Ortaokul Öğrencilerinin Okul Müdürü ve Öğretmen Kavramlarına Yönelik Metaforik Algılarının Incelenmesi

Eğitim-öğretim faaliyetlerini daha etkili ve verimli hale getirmek için, öğrencilerin okul sisteminin ögeleri hakkındaki görüşlerini belirlemek ve bu faaliyetleri bu görüşler doğrultusunda yönetmek gerekmektedir. Bu araştırmanın temel amacı ortaokul öğrencilerinin öğretmen ve okul müdürü hakkındaki düşüncelerini metafor yardımı ile nasıl kavramsallaştırdıkları olarak belirlenmiştir. Sonuçlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin; öğretmenleri ve okul yöneticilerini algılayışlarının, gelişim özelliklerine paralel olarak değiştiği görülmektedir. Buna ek olarak, öğrenciler okul yöneticilerini ve öğretmenleri bir bütün olarak kabul etmemektedirler.

Analyzing The Metaphorical Perceptions of Secondary Education Students Related To The Variables of School Principal And Teacher

In order for the educational activities to be efficient and productive, it is essential to determine the perceptions of students towards the elements of the school system, and to manage these activities in accordance with their perceptions. So, The purpose of this research was to reveal the perceptions of middle school students related to the concepts of “teacher” and “school director” through metaphors. When the results were evaluated as a whole, it was noticed that students’ perceiving their teachers and school directors changed in parallel with their development properties. Additionally, students did not consider school managers and teachers as a whole.

___

OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi