Avrupa Birliği’nin Aşil Topuğu: Katalonya

Avrupa Birliği’nin temellerinin atıldığı günden bu yana yaklaşık yetmiş yıl geçmiştir. Bu zaman dilimi içerisinde Birlik; ekonomik, politik, kurumsal ve hukuki alanlarda çeşitli sorunlarla ve krizlerle karşılaşmıştır. Soğuk Savaş dönemindeki temel tartışmalar büyük oranda genişleme süreçleri ve ekonomik entegrasyon sürecinin aşamaları ile ilgili olsa da, bu dönemin sona ermesinin ardından sorunların ve krizlerin daha farklı başlıklar altında artış gösterdiği görülmüştür. Avrupa Birliği özelinde bu başlıklara dair çeşitli perspektifleri kapsayan çalışmalar kaleme alınmıştır. Bu çalışma ise, bu başlıklardan birisi olduğu düşünülen Katalonya konusunu ele almayı amaçlamıştır. İspanya ile Katalonya arasındaki ilişkiler; politika, ekonomi ve kimlik bazında değerlendirilebilecek argümanlara sahip olmuş ve dönem dönem yaşanan ayaklanmalar, protestolar Katalonya’yı İspanya için bir sorun haline getirmiştir. Katalanlar için de daha fazla hak talebi ve bağımsızlık fikri İspanya’nın bir sorun olarak değerlendirilmesi sonucunu doğurmuştur. Bu “sorunlu” alanın taraflarından birisi de İspanya’nın Birliğe üyeliği ile birlikte Avrupa Birliği (AB) olmuştur. İşte bu çalışma da Katalonya konusunun arka planını göz önünde bulundurarak, bu konunun ya da sorunun 21. yüzyılda Avrupa Birliği için ne anlam ifade ettiğini analiz etmeyi amaçlamıştır.

The European Union’s Achilles’ Heel: Catalonia

It has been nearly 70 years since the foundation of the European Union. Throughout this time period the Union has faced various problems and crises in economic, political, institutional and legal fields. While the discussions of the Cold War period were basically concerned with the enlargement process and the staged of economic integration, the problems and crises have become intensified under different topics upon the end of this period. Several studies specific to the European Union have been performed to cover various perspectives about these topics. The aim of the study is to address the Catalonia issue, which is assumed to be one of these topics. The relations between Spain and Catalonia have involved arguments that could be assessed with regards to politics, economy and identity and the occasional riots and protests have turned Catalonia into a problem for Spain. As for the Catalans, the ideas of further rights and independence have caused them to view Spain as a problem. With Spain’s membership in the European Union (EU), the Union has become one of the parties of this “problematic” issue. In this respect, this research aims to analyze the meaning of this subject or problem for the European Union in the 21st century, taking the background of the Catalonia issue into consideration

___

  • Aktoprak, E. (2010). Devletler ve ulusları, batı Avrupa’da milliyetçilik ve ulusal azınlık sorunları. Ankara: Tan Kitabevi Yayınları.
  • Arıbaş, K. ve Kara, H. (2010). Siyasi coğrafya açısından İspanya. Doğu Coğrafya Dergisi, 15(24), 61-86.
  • Armaoğlu, F. (2013). 19. yüzyıl siyasi tarihi 1789-1914. İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Armaoğlu, F. (2014). 20. yüzyıl siyasi tarihi 1914-1995. İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Carrera, X. V. (2014). The domain of Spain: how likely is Catalan independence. World Affairs, 176(5), 77-83.
  • Casanova, J. (2015). İspanya iç savaşı’nın kısa tarihi. (çev. U. Kocabaşoğlu). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Demir, G. (2018). İspanya’daki Katalan halkın kimliği ve özerklik sorunu. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, İzmir.
  • Dilmen, Ö. Y. (2015). Etnik milliyetçilik ve şiddet: Katalonya ve Bask bölgesi örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans TeziAbant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Bolu.
  • Elcano Royal Institue (2018). The conflict in Catalonia. Madrid.
  • Fontana, J. (1989). 1808-1814: How to name a war. Review (Fernand Braudel Center). 12(13), 397-403.
  • Gade, D. W. (2003). Identity and the scriptorial landscape in Quebec and Catalonia. Geographical Review, 93(4), 429-448.
  • Greer, S. L.(2007). Nationalism and self-government, the politics of autonomy in Scotland and Catalonia. Albany, New York: State University of New York Press.
  • Guibernau, M. (2014). Prospects for an independent Catalonia. International Journal of Politics, Culture and Society, 27(1), 5-23.
  • Guibernau, M., Rocher, F. ve Adam, E. C. (2014). A special section on self-determination and the use of referendums: Catalonia, Quebec and Scotland. International Journal of Politics, Culture and Society, 27(1), 1-3.
  • Henders, S. J. (2010). Territoriality, asymmetry and autonomy, Catalonia, Corsica, Hong Kong and Tibet. New Yok: Palgrave Macmillan. İspanya’da katalan ayaklanması. Haberturk. 22.06.2019 tarihinde https://www.haberturk.com/dunya/haber/531564-ispanyada-katalan-ayaklanmasi adresinden erişilmiştir.
  • Katalanlar artık ‘ulus’. (2006). Gazete Vatan. 22.06.2019 tarihinde http://www.gazetevatan.com/katalanlar-artik--ulus--80176-dunya/ adresinden erişilmiştir.
  • Katalanlar bağımsızlığa ‘evet’ dedi. (2009). BBC. 23.06.2019 tarihinde https://www.bbc.com/turkce/haberler/2009/12/091214_spain adresinden erişilmiştir.
  • Katalonya bağımsızlık talebini 2019’da sürdürecek. (2018). NTV. 22.06.2019 tarihinde https://www.ntv.com.tr/dunya/katalonya-bagimsizlik-talebini-2019da-surdurecek,ESfmBYs-jEOW-0JN_zrevQ adresinden erişilmiştir.
  • Katalonya’da gayriresmi oylamadan ‘bağımsızlık’ çıktı. (2014). BBC. 24.06.2019 tarihinde https://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/11/141110_katalonya_gelismeler adresinden erişilmiştir.
  • Öztop, F. A. (2015). Devlet içi etnik çatışmaların çıkış nedenleri: İspanya’daki bask sorunu üzerine bir değerlendirme. PESA International Journal of Social Studies, 1(2), 56-75.
  • Payne, S. (1971). Catalan and Basque nationalism. Journal of Contemporary History, 6(1), 15-51.
  • Thomas, N. (2012). ETA’dan sonra? Katalonya, euskadi (Bask Ülkesi) ve İspanya anayasası. Londra: Demokratik Gelişim Enstitüsü.
  • Tunçay, F. (2019). Bask ülkesi ve Katalonya: dil taleplerine ilişkin yasama faaliyetleri. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 3(5), 45-56. 24.06.2019 tarihinde https://dergipark.org.tr/download/article-file/353732. adresinden erişilmiştir.
  • Vilar, P. (2007). İspanya iç savaşı. (çev. I. Ergüden). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kapsayıcı Eğitim Bağlamında Öğretmenlerin Mülteci Öğrencilere İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Hilal KAZU, Emrullah DENİZ

Yaşam Kalitesinin Arttırılmasında Kent Parklarının Önemi: Eskişehir İli Örneğinde İncelenmesi

Neşe KARAKAYA, Tülay CENGİZ

İlkokul Öğretmenlerinin Glokal Liderlik Davranışlarını Gösterme Düzeyleri

Sait AKBAŞLI, Şefika Şule Erçetin, Harun YÜCE

Bir Hesap Verebilirlik Teknolojisi Olarak Merkezi Sınavlar: Finlandiya, Estonya ve Yeni Zelanda Örnekleri

Coşkun ERDAĞ

Üniversite Öğrencilerinde Özgecilik ve Mükemmeliyetçilik Anlayışı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Kamala KHALINBAYLI, Besra TAŞ

Büyük Veri Çağında Araçsallaştırılan Beden ve Genetik Ayrımcılığı David Le Breton’ın Bedene Vedası’ndan Okumak

Serkan BULUT

Siber Flört İstismarı Ölçeği’nin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Ayşegül BAKIR, Melek KALKAN

Okul Öncesi Eğitimde Müzik Etkinliklerinde Kullanılan Öğretim Yöntem ve Materyallerine Yönelik Öğretmen Görüşleri

Abdulhamit KARADEMİR, Ayça KARTAL

Sakarya Kadın Eğitim ve Kültür Merkezinden Hizmet Alan Kadınlarda Sosyal Dışlanma ve Yaşam Tatmininin İncelenmesi

Ayşe Sezen SERPEN, Erdinç KALAYCI, Ece PARLAK

Coğrafya-Din İlişkisi; Kentlileşme, Muhafazakârlık ve Mezhep Demografisi Bağlamında Doğu ve Batı Karşılaştırması

Abdullah AYDIN, Yusuf OKŞAR