Turner sendromu ve alopesi universalisbirlikteliği: 45,X/ 46,X,i(X(q10 karyotiplibir olgu

Turner sendromu en sık görülen cinsiyet kromozom anomalilerinden biridir. Turner sendromunun, konsepsiyondaki sıklığıyüksektir ancak bu konsepsiyonların çok büyük bir kısmı intrauterin dönemde mortalite ile sonuçlanmaktadır. Alopesi areatasaç dökülmesi anlamına gelen her iki cinsiyeti de etkileyebilen bir hastalıktır ve dünya genelinde görülme sıklığı yaklaşık %1-2’dir. Alopesi areatanın bütün saç ve vücut kıllarındaki dökülmeler ile oluşan formu alopesi universalis olarak adlandırılır.Turner sendromu ve alopesi universalis birlikteliği literatürde nadir olarak bildirilmiştir. Bu olgu sunumunda Turnersendromu ve alopesi universalisin birlikte görüldüğü 45,X/46,X,i(X)(q10) karyotipli olgu tartışılmıştır.

A case with Turnersyndrome and alopecia areata

Turner syndrome is one of the most common sex chromosomal abnormalities. The incidence of Turner’s syndrome is higher in conception, but the majority of these conceptions result in mortality in intrauterine period. Alopecia areata meaning hair lossis a disease that can affect both sexes, and its prevalence is around 1-2% in the world. Alopecia universalisis an advanced form of alopecia areata and it is characterized by the complete loss of hair on the scalp and body. The association of Turner syndrome and alopecia universalis has been reported rarely in the literature. In this case report, a case with alopecia universalis and Turner syndrome whose karyotype is 45, X / 46, X, i (X) (q10) was discussed.

___

  • 1. Kriksciuniene R, Zilaitiene B, Verkauskiene R. The current management of Turner Syndrome. Minerva Endocrinol. 2016; 41(1): 105-21.
  • 2. Akcan A.B. Turner Syndrome. Konuralp Tıp Dergisi 2013; 5(2): 53-61.
  • 3. Conteduca G, Rossi A, Megiorni F, Parodi A, ve ark. Single nucleotide polymorphisms in the promoter regions of Foxp3 and ICOSLG genes are associated with Alopecia areata. Clin Exp Med. 2014; 14(1): 91-7.
  • 4. Aktaş E, Aykol D. Aproaches in the treatment of alopecia areata. TÜRKDERM 2004; 39: 20-27.
  • 5. Akbaş E, Altintas Z.M, Celik SK, ve ark. Rare Types of Turner Syndrome: Clinical Presentation and Cytogenetics in Five Cases. Laboratory Medicine. 2012; 43(5): 197–204.
  • 6. Gianfaldoni S, Tchernev G, Wollina U, Lotti T. A Case of Alopecia Areata in a Patient with Turner Syndrome. Open Access Maced J Med Sci. 2017; 5(4): 493–496.
  • 7. Friedmann PS. Decreased lymphocyte reactivity and auto-immunity in alopecia areata. Br J Dermatol. 1981; 105(2): 145-51.
  • 8. Jabbari A, Petukhova L, Cabral RM, Clynes R, Christiano AM. Genetic basis of alopecia areata: a roadmap for translational research. Dermatol Clin. 2012; 31(1): 109– 117.
  • 9. Tebbe B, Gollnick H, Muller R, ve ark. Alopecia areata and diffuse hypotrichosis associated with Ullrich-Turner Syndrome. Presentation of 4 patients. Hautarzt 1993; 44: 647–652.
  • 10. Bouayed Abdelmoula N, Portnoï MF, Amouri A ve ark. Turner syndrome female with a small ring X chromosome lacking the XIST, an unexpectedly mild phenotype and an atypical association with alopecia universalis. Ann Genet. 2004; 47(3): 305-13.
  • 11. Mortensen KH, Cleemann L, Hjerrild BE, ve ark. Increased prevalence of autoimmunity in Turner syndrome-- influence of age. Clin Exp Immunol. 2009; 156(2): 205– 210.
Ortadoğu Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: MEDİTAGEM Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üst Gastrointestinal sistemdeki yabancı cisimlere yaklaşım

Mustafa ŞENTÜRK, Halil ÖZER, Yusuf YAVUZ

Kronik hepatit B hastalarında tiyol-disülfid hemostazının değerlendirilmesi

Fikriye MİLLETLİ-SEZGİN, Rukiye NAR, Lokman HIZMALI

Renal yetmezlikli hepatit C hastalarının yönetimi

Emine PARLAK

Otizmde Spektrum Bozukluklarında uygunsuz cinsel davranışlar ve Mirtazapin tedavisi: Bir Olgu Sunumu

Şahin BODUR, Hesna GUL, Burcu ERSÖZ ALAN, Ozgun Ture TEKİN, Mehmet Ayhan CONGOLOGLU

Çocukluk dönemi karaciğer yağlanmasındaki hemodinamik değişikliklerin Doppler sonografi ile değerlendirilmesi

Mehmet Burak ÖZKAN

Total kalça protezi uygulanmış hastalarda anestezi tipinin ekstremite uzunluk farkına etkisi var mı?

Anıl TAŞKESEN, Yüksel Uğur YARADILMIŞ, Kasım KILIÇARSLAN, Mehmet ASİLTÜRK, İsmail DEMİRKALE, Murat ALTAY

BIRADS III meme lezyonlarına ultrasonografi eşliğinde yapılan biyopsilerde radyolojik patolojik korelasyon

Mehmet SOYTÜRK, Ruhullah EŞİM, Ahmet YALÇIN, İlyas SAYAR, Ali KÜPELİ

18+0-23+6. gebelik haftalarında fetal nazal kemik uzunluğunun değerlendirilmesi

Ali KÜPELİ, Ali AHMETOĞLU, Emine Seda GÜVENDAĞ GÜVEN, Ayşegül CANSU, Şakir SÜLEYMAN, Hasan DİNÇ

Ketamin ve tramadolün postoperatif kateter kaynaklı mesane rahatsızlığı üzerine etkilerinin karşılaştırılması

İlker SOLMAZ, Ayşegül Ceylan, Mehmet Burak EŞKİN, Ahmet COŞAR

Tenesmus ile başvuran 96 yaşındaki bir kadında saptanan, unutulmuş vajinal kontrasepsiyon amaçlı balmumu insert: bir olgu sunumu

Görker SEL, Müge HARMA, Tuba ZENGİN, Dilara ÖZAYDIN, Mehmet HARMA