Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Güncel Durumu

Son yıllarda yenilenebilir enerji kullanımı, çevreye zararlı fosil yakıtlar veya diğer enerji türlerinin yerini almakta artan bir eğilim göstermektedir. Birçok ülke, sera etkisini ve karbon emisyonlarını azaltmak için temiz enerjiye olan ihtiyacın farkına varmıştır. Türkiye Paris Anlaşması’nı 2016 yılında imzalamış, 2021 yılında onaylamış ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi belirlemiştir. Paris Anlaşması’nın amacı, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5-2 santigrat derece ile sınırlı tutmaktır. Ancak, sanayi için yüksek enerji talebi veya yenilenebilir enerjinin yüksek kurulum ücretleri gibi faktörler Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için sınırlayıcı olabilmektedir. Türkiye güneş, rüzgar, jeotermal, hidroelektrik ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek hidroelektrik, rüzgar ve jeotermal enerji potansiyeline sahip ülkelerden biri olarak kabul edilse de kurulu gücü potansiyeline göre çok daha düşüktür. Bu derleme çalışmasında Türkiye’nin mevcut yenilenebilir enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji potansiyelinin güncel durumu değerlendirilmektedir.

Current Status of Renewable Energy in Türkiye

The usage of renewable energy has an increasing trend to replace fossil fuel or other forms of energy that damage the environment in the last decades. Many countries have been realized the need for clean energy to reduce the greenhouse effect and carbon emissions. Turkey signed the Paris Agreement in 2016 and ratified in 2021, and set net zero carbon target by 2053. The objective of the Paris Agreement is to limit global warming to 1,5-2 degrees Celsius compared to preindustrial levels. However, the high demand for energy for industry or high installation fees of renewable energy can be limiting factors for developing countries like Turkey. Turkey is rich in terms of renewable energy sources such as solar, wind, geothermal, hydropower, and biomass. Even though Turkey is considered having one of the highest hydropower, wind, and geothermal energy potential among the European countries, the installed capacity is much lower compared to its potential. The current status of renewable energy sources and renewable energy potential of Turkey are evaluated in this review study.

___

  • AA. Turkey set to be among Europe’s top 5 renewable leader, 2019, Ankara, Turkey. Anadolu Agency. Accessed 15 March 2022.
  • Atalay, O., Yilmazulu, E. Hydropower capacity of Turkey and actual investments. The Eurasia Proceedings of Science, Technology, Engineering and Mathematics (EPSTEM) 2018, 4, 162-166,
  • Aydin, EH., Cunkas, M. Comparative study on wind energy potential for Artvin. International Journal of Energy Applications and Technologies 2019, 6, 3, 65-72,