Açık Hava Reklamcılığında Paralel Gerçeklik Teknolojisi

Teknoloji hayatımızın her alanında bizlere kendisini hissettiren ve bizi tamamen çevrelemiş bir kavramdır. Günümüzde kullandığımız ve ilişki içerisinde olduğumuz pek çok cihazın bundan birkaç yıl önce farklı teknolojiler ile üretildiği ve kullanım amaçlarının zaman içerisinde çeşitlenerek farklı amaçlara hizmet etmekte olduğunu bilinmektedir. Bu konuya verilebilecek en güncel örneklerden biri olan paralel gerçeklik teknolojisi, alışılagelmiş dijital ekranların kullanım alanlarını ve amaçlarını çeşitlendiren deneyimlenebilir bir gerçeklik sunmaktadır. Paralel gerçeklik teknolojisi sayesinde aynı ekrana bakan onlarca kişiye, kişiler için özelleştirilmiş içerikler sunulabilmektedir. Böylece tek bir LED ekran kullanılarak, ihtiyaca bağlı alanlarda aynı anda yüzlerce kişiye farklı reklam veya bilgilendirme içerikleri gösterilebilmektedir. Bu çalışmada, açık hava reklamcılığı için bir dönüm noktası olarak ele alınan LED ekranların geniş kitleler için nasıl kişiselleştirilmiş reklam alanlarına dönüştürülebildiği ve bu dönüşümü mümkün kılan paralel gerçeklik teknolojisine dair bilgilere yer verilmiş, bu bilgiler ışığında örnek bir uygulama kurgulanmıştır. Çalışmanın, paralel gerçeklik teknolojisine dair alandaki ilk çalışma olması ve diğer gerçeklik türleri ile paralel gerçekliği kavramsal olarak karşılaştırması bakımından literatüre özgün katkılar sunacağı düşünülmektedir.

Parallel Reality Technology in Outdoor Advertising

Technology is a concept that makes us feel in every aspect of our lives and completely surrounds us. It is known that many devices that we use and are in contact with today were produced with different technologies a few years ago. Their usage purposes have diversified over time and serve different purposes. Parallel reality technology, which is one of the most up-to-date examples of this subject, offers an experienceable reality that diversifies the usage areas and purposes of conventional digital screens. With parallel reality technology, customized content can be offered to dozens of people looking at the same screen. Thus, by using a single LED screen, different advertisements or information content can be shown to hundreds of people at the same time in areas depending on their needs. In this study, information about how LED screens, which are considered a milestone for outdoor advertising, can be transformed into personalized advertising spaces for a large audience and the parallel reality technology that makes this transformation possible, a sample application is constructed in the light of this information. It is thought that the study will make original contributions to the literature in terms of being the first study in the field on parallel reality technology and conceptually comparing parallel reality with other types of realities.

___

  • Bülbül, M. (2018). Bir Ürünün pazarlanmasında açık hava reklamlarının tüketici üzerindeki etkisi, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 4(7), 29-44.
  • Cronin, A. M. (2006). Advertising and the metabolism of the city: Urban space, Commodity Rhythms, Environment and Planning D: Society and Space, 24(4), 615–632.
  • Delta News. (2022, Temmuz). Groundbreaking PARALLEL REALITY™ technology coming to Delta's Detroit hub. Staff Writer. https://news.delta.com/groundbreaking-parallel-realitytmtechnology- coming-deltas-detroit-hub-0
  • Demir, H. (2008). Yaşamın içinde bir mecra olarak açık hava reklamcılığı, Akdeniz Sanat, 1(2), 45-51.
  • Demirezen, B. (2019). Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojisinin turizm sektöründe kullanılabilirliği üzerine bir literatür taraması, Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 1-26.
  • Mashable. (2014, March 14). Google and facebook control two-thirds of global mobile ad market. Jason Abbruzzese. https://mashable.com/archive/google-facebook-dominate-mobile-ads
  • Milgram, P. & Kishino, F . A . ( 1994). T axonomy of mixed reality v isual d isplays, ı ece t rans o n ınformation and systems, Special Issue on Networked Reality, 12, 1321-1329.
  • NY Times. (2018, December 10). Your apps know where you were last night, and they’re not keeping ıt secret. Jennifer Valentino. http://bit.ly/3VaAXLf
  • Özdemir, G. (2016). Açıkhava reklamcılığında etkileşimli tasarım (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.
  • Özulu, İ. M. & Tombuş, E. (2010). Reklamcılık sektöründe coğrafi bilgi sistemlerinin kullanılmasına yönelik bir çalışma, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(1), 157-163.
  • P. H. Dietz & M. Lathrop. (2019). Adaptive environments with parallel reality displays. Association for Computing Machinery, doi:10.1145/3306307.3328153.
  • Sarı Sezer, N. (2009). Sınır tanımayan reklam ortamı açık hava reklamcılığı. İstanbul: Beta Yayınları. Tekin, Ö . Ü . E . ( 2022). A çık h ava reklamlarının d eğişen t asarım y üzü: A namorfik l ed tasarımlar, Uluslararası İletişim ve Sanat Dergisi, 3(6), 166-187.
  • Toros, S. (2021). Ankara’da görüntü kirliliği: Reklam tabelaları üzerine bir analiz, Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, (38), 242-260.
  • Tunçel, M. (2018). Açıkhava reklamları ve New York Times meydanı açıkhava reklamlarının incelenmesi, Sanat ve Tasarım Dergisi, (22), 317-341.
  • Yılmaz, İ., Ayçe, M. T. & Sevindik, O. (2020). İstanbul’daki vakıf üniversitelerin tercih dönemlerindeki açık hava reklamlarının tasarım açısından analizi, Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(63), 3797-3811.