II. Abdülhamid Zamanından Bir Osmanlı Binbaşısının Gözünden Libya, Binbaşı Abdülvahid.

Libya Kuzey Afrika’da XVI. yüzyılın ikinci yarısından XX. yüzyılın başına kadar Osmanlı Devleti için ileri bir karakol vazifesi görmüştür. Son dönemde Doğu Akdeniz’de yaşanan siyasi hakimiyet yarışında Libya’nın stratejik durumu Türkiye Cumhuriyeti için tekrar önemli hale gelmiştir. Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmalar sömürgecileri oldukça rahatsız etmiş olduğuna bakılırsa Libya’nın daha uzun süre gündemde kalacağını göstermektedir. Bu bağlamda yazımızın amacı Libya ve Kuzey Afrika tarihini aydınlatacak Bilge Kültür-Sanat yayın evininin yayınladığı Süleyman Kızıltoprak ve Şefaattin Deniz’in hazırlamış olduğu II. Abdülhamid Zamanında Bir Osmanlı Binbaşısının Gözünden Libya kitabını daha yakından tanıtmak olacaktır.

Libya through the Eyes of an Ottoman Major in the Period of Abdul Hamid II, Major Abdulvahid.

Libya served as an outpost for the Ottoman Empire in North Africa from the second half of the XVI century to the beginning of the 20th century. Recently, Libya's strategic position has become important again for the Republic of Turkey political domination of the race taking place in the Eastern Mediterranean. The agreements between Libya and Turkey have bothered colonialists, which shows that Libya will remain on the agenda for a longer time. The aim of our article is to introduce the book Libya through the Eyes of an Ottoman Major in the Time of Abdulhamid II, by Süleyman Kızıltoprak and Şefaattin Deniz, which was published by Bilge Kültür-Sanat publishing house.

___

  • Kızıltoprak, Süleyman; Deniz, Şefaattin, II. Abdülhamid Zamanından Bir Osmanlı Binbaşısının Gözünden Libya, Binbaşı Abdülvahid, Bilge Kültür Sanat, İstanbul 2020.