Bilgisayar Destekli Tasarım Programı Rhinoceros ile Ses Dosyalarının Forma Dönüştürülmesi

Üç boyutlu yazıcılar 1970’li yılların başında keşfedildikleri günden beri teknolojik gelişimlerini sürdürmektedirler. Bu gelişim üç boyutlu yazıcılara her geçen gün yeni kullanım alanları açmaktadır. Günümüzde pek çok farklı alanda üç boyutlu yazıcı teknolojilerinin sağladığı avantajlardan yararlanılmaktadır. Kullanıldıkları her alanda yenilikler yaratmayı mümkün kılan üç boyutlu yazıcılar sanat ve tasarım alanında da kullanımını her geçen gün sağlamlaştırmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım programları da üç boyutlu yazıcı teknolojilerine paralel olarak gelişim göstermektedir. Bu iki teknolojinin hızla ilerleyişi sanat ve tasarım alanına yenilikçi bir bakış açısı getirmektedir. Bilgisayar destekli tasarım programları ve üç boyutlu yazıcı teknolojileri birbirine doğrudan bağlantılıdır. Üç boyutlu yazıcılar ile üretim yapabilmenin ilk kuralı, üretilmek istenen modelin bilgisayar destekli tasarım programlarından (CAD: Conmputer Aided Design) biriyle tasarlanmasıdır. Bu alanda en sık kullanılan bilgisayar destekli tasarım programlarından bazıları AutoCAD, Autodesk 3Ds Max, Solidworks, Maya ve Rhinoceros gibi programlardır. Bu bilgisayar destekli tasarım programlarının her biri kullanıcısına farklı avantajlar sağlamaktadır. Bu makalede, bilgisayar destekli tasarım programı Rhinoceros'un Grasshopper eklentisinin Firefly uzantısı kullanılarak ses dosyalarının bilgisayar ortamına kaydedilmesi anlatılmaktadır. Çalışmalar sonucunda kaydedilen ses dosyaları Rhinoceros programında yüzeye dönüştürülmüş ve ilgili bulgular okuyucuya aktarılmıştır.

Converting Audio Files to Form with Computer Aided Design Program Rhinoceros

Three-dimensional printers have continued their technological development since they were discovered in the early 1970s. This development opens up new areas of use for three-dimensional printers every day. Today, the advantages of three-dimensional printer technologies are used in many different areas. Three-dimensional printers, which make it possible to create innovations in every field they are used, are strengthening their use in the field of art and design day by day. Computer-aided design programs are also developing in parallel with three-dimensional printer technologies. The rapid progress of these two technologies brings an innovative perspective to the field of art and design. Computer-aided design programs and three-dimensional printer technologies are directly linked to each other.The first rule of production with three-dimensional printers is to design the desired model with one of the computer-aided design programs (CAD: Conmputer Aided Design). Some of the most frequently used computer aided design programs in this field are programs such as AutoCAD, Autodesk 3Ds Max, Solidwords, Maya and Rhinoceros. Each of these computer aided design programs provides different advantages to its users. This article describes the recording of audio files over computer media using the Firefly extension of the Grasshopper plug-in of the computer aided design program Rhinoceros. As a result of the studies, the recorded sound files were converted to the surface in the Rhinoceros program and the relevant findings were transferred to the reader.

___

  • Referans1 Aslan, F. (2017). Üç Boyutlu Yazıcılarda Harç Yığma Tekniği ile Seramik Şekillendirme. Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Referans2 Demirbaş, Y. K., & Arlı, B. (2017). Uygulamalarla Üç Boyutlu Yazıcı Yapımı ve Kullanımı (4. baskı). İstanbul: Abaküs Kitap Yayın Dağıtım Hizmetleri.
  • Referans3 Demirel, M. Y., & Karaağaç, İ. (2014). Bilgisayar Destekli Üretim Süreçlerine Genel Bir Bakış. Mühendis ve Makina Dergisi, 55(652), 51–61.
  • Referans4 Functional 3D Printed Ceramics. (y.y.). Tarihinde 26 Ağustos 2021, adresinden erişildi Olivier van Herpt website: https://oliviervanherpt.com/functional-3d-printed-ceramics/
  • Referans5 Jonathan Keep. (y.y.). Tarihinde 01 Eylül 2021, adresinden erişildi Jonathan Keep website: http://www.keep-art.co.uk/resume_cv.htm
  • Referans6 Küçükerbaş, M. N. (2019). Üç Boyutlu Yazıcılarla Üretilebilecek Form Araştırmaları. Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Referans7 Martinez, E. H., & Can, E. (2016). Bilgisayar Destekli Seramik Üretim Yöntemi Olarak Üç Boyutlu Yazıcılar ve Günümüz Koşullarında Uygulama Örneği. Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 1–15.
  • Referans8 Özgüven, S. (2017). Seramik Sanatında Dijital Uygulamalar. Hacettepe Üniversitesi.
  • Referans9 Solid Vibrations. (2015). Tarihinde 25 Ağustos 2021, adresinden erişildi Olivier van Herpt website: http://oliviervanherpt.com/solid-vibrations/
  • Referans10 Sound Surface. (y.y.). Tarihinde 01 Eylül 2021, adresinden erişildi Jonathan Keep website: http://www.keep-art.co.uk/digitial_sound.html
  • Referans11 Yazar, T., & Uysal, S. (2016). Grasshopper ile Parametrik Modelleme (1. baskı). İstanbul: Pusula 20 Teknoloji ve Yayıncılık.
  • Referans12 Zhuang, J. (y.y.). Olivier van Herpt. Tarihinde 25 Ağustos 2021, adresinden erişildi Olivier van Herpt website: https://oliviervanherpt.com/about/
  • Referans13 URL 1: http://www.keep-art.co.uk/Singles/sound_01.jpg, Erişim tarihi: 01 Eylül 2021.
  • Referans14 URL 2: https://oliviervanherpt.com/img/ceramic-3d-printer-sound.jpg, Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021.