Opus Dei: Papalığın Şahsi Piskoposluğu

Geçtiğimiz yüzyılda ortaya çıkmış bir tarikat olan Opus Dei, aynı zamanda Roma Katolik Kilisesi bünyesinde yer alan piskoposluklardan birisi, belki de en önemlisidir. Opus Dei’nin Papalığın Şahsi Piskoposluğu olarak statüsü diğer piskoposluklardan farklı olarak bölgeye bağlı olmaması yönüyle hâlihazırda tektir. Bu dikkat çeken statüsünün yanı sıra; tarikatın kurucusu Josemaría Escrivá’nın teâmüllerin dışına çıkılarak ölümünden kısa bir süre sonra önce kutsanması sonra da aziz ilan edilmesi, Piskoposluğun kendi içinde dışarıya kapalı ve gizli bir yapı olması da Opus Dei’nin dikkatleri ve eleştirileri üzerine çekmesine neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı, dünya üzerinde gerek dini gerek de seküler alanda oldukça etkin olan Opus Dei hakkında açıklayıcı ve objektif bilgiler sunarak, tarikatın ve üyelerinin dini düşünce ve uygulamalarının değerlendirilmesidir. Böylece tarikat üzerindeki örtünün kaldırılmasına katkı sunulmuş olacaktır. Çalışmada, olaylar ve kişiler ekseninde konunun işlenmesi ve tarihi çerçevesi ile arka planının ortaya konulabilmesi açısından tarihi inceleme yöntemiyle birlikte fenomenolojik yaklaşım benimsenmiştir.

Opus Dei: A Personal Prelature of Papacy

Opus Dei, a cult that emerged in the last century, is also one of the prelatures within the Roman Catholic Church, perhaps the most significant one. Opus Dei’s status as the Papacy’s Personal Prelature, unlike other prelatures, is not dependent on the region and is currently unique. With this remarkable status; The founder of the sect, Josemaría Escrivá, was first consecrated and then canonized shortly after his death, out of customs, the fact that the diocese is a closed and secret structure in itself caused Opus Dei to draw attention and criticism upon Opus Dei. The purpose of this study is to evaluate the religious thoughts and practices of the sect and its members, by providing detailed and objective information about Opus Dei, which is very active in the world, both in the religious and secular fields. Thus, it will contribute to the removal of the veil on the sect. In the study, a phenomenological approach has been adopted together with the historical analysis method in order to process the subject in the axis of events and people and to reveal the historical framework and background.

___

  • Agamben, G. ve Kotsko, A. (2013). Opus Dei: An Archaeology of Duty. Stanford: Stanford University Press.
  • Allen, J. L. (2006). Opus Dei / Katolik Kilisesinin İçindeki Güç ve Gizemler (Ş. Mercan, Çev.). İstanbul: Nokta Yayınları. Bauer, C. (2016). Secret Society Opus Dei: Catholicism’s Secret Sect. New York: Maplewood Publishing.
  • Boston, R. (2006, Mayıs). Breaking the Opus Dei Code. Church & State, 104-109. https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=edsgao&AN=edsgcl.145981250&lang=tr&site=eds-live
  • Casanova, J. V. (1982). The Opus Dei Ethic and the Modernization of Spain [Unpublished Doctoral dissertation] New School for Social Research, New York.
  • Condon, J. (1957). The Secular Institutes and the Opus Dei. Studies: An Irish Quarterly Review, 46(181), 106-108. https://www.jstor.org/stable/30098861
  • Cummings, D. (1976). The Founder of Opus Dei. The Furrow, 27(9), 539-542. https://www.jstor.org/stable/27660212 De Balaguer, J. E. (2006). The Way. London: Scepter Publishers.
  • De Balaguer, J. E. (2008). Conversations with St. Josemaría Escrivá. London: Scepter Publishers.
  • De Los Reyes, G. ve Rich, P. (2005). Opus Dei and Mexico: Civil but Sinister? Review of Policy Research, 22(1), 93-101. http://doi.org/10.1111/j.1541-1338.2005.00121.x