Küreselleşen Dünyada Çokkültürlülük ve Yabancı Dil Eğitimi

Günümüzde, küreselleşmenin bir sonucu olarak kültürel ve dilsel etkileşim kaçınılmaz olmuş ve en az bir yabancı dil öğrenmek zorunlu hale gelmiştir. Çokkültürlü yaşama anlayışını destekleyen, diğer kültürlere saygı ve hoşgörü ile yaklaşmayı, farklı ırklardan olan insanlarla etkileşimde olmayı teşvik etmek üzerine kurulu bir yabancı dil eğitimi ve öğretimi programı olan Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni'nde, yabancı dil eğitimi ve öğretimi sürecinde hedef dilin konuşulduğu ülkenin bazı kültürel ögelerinin de öğretilmesi önerilmektedir. Nitekim dil ve kültür olgusu küreselleşen dünyada üzerinde durulması gereken en önemli iki unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü iletişim dil ile gerçekleşir, birbirini anlamak ve birlikte hareket etmek karşılıklı anlayışı gerektirir. Çokkültürlü eğitim fikri, geleceğin dünyasında, farklılıkları engel olarak görmeyen, sınırların ötesini görerek ve düşleyerek evrensel bir bakış açısıyla dünyayı daha yaşanılır kılmaya çalışan ve onu koruma refleksiyle hareket edip barışı destekleyen, öteki kültür ve dillere hoşgörülü, fakat farklı dil ve kültürlerin yaşaması için, çeşitlilik içerisinde kendi dil ve kültürüne sahip çıkıp, yaşatmayı kendine ilke edinmiş dünya vatandaşları yetiştirmek adına atılmış en uzlaşmacı ve fütürist eğitim modeli olarak görülmektedir. Çalışma nitel araştırma tarama modeliyle ile yürütülmüş olup, küreselleşme bağlamında çokdillilik ve çokkültürlülük, dil kültür-ilişkisi, çokdilliğin ve çokkültürlülüğün modern dünyadaki yeri ve çokkültürlü eğitimin yabancı dil eğitimi ve öğretimine yansımaları eleştirel bir bakış açısıyla incelenmiştir.

Multiculturalism and Foreign Language Education in A Globalized World

Today, as a result of globalization, cultural and linguistic interaction has become inevitable and learning at least one foreign language has become compulsory. In the Common European Framework of Reference for Languages, which is a foreign language education program that supports multicultural life and encourages to respect and tolerate other cultures and to interact with people of different races, it is recommended to teach some cultural elements of the country where the target language is spoken in the process of foreign language teaching/learning. As a matter of fact, the phenomenon of language and culture emerges as the two most important elements to be emphasized in the globalizing world. Because communication takes place through language, understanding each other and acting together requires mutual understanding. In the world of the future, the idea of multicultural education is seen as the most accommodating and futurist education model in order to educate global citizens who do not see differences as obstacles, who try to make the world more livable with a universal perspective by seeing and imagining beyond borders, and who act with the reflex of protecting it and supports the peace, who are tolerant of other cultures and languages. The study was carried out with a qualitative research screening model. In the context of globalization, the relationship between language and culture, the place of multilingualism and multiculturalism in the modern world and the reflections of multicultural education on foreign language education and teaching are examined with a critical perspective.  

___

  • Andriuškevičienė, J. ve Kazlauskaitė, D.( 2019). Quelles langues apprendre? Choix des langues étrangères À L’université Vytautas Magnus. (http://www.goethe.de/ges/spa/prj/sog/mup/fr3249600.htm).
  • Balı, A, Ş. (2001). Çokkültürlülük ve sosyal adalet "öteki" ile barış içinde birlikte yaşamak. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.
  • Banks, J, A., ve Banks, C .A .M. (2007). Multicultural education: Issues and perspectives (7th ed.). Hoboken, NJ: Wiley.
  • Brown, D. H. (2000). Principles of language learning & teaching. (4th ed.). New York: Longman.
  • Ethnologue: www.ethnologue.com/statistics/size
  • İmer, K. (1990). Dil ve toplum. Ankara: Gündoğan Yayınları.
  • İsen, G.-Batmaz, V., (2002). Ben ve toplum. İstanbul: Om Yayınları.
  • Labov, W. (2010). Principles of Linguistic Change: Cognitive and Cultural Factors. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell.
  • MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Çeviri Komisyonu (2009). Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni Öğrenme-Öğretme-Değerlendirme, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Yayınları, Ankara.
  • Şafak Balı, A. (2001). Çokkültürlülük ve sosyal adalet "öteki" ile barış içinde birlikte yaşamak. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.
  • Yıldırım, A. (2011). Eleştirel pedagoji, Paulo Freire ve lvan Illich'in eğitim anlayışı üzerine. Ankara : Anı Yayıncılık.
  • Goethe. (t.y) Plurilinguisme. 11.11.2019 tarihinde http://www.goethe.de/ges/spa/prj/sog/mup/fr3249600.htm adresinden erişilmiştir.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Marka Nefreti ve Olası Sonuçları Üzerinde İşletme Telafi Süreçlerinin Düzenleyici Etkisi

Müge ÖRS, Melis KAYTAZ

Kültürlerarası İletişim Bağlamında Ötekileştirme Olgusunun Dijital Taşıyıcılığına Dair Netflix Dijital Televizyonu Üzerinden Bir Bakış:13 Commandments (13 Emir) Dizisi Üzerinden Göstergebilimsel Analizi

Sibel AKOVA

Kentleşme ve Ekonomik Büyümenin Çevresel Bozulmaya Etkisi: Türkiye Örneği

Nurullah ALTINTAŞ

Profesyonel Futbolcuların Bilgisayar - İnternet Ve Playstation Oyunları Kullanımına İlişkin Görüşleri

Mikail TEL

Üniversite Öğrencilerinin Spora Yönelik Tutumlarinin Yaşam Kalitesi, Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi: Doğu Marmara Bölgesi Üniversiteleri Örneği

Ülkü ÇOBAN, Betül BAYAZIT, Merve UCA

Türk Üniversite Öğrencileri Gözünde Suriye İmajı Üzerine Göstergebilimsel Bir Çalışma

Salih GÜRBÜZ

Üniversite Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Rolleri Algısı: Kadınlar Kendilerini Nasıl Güçlendirebilir?

Ali BELLİ, Gülden AYNACI

İşsizlik Histerisinin Geçerliliğin Sınanması: E7 Ülkelerine İlişkin Ampirik Bir Çalışma

Yusuf BOZGEYİK

Suriyeli Mültecilerin Çeşitli Travmatik Yaşantıları Nasıl Deneyimlediklerine Göre Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Yaşam Doyum Düzeylerinin İncelenmesi

Demet BİLEN, Binnaz KIRAN

Düzenli Fiziksel Etkinliklere Katılan Bireylerin Serbest Zaman Doyumu Serbest Zamanlarda Algılanan Özgürlük Ve Sosyal Görünüş Kaygı Düzeyleri

Hüseyin GÖKÇE, Murat UYGURTAŞ, Şengül MORCA