Üniversite Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algısı İle Çatışma ve Şiddete İlişkin Farkındalık Düzeylerinin İncelenmesi

Bu araştırmada, üniversiteli öğrencilerin toplumsal cinsiyet algısı ile çatışma ve şiddete ilişkin farkındalık düzeyleri incelenmiştir. Çalışma 2015-2016 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Siirt Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören toplam 1029 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada, betimsel tarama modellerinden ‘genel tarama modeli’ kullanılmıştır. Bu çalışmada, Ohio Eğitim Komisyonu tarafından (2002) geliştirilen ve Sargın (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan Çatışma ve Şiddete İlişkin Farkındalık Ölçeği ile Altınova ve Duyan (2013) tarafından geliştirilen Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Çatışma ve Şiddete İlişkin Farkındalık Ölçeğinin Cronbach Alpha değeri .87 ve Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeğinin Cronbach Alpha değeri 0.87’dir. Verilerin analizi SPSS 21.0 istatistik paket programı ile yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde kullanılacak anlamlılık düzeyi p=0,05 olarak alınmıştır. Araştırmada, ortalamaları karşılaştırmak için Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet ile çatışma ve şiddet farkındalık düzeylerinde yaş değişkeni açısından anlamlı bir faklılık bulunmazken cinsiyet değişkeni açısından hem toplumsal cinsiyet algısında hem de çatışma ve şiddet farkındalık düzeylerinde kızlar lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmada Öğrencilerin öğrenim gördükleri fakülte ve yüksek okullar açısından da hem toplumsal cinsiyet algısında hem de çatışma ve şiddet algılama düzeylerinde anlamı bir farklılık tespit edilmiştir

Examining University Students’ Perceptions of Gender and Their Conflict and Violent Awareness Levels

In this research, perception of gender, conflict and violent awareness levels of the university students were examined. The study was conducted to a total of 1029 students from various departments at Siirt University during the spring term of 2015-2016 academic year. “General Scanning Model”, one of the descriptive scanning models, was used. Conflict and Violent Awareness Sclae developed by Ohio Education Committee (2002) and adapted to Turkish by Sargın (2010), and Perception of Gender Scale developed by Antınova and Duyan (2013) were used for this study. The Cronbach Alpha for both Conflict and Violent Awareness Scale and Perception of Gender Scale was as .87. The data analysis was done with SPSS 21.0 statistical program. p=0.05 was used as significance level for statistical analysis. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used to compare means in this study. At the end of the research, no significance difference was found in students’ perception of gender and their conflict and violent awareness levels in terms of age variable while a significance difference in favour of female students was found both in their perception of gender and conflict and violent awareness levels in terms of gender. Also, according to faculty and vocational school variable, a significance difference was determined both in students’ perception of gender and in their conflict and violent awareness levels.  

___

Akın, A., Demirel, S., 2003. Toplumsal Cinsiyet Kavramı Ve Sağlığa Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi Halk Sağlığı Özel Eki 25(4):73–83.

Alkan, A. (1999). Toplumsal Cinsiyet ve Kent Planlaması. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 54(4).

Altınova, H. H. & Duyan, V. (2013). Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeğinin Geçerlik Güvenirlik Çalışması. Toplum ve Sosyal Hizmet (Journal of Society & Social Work), 24(2).

Baykal S. (1998). Universite Oğrencilerinin Cinsiyet Rolleri İle İlgili Kalıp Yargılarının Bazı Değişkenler Acısından İncelenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Hacettepe Universitesi Ankara.

Bhasin, K., 2003. Toplumsal Cinsiyet "Bize Yüklenen Roller". Kadınlarla Dayanışma Vakfı Yayınları. İstanbul: Kuşak Ofset Birinci Basım, S.1-5.

Cherry, A. L. (2005). Examining Global Social Welfare, Issues, Thomson Brooks/Cole, Belmontçetin, H. (2011). Ergenler İçin Şiddete Yönelik Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, İlköğretim Online, 10(1), 68-79, 2011. [Online]: Http://Ilkogretim-Online.Org.Tr

Çelik, D., & Uysal, M. (2012). Köşe Yazılarının Toplumsal Cinsiyet Ve Kadın Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Faculty of Educational Sciences, 45(1).

Çetin, H. (2011). Ergenler İçin Şiddete Yönelik Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, İlköğretim Online, 10(1), 68-79, 2011

Dedeoğlu, S. (2000). Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Türkiye’de Aile Ve Kadın Emeği. Toplum Ve Bilim, 86, 139-170.

Demirdirek, H., & Şener, Ü. (2014). 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi