ANDIRAN

Sağ pnömonektomi sonrası koroner arter bypas greft cerrahisi

Nail KAHRAMAN, FUNDA YILDIRIM, Tülün ÖZTÜRK, Adnan Taner KURDAL, AHMET İHSAN İŞKESEN