Yalın Üretimde Malzeme Transfer Optimizasyonu

Küresel rekabet koşullarında başarılı olabilmek için yalın üretim sistemini benimseyen işletmelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Yalın üretim sistemini benimseyen işletmeler için geleneksel maliyet yöntem sistemleri ihtiyaç duyulan bilgileri üretmede yetersiz kalmaktadır. Yalın üretim uygulayan işletmelerin değer akışlarına göre örgütlenmelerine uygun olan değer akış maliyetlime sistemi, yalın işletmelerin amacına daha iyi hizmet etmektedir. Yalın üretim; ürün ve hizmet yaratma sürecini israflardan arındırıp sadeleştirerek sunulan değerleri mükemmelleştirmek ve bu yolla firma karlılığını arttırarak üretim verimliliğini arttırmak amacını taşıyan bir optimizasyon çalışmasıdır. Yalın üretim metodolojisi, temel alınarak üzerinde çalışılan projedeki israf, bilinen anlamının ötesinde müşteri ve üretici açısından bir değer oluşturmayan, muhataplarca fazladan bir bedel ödemenin kabul edilemeyeceği durumdur. Bu çalışmada, tasarımdan sevkiyata tüm ürün/hizmet yaratma aşamalarındaki her türlü israfın (hatalar, stoklar, beklemeler, gereksiz iş ve hareketler, gereksiz taşımalar) yok edilmesi ile maliyetlerin düşürülmesi, üretim takvimine uyum esnekliğinin kazanılması, akışın hızlandırılıp kayıpsız bir şekilde istikrarlı hale getirilmesi gerçekleştirilmiştir.

___

  • [1] Birgün S., Gülen K.G., Özkan K. Yalın üretime geçiş sürecinde değer akışı haritalama tekniğinin kullanılması. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2006; 5(9): 47-59.
  • [2] Özçelik F. Yalın üretim ortamında uygun maliyet sistemi seçimi. Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2010; 20(1): 47-58.
  • [3] Shah R., Ward P.T. Lean manufacturing: context, practice bundles, and performance. Journal of operations management 2003; 21(2): 129-149.
  • [4] Bhamu J., Singh Sangwan K. Lean manufacturing: literature review and research issues. International Journal of Operations & Production Management 2014; 34(7): 876-940.[5] Ghosh M. Lean manufacturing performance in Indian manufacturing plants. Journal of Manufacturing Technology Management 2012; 24(1): 113-122.
  • [6] Detty R.B., Yingling J.C. Quantifying benefits of conversion to lean manufacturing with discrete event simulation: a case study. International Journal of Production Research 2000; 38(2): 429-445.
  • [7] Kapar K. Bir üretim işletmesinde analitik hiyerarşi süreci ile tedarikçi seçimi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisİ 2013; 28(1): 197-231.
  • [8] Kasap G.C., Peker D. Çevik üretim: otomotiv ana sanayinde faaliyet gösteren bir işletmenin çevikliğinin ortaya konmasına yönelik bir araştırma. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 2009; 8(27): 57-78.