Cem and the legend of the French princess according to Evliya Çelebi

Evliya Çelebi’nin Seyahat-nâme’sinin on cildinde de, aralarında hiçbir bağlantı olmayan birçok olayı ve hikâyeciği birbirine karıştırdığı ve bundan bütünüyle tutarlı gözüken bir hikâye çıkartmayı başardığı sıklıkla görülmektedir. Burada sunduğumuz da, işte böyle bir örnektir. Fatih Sultan Mehmed ile evlenecek olan Fransız prensesin muhtemelen gecik- miş efsanesi, Sultan Cem’in Şah-nâme’deki Cemşid’in anısını ortaya çıkarttığı son derece hayal ürünü olan bir hikâyeyle birleşmektedir. Yeniden oluşturulmuş bu efsanenin etrafında, siyaha boyanmış beyaz bir papağan, satranç oynayan bir maymun ve birçok başka tuhaflık dört dönmektedir. Bütün bunların bir araya gelmesiyle, Evliya’nın hikâye anlatıcısı olarak yeteneğini ama aynı zamanda Osmanlı şiiri hakkında derin bilgisini de bir kez daha göste- ren oldukça eğlendirici bir metin ortaya çıkmaktadır.

Evliya Çelebi'ye göre Cem ve Fransız prensesin efsanesi

In the ten volumes of his Seyahatnâme, Evliya Çelebi often mixes facts and anecdotes, which do not have any apparent connections, together and yet succeeds in getting a narration apparently coherent. Such is the example we present here. us the tardy legend of the French princess who married Mehmed the Conqueror encounters a wide imaginary history of Sultan Cem which itself draws upon the memory of King Jamshid in the Şâhnâme, the Persian Book of Kings. Around this recomposed legend orbit a white parrot, a monkey playing chess, and a lot of other strange elements. All these elements produce a very entertaining text, in which Evliya once more proves his talent as a storyteller and his deep knowledge of Ottoman poetry.
Osmanlı Araştırmaları-Cover
  • ISSN: 0255-0636
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1980
  • Yayıncı: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eric R. Dursteler, Venetians in Constantinople: Nation, Identity and Coexistence in the Early Modern Mediterranean, The Johns Hopkins University Press, Baltimore, 2006 /İstanbul’daki Venedik- liler Yeniçağ Başlarında Akdeniz’de Millet, Kimlik ve Bir Arada Varoluş, Çev. Ta- ciser Ulaş Belge, İş Banka

Hikmet Nazlı PİŞKİN

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin Topkapı Sarayı Kütüphanesi'ne İntikali Meselesi

UĞUR DEMİR

From Hungary to Southeast Asia: The Ali Macar Reis Atlas in a Global Context

Giancarlo CASALE

Thomas S. Kidd, American Christians and Islam, Evangelical Culture and Muslims from the Colonial Period to the Age of Terrorism Princeton University Press, 2009. xx+201 s.

Feyza SAÇMALI

Roderick Cavaliero, Ottomania. The Romantics and the Myth of the Islamic Orient, London: I. B. Tauris, 2010, 252s.

ELİF KÖK

Enlightenment Cartography at the Sublime Porte: François Kauffer and the Survey of Constantinople

Mary PEDLEY

Kevin Featherstone .. [et al.] The Last Ottomans: The Muslim Minority of Greece 1941-1949 Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2010, xxxiv+343p.

Adnan TSİLİGKİR

Seyfi Kenan, ed. Nizâm-ı Kādîm’den Nizâm-ı Cedîd’e III. Selim ve Dönemi / Selim III and His Era from Ancien Régime to New Order (İstanbul İSAM, 2010), 750 pp., colored illus.

Virginia AKSAN

Onyedinci Yüzyılın Sonlarında Yazılmış Bir Osmanlı Korsan Romanında Akdeniz İmgeleri

Marinos SARİYANNİS

Zodiac on earth: The ecliptic on two sixteenth-century ottoman world maps*

Luis A. ROBLES MACAS