Resmediliş Şekline Göre Portre Resim Türleri

Portre, insan olgusunun resimde birebir uygulandığı ve tasvir edilen kişinin şekline uygun olarak verilerek benzerliğinin ortaya konduğu bir resim sanatıdır. Portreler birçok farklı türde, teknikte ve tarzda olabilir. Bunun için sanatçıların örneklerini inceleyip bir kanaate varmak mümkündür. Araştırmada ele alınan portre örneklerinin genel olarak yağlı boya tekniği ile yapıldığı, sanat dönemleri açısından klasik dönem ve modern sanattan seçilmiş portre resimlerinin olduğu görülmektedir. Portre resmini türlerine ayırdığımızda dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; ilk olarak yüzün resmediliş şekline göre; profil portre, dörtte üç portre ve cepheden portre. İkinci sırada tuval üzerindeki kadraja göre portreler; Tam boy portre, yüz portresi, büst portre ve bel boşluğuna kadar resmedilen portredir. Üçüncü sırada grup portreleri ve son olarak da otoportreler portre türleri arasında yer almaktadır. Araştırmada her bir portre türünün daha iyi anlaşılabilmesi için sanatçıların portre resimlerinden örneklere yer verilmiştir. Bu örneklerin oluşturulmasında genel tarama tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada bulunan veriler; resim sanatında portre çalışmalarının türlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmacı tarafından belirlenen kategoriler portre resim örnekleri ile pekiştirilmiş ve portre resim çeşitleri gösterilmiştir. Ayrıca diğer araştırmacıların da bu sanatı anlamalarına yardımcı olacağı öngörülmektedir.

Types of Portrait Painting According to The Shape of Picturing

Portrait is the art of capturing the similarity by giving the picture in accordance with the form of the human image. Portraits can be of many different types, techniques and formats. In order to reveal this, it is possible to examine the examples of artists and reach a conclusion. It is seen that the portrait samples discussed in the research are generally made with oil painting technique, and there are portrait paintings selected from the classical period and modern art in terms of art periods. When we divide the portrait painting into its types, it is possible to collect them under four headings.These are: According to the way the face is depicted: Profile portrait, three-quarter portrait, frontal portrait. According to the frame on the canvas: Full-length portrait, face portrait, bust portrait, portrait painted up to the waist. In addition, group portraits and self-portraits are also included in the portrait genres. In the research, examples of artist paintings are included in order to better reveal each type of portrait. Scanning technique was used in the creation of these samples. As a result, the data revealed in the research; It is given in order to reveal the types of portrait works in the art of painting. It is predicted that the categories determined by the researcher will be reinforced with examples of portrait painting and will help other researchers to understand this art by showing the types of portrait paintings.

___

  • Anonim (1997). Sanat kitabı. (Çev. Haydaroğlu, M.). İstanbul: Yem.
  • Bonafoux, P., (1985). Portraits of The Artist: The Self-Portrait in Painting. Genevra: Rizzoli International Publications.
  • Cheney, S. (1945). The story of modern art. New York: The Viking Press.
  • Cumming, R., (2005). Art. New York: DK Publishing.
  • Dıranas, M. (1942). Şeker Ahmet Paşa. Güzel Sanatlar Dergisi, 4, 97, İstanbul.
  • Eisenman, S.E. (1994). Nineteenth century art a critical history. London: Thames and Hudson.
  • Ergüven, M., (1998). Görmece. İstanbul: Metis.
  • Ertan, G. ve Sansarcı, E. (2016). Görsel sanatlarda anlam ve algı. İstanbul: Alternatif.
  • Farthing, S. (2014). Ölmeden önce görmeniz gereken 1001 resim. (Çev. Doğanay, E.). Çin: Quintet Publishing Limited.
  • Freeland, C. (2010). Portraits&persons. New York: Oxford University Press.
  • Gibson, R., (2000). Painting The Century: 101 Portrait Masterpieces 1900-2000. London: National Portrait Gallery Publications.
  • Hamilton, G.H. (1981). Painting and sculpture in europe 1880-1940. Tenneese: Penguin Books.
  • Haris, A.S., ve Nochlin, L. (1976). Women artists 1550-1950. New York: Alfred A. Knopf.
  • Janson, H.W. ve Janson, A.F., (1992). A Basic History Of Art. New York: Harry N. Abrams.
  • Rideal, L., (2015). Resimler Nasıl Okunur?, (Çev.Erbay, E.). İstanbul: Yem.
  • Stokstad, M. ve Cothren, M.W. (2011). Art history. 1,2, New Jersey: Pearson Education.
  • Uphorn, E. M.; Wingert, P. S.; Mahler, J. G. (1965). History of world art. New York: Oxford University Press.
  • Yetkin, S.K. (1966). Büyük ressamlar. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Zuffi, S. (1999). Baroque painting two centuries of masterpieces from the era preceding the dawn of dawn of modern art. İtalya: Barron's Educational Series.