Turner sendromu ve alopesi universalis birlikteliği: 45,X/ 46,X,i(X)(q10) karyotipli bir olgu

Turner sendromu en sık görülen cinsiyet kromozom anomalilerinden biridir. Turner sendromunun, konsepsiyondaki sıklığı yüksektir ancak bu konsepsiyonların çok büyük bir kısmı intrauterin dönemde mortalite ile sonuçlanmaktadır. Alopesi areata saç dökülmesi anlamına gelen her iki cinsiyeti de etkileyebilen bir hastalıktır ve dünya genelinde görülme sıklığı yaklaşık %1-2’dir. Alopesi areatanın bütün saç ve vücut kıllarındaki dökülmeler ile oluşan formu alopesi universalis olarak adlandırılır. Turner sendromu ve alopesi universalis birlikteliği literatürde nadir olarak bildirilmiştir. Bu olgu sunumunda Turner sendromu ve alopesi universalisin birlikte görüldüğü 45,X/46,X,i(X)(q10) karyotipli olgu tartışılmıştır.

A case with Turner syndrome and alopecia areata

Turner syndrome is one of the most common sex chromosomal abnormalities. The incidence of Turner’s syndrome is higher in conception, but the majority of these conceptions result in mortality in intrauterine period. Alopecia areata meaning hair loss is a disease that can affect both sexes, and its prevalence is around 1-2% in the world. Alopecia universalis is an advanced form of alopecia areata and it is characterized by the complete loss of hair on the scalp and body. The association of Turner syndrome and alopecia universalis has been reported rarely in the literature. In this case report, a case with alopecia universalis and Turner syndrome whose karyotype is 45, X / 46, X, i (X) (q10) was discussed.

___

  • Kriksciuniene R, Zilaitiene B, Verkauskiene R. The current management of Turner Syndrome. Minerva Endocrinol. 2016; 41(1): 105-21.
  • Akcan A.B. Turner Syndrome. Konuralp Tıp Dergisi 2013; 5(2): 53-61.
  • Conteduca G, Rossi A, Megiorni F, Parodi A, ve ark. Single nucleotide polymorphisms in the promoter regions of Foxp3 and ICOSLG genes are associated with Alopecia areata. Clin Exp Med. 2014; 14(1): 91-7.
  • Aktaş E, Aykol D. Aproaches in the treatment of alopecia areata. TÜRKDERM 2004; 39: 20-27.
  • Akbaş E, Altintas Z.M, Celik SK, ve ark. Rare Types of Turner Syndrome: Clinical Presentation and Cytogenetics in Five Cases. Laboratory Medicine. 2012; 43(5): 197–204.
  • Gianfaldoni S, Tchernev G, Wollina U, Lotti T. A Case of Alopecia Areata in a Patient with Turner Syndrome. Open Access Maced J Med Sci. 2017; 5(4): 493–496.
  • Friedmann PS. Decreased lymphocyte reactivity and auto-immunity in alopecia areata. Br J Dermatol. 1981; 105(2): 145-51.
  • Jabbari A, Petukhova L, Cabral RM, Clynes R, Christiano AM. Genetic basis of alopecia areata: a roadmap for translational research. Dermatol Clin. 2012; 31(1): 109–117.
  • Tebbe B, Gollnick H, Muller R, ve ark. Alopecia areata and diffuse hypotrichosis associated with Ullrich-Turner Syndrome. Presentation of 4 patients. Hautarzt 1993; 44: 647–652.
  • Bouayed Abdelmoula N, Portnoï MF, Amouri A ve ark. Turner syndrome female with a small ring X chromosome lacking the XIST, an unexpectedly mild phenotype and an atypical association with alopecia universalis. Ann Genet. 2004; 47(3): 305-13.
  • Mortensen KH, Cleemann L, Hjerrild BE, ve ark. Increased prevalence of autoimmunity in Turner syndrome--influence of age. Clin Exp Immunol. 2009; 156(2): 205–210.
Ortadoğu Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: MEDİTAGEM Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Posterior dolaşım kaynaklı inme ve rehabilitasyonu: bir rehabilitasyon kliniğinin deneyimleri

Tuba ERDEM SULTANOĞLU, Pınar BORA KARSLI, Ebru KARACA UMAY, Hasan SULTANOĞLU, Fatma Aytül ÇAKCI

Rekürren alt ekstremite selülitlerinde risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve laboratuvar ile klinik bulguların tedavi yanıtına etkisi

Sudem Mahmutoğlu Çolak, Fatma Yılmaz Karadağ, Mustafa Haluk VAHABOĞLU

Çocukluk çağı gastrointestinal sistem hastalıklarında D vitamini düzeyleri

Halil KOCAMAZ

Nozokomiyal infeksiyon etkeni Gram negatif bakterilerde karbapenem direnç oranları: Üçüncü basamak bir hastaneden retrospektif bir çalışma

Ayhanım TÜMTÜRK, Ayşe Yasemin TEZER TEKÇE, Laser ŞANAL

Memenin duktal karsinoma in situ lezyonlarında P53, HER2/neu, Bcl-2 ve PCNA ekspresyonu ve bunların invaziv karsinoma progresyonda rolleri

Murat TAD, Sezer KULAÇOĞLU

Kronik hepatit B hastalarında tiyol-disülfid hemostazının değerlendirilmesi

Fikriye MİLLETLİ-SEZGİN, Rukiye NAR, Lokman HIZMALI

Hekimlerin ilaç kullanımına bağlı çene osteonekrozu ile ilgili farkındalık ve bilgi düzeyleri

Hamed DEVECİ, Dilek Aynur UĞAR ÇANKAL

Sürekli ayaktan periton diyalizi hastasında polimicrobiyal infektif endokarditi takiben gelişen karbapeneme dirençli, çoklu ilaca dirençli Acinetobacter baumannii’ye bağlı olarak gelişen peritonit

Pınar GÜRKAYNAK, Salih CESUR, Şerife ALTUN DEMİRCAN, Şükran SEVİM, Çiğdem ATAMAN HATİPOĞLU, Sami KINIKLI, Gül GÜRSOY

Turner sendromu ve alopesi universalis birlikteliği: 45,X/ 46,X,i(X)(q10) karyotipli bir olgu

Murat KAYA, Mustafa DOĞAN

18+0-23+6. gebelik haftalarında fetal nazal kemik uzunluğunun değerlendirilmesi

Ali KÜPELİ, Ali AHMETOĞLU, Emine Seda GÜVENDAĞ GÜVEN, Ayşegül CANSU, Şakir SÜLEYMAN, Hasan DİNÇ