Üniversite Öğrencilerinde Duygusal Zekâ Yaşam Doyumu ve Depresyonun Cinsiyet ve Sınıf Seviyelerine Göre Etkileri

Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde duygusal zeka düzeylerinin ve yaşam doyumlarının öğrencilerin depresif belirtilerini anlamlı bir biçimde yordayıp yordamadığını ve sözü edilen duygusal zeka, yaşam doyum ve depresyon değişkenlerinin sınıf düzeyi ve cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bir vakıf üniversitesinde her seviyede öğrenim gören öğrencilerin duygusal zekâ düzeylerini ölçmek için Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği, yaşam doyum seviyelerini ölçmek için Yaşam Doyum Ölçeği, depresif belirti düzeylerini ölçmek için Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada duygusal zekâ, yaşam doyumu ve depresyon değişkenlerinin birbirleriyle ilişkili olduğu saptanmış ve duygusal zekâ ve yaşam doyumunun depresyonu anlamlı şekilde açıklayabildiği gözlemlenmiştir. Cinsiyetin de yaşam doyum, duygusal zekâ ve depresyon üzerinde anlamlı şekilde etkili olduğu bulunurken, sınıf seviyelerinin belirtilen faktörler üzerinde ayrıştırıcı anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. 

The Effects of Emotional Intelligence, Life Satisfaction and Depression according to Gender and Grade on University Students

The purpose of this research is to study that if the emotional intelligence levels and life satisfactions predict the depressive symptoms significantly and if the mentioned variables emotional intelligence, life satisfaction and depression differ according to grade and gender or not. To all levels of students in a private university, to test the emotional intelligence levels Emotional Intelligence Evaluating Scale, to test the life satisfaction levels Life Satisfaction Scale, to test the depressive symptom levels Beck Depression Scale have been applied. In the research it’s been ascertained that emotional intelligence, life satisfaction and depression variables were related and that emotional intelligence and life satisfaction could explain depression remarkabl. It has been seen that gender, also has been effective on life satisfaction, emotional intelligence and depression remarkably and grade hasn’t had remarkably discriminator effect on mentioned variables.

___

Adams, G.A., King, L.A., & King, D.W. (1996). Relationships of Job and Family

İnvolvement, Family Social Support and Work-Family Conflict with Job and Life

Satisfaction, Journal of Applied Psychology, 81(4), p.411-420.