Infidel foods: Food and ıdentity in early modern ottoman travel literature

Birçok farklı sahalarda çalışan araştırmacılar, yemeğin kimlik yaratan gücünü gös- termişlerdir. Erken modern dönemde yazılmış gezi edebiyatı ürünleri, yemek kültürünün hem tanımlamak, hem de ayrıştırmak için kullanılan güçlü bir damga olduğuna işaret eden birçok örnekle doludur. Avrupa gezi edebiyatında yemek ile ilgili giderek büyüyen bir literatür varsa da, Osmanlı çalışmalarında bu konu daha yeterince dikkat çekmemiştir. Bu makale, Osmanlı gezi edebiyatının bazı önemli örneklerine bu gözle yaklaşıp yeme- ğin, erken modern dönemde kimlik kurgulanmasında ne gibi işlevler gördüğü üzerine bazı farazi sonuçlar önermektedir. Gelibolulu Mustafa Ali ve Evliya Çelebi’nin yazdıkları, Osmanlılar’ın, imparatorluk merkezindeki kültür ile imparatorluğun çevresinde kalan bazı yörelerin arasında sınırlar çizerken yemeği nasıl kullandıklarını göstermektedir. On- lar, yemeği Avrupa gezi anlatılarında da rastlandığı şekilde kullanırken, bazı açılardan da o anlatılardan ayrılmışlardır ki, bu fark da Osmanlı ve Avrupa gezi edebiyatlarının ve onların yemeğe yaklaşımlarının karşılaştırmalı bir incelemesinin verimli bir araştırma sahası olduğuna işaret eder.

Scholars in a range of disciplines have shown the power of food as a marker of identity. Early modern travel literature contains many examples of the ways in which foodways were used as a powerful marker to both define and differentiate. While there is a growing body of literature on food in European travel literature, the topic has not received attention in the Ottoman context. This paper examines several notable examples of Ot- toman travel literature in order to make some tentative conclusions about the ways that food functioned in constructing identities in the early modern era. The writings of Mustafa Ali and Evliya Çelebi illustrate the ways that Ottomans used food to inscribe boundaries between the culture of the imperial capital and some of the empire’s peripheral areas. They used food in a fashion that mirrored the approach of many European travel narratives, but also in ways that differed significantly, which suggests the potential insights a comparative consideration of Ottoman and European travel literature and their treatment of food might produce.
Osmanlı Araştırmaları-Cover
  • ISSN: 0255-0636
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1980
  • Yayıncı: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Searchin’ his eyes, lookin’ for traces: Piri reis’ world map of 1513 & its islamic iconographic connections (a reading through bağdat 334 and proust)

Karen PİNTO

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin Topkapı Sarayı Kütüphanesi'ne İntikali Meselesi

UĞUR DEMİR

Seyfi Kenan, ed. Nizâm-ı Kādîm’den Nizâm-ı Cedîd’e III. Selim ve Dönemi / Selim III and His Era from Ancien Régime to New Order (İstanbul İSAM, 2010), 750 pp., colored illus.

Virginia AKSAN

Relocating the center of the universe: China and the ottoman ımperial project in the sixteenth century

Pınar EMİRALİOĞLU

Does the Qatar Map of the Tigris and Euphrates belong to Evliya Çelebi?

Zekeriya KURŞUN

Cem and the legend of the French princess according to Evliya Çelebi

Jean-Louis BACQUÉ-GRAMMONT, Edith G. AMBROS

Kenneth Molberg Jorgensen, Power Without Glory: A Genealogy of a Management Decision (Gylling-Denmark: Copenhagen Business School Press, 2007), 288 p.

Duan CHENGYAO

Enlightenment Cartography at the Sublime Porte: François Kauffer and the Survey of Constantinople

Mary PEDLEY

Eric R. Dursteler, Venetians in Constantinople: Nation, Identity and Coexistence in the Early Modern Mediterranean, The Johns Hopkins University Press, Baltimore, 2006 /İstanbul’daki Venedik- liler Yeniçağ Başlarında Akdeniz’de Millet, Kimlik ve Bir Arada Varoluş, Çev. Ta- ciser Ulaş Belge, İş Banka

Hikmet Nazlı PİŞKİN

Thomas S. Kidd, American Christians and Islam, Evangelical Culture and Muslims from the Colonial Period to the Age of Terrorism Princeton University Press, 2009. xx+201 s.

Feyza SAÇMALI