Jean Baptiste Vanmour’un Gözüyle Türk Ev Mimarisi ve İçindeki Yaşantı

Osmanlı Devleti’nin batılılaşma hareketlerinin başladığı Lale Devri’nde İstanbul’a gelen ve ölene kadar burada yaşayan Jean Baptiste Vanmour, Fotoğraf makinesinin henüz icat edilmediği dönemde çalışmaları ile önemli görsel belge niteliği kazanmıştır. Ayrıca Osmanlı yaşantısına büyük ilgi duyan, Batı dünyasının merakını gideren bu belgeler, Avrupa’da Turquerie olarak adlandırılan bir modanın başlamasına da vesile olmuştur. Vanmour, çok başarılı gözlemler yapan ve çok detaycı bir ressamdır. Geleneksel Türk ev mimarisinin, cumbalı odasını mekân olarak kullandığı tablolarında; Türk örf, adet, gelenek ve göreneklerine de yer vermiş, bu öğelerin günümüze kadar ulaşmasına katkı sağlamıştır.

Turkish Home Architecture and Its Life Within Jean Baptiste Vanmour's Eyes

___

  • NEFEDOVA, O. (2009), “A Journey into the World of the Ottomans”, Milano, Skira.
  • STARKEY, J. (2019) Sources of inspiration: Jean-Baptiste Vanmour and other artist-travellers in Ottoman Lands, (Ed. Neil Cooke), Journeys Erased By Time, Oxford, Archaeopress Publishing Ltd. 189-216.
  • UŞMA, G. (2021), “Anadolu’daki Geleneksel Türk Evlerinin Plan, Cephe ve Süsleme Özellikleri Bağlamında İncelenmesi”, ARTS, Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi, (6), 227-259.