Gövde analizi çalışmalarında yeni ve kombine bir yöntem

Bu çalışmada, ağaç kesitlerinin ve artım kalemlerinin, taranarak bilgisayar ortamına aktarılmasından sonra, bilgisayar program ve yazılımlarının kullanılarak, kesitteki yıllık halka sayılarının ve genişliklerinin çok daha kısa zamanda, daha hassas ve yüksek doğrulukta belirlenebileceği belirtilmektedir. Tek ağaca ait hacim elemanlarının saptanması ve hesaplanması ile gövde analiz çalışmaları için yeni ve kombine bir yaklaşım önerilmektedir.

A new and combined method in stem analysis studies

In this study, it is stated that after the tree sections and increment pens are scanned and transferred to the computer, by using computer programs and software, the annual ring count and widths in the cross-section can be determined in a much shorter time, more precisely and with higher accuracy. A new and combined approach is proposed for the detection and calculation of the volume elements of a single tree and stem analysis studies.

___

  • Özdemir, G. A., Özdemir, E., 2016. Stem analysis program (GOAP) for evaluating of increment and growth data at individual tree. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 66, 659-673.
  • Şahin, A., 2020, Marmara Bölgesindeki Sapsız Meşe (Quercus petraea (Mattuschka) Liebl.) Meşcerelerinin Hasılatı ve Amenajman Esasları. İÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı, Orman Amenajmanı Programı, Doktora Tezi.
  • Şahin, A., Özdemir, E., Aylak Özdemir, G., Biricik, Y., Korkmaz, Ü., Saraçoğlu, Ö. 2021. Macar Meşesi (Quercus frainetto Ten.) Meşcerelerinin Hasılatı (Proje No: 10.3201/2014-2018-2020). Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Araştırma Projesi Sonuç Raporu, 237 sayfa, İstanbul.
  • url1: https://regentinstruments.com/assets/windendro_about.html. (Son erişim tarihi: 01.09.2021). WinDENDRO Tree-rings Analysis Programme. Canada