Müşteri Değer Algısı İle Hedef Maliyet Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Otel İşletmesi Örneği

Satış fiyatının piyasa tarafından belirlendiği günümüz rekabet ortamında işletmeler varlıklarını başarılı bir şekilde sürdürebilmeleri karlılıklarını artırmak için değiştirebilecekleri en önemli şey olan maliyetler üzerinde minimum seviyeyi yakalamaları gerekmektedir. Bu anlayışla birlikte müşteri değer algısının yönetilmesi işletme yönetiminin hedeflerine ulaşmasında önem arz etmektedir.   Bu bağlamda yetersiz kalan geleneksel maliyet yönteminin yerine, müşteri istek ve beklentilerini karşılayacak maliyetlerin henüz gerçekleşmeden yönetilmesine olanak sağlayan hedef maliyet yöntemi uygulanmaktadır.  Çalışmanın amacı; konaklama işletmelerinde müşteri değer algısı ve hedef maliyet arasındaki ilişki düzeyleri incelenerek, işletme hissedarları ve müşterilerinin memnuniyetini sağlamak için konaklama işletmesi yöneticilerine alacakları yönetsel kararlarda katkı sağlamasıdır. Bu amaçla; Ardahan’da faaliyet gösteren bir konaklama işletmesi müşterilerine yönelik hazırlanan anket çalışması yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak 363 müşteriye uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre; konaklama işletmesi hedeflediği maliyet seviyesine ulaşmak için müşteri değer algısını hedef maliyetleme sürecine dahil etmelidir. Bu doğrultuda, işletmenin hedeflemiş olduğu karlılık seviyesine ulaşması için hangi hizmet parçalarında maliyetlerin düşürüleceği ve hangi hizmet parçalarında işlevselliğin arttırılması gerektiği tespit edilmiştir.

Investigation of the Relationship Between the Value Perception of Customer and Target Cost: Sample of A Hotel Management

In today's competitive environment where the sale price is determined by the market, businesses need to achieve a minimum level of costs, which is the most important thing they can change in order to sustain their assets successfully and increase their profitability. With this point of view, managing customer perception of value is important in achieving the objectives of the management. In this context, instead of the inadequate traditional cost method, the target cost method is applied, which enables the management of the costs that will meet the customer demands and expectations. The aim of the study is to contribute to the accommodation managers in terms of their managerial decisions to ensure the satisfaction of business shareholders and customers by examining the relationship between customer value perception and target cost in accommodation establishments. For this purpose; A survey prepared for the customers of an accommodation company operating in Ardahan was applied and 363 customers were interviewed by using face to face interview technique. According to the results of the research; In order to reach the target cost level, the accommodation business should incorporete customer's value perception into target costing process. In this regard, in order to reach the level of profitability targeted by the enterprise, it was determined which costs would be lowered and which service parts should improve functionality.

___

  • Acar, D. ve Şenol, H. (2014). Konaklama işletmelerinde hedef maliyetleme uygulama düzeylerinin tespitine yönelik araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(20), 1-25.
  • Alagöz, A., Yılmaz, B.ve Ay, M. (2005). Üretim maliyetlerinin düşürülmesinde hedef maliyetleme yönteminin rolü ve uygulanabildiğine yönelik bir araştırma. V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, 25-27 Kasım 2005, İstanbul.
  • Alpkan, S. (2012). Turizm işletmelerinde stratejik maliyet yönetim aracı olarak hedef maliyetleme ve uygulama örneği. Yüksek Lisans Tezi Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.
  • Altunel, M.C. ve Günlü, E. (2015). Deneyimleme kalitesi, algılanan değer ve memnuniyetin müze ziyaretçilerinin tavsiye etme eğilimi üzerindeki etkisi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (2), 191-206.
  • Akkaya, F.A. (2010). Hedef maliyetleme yönetiminin konaklama işletmelerinde uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi ve bir turizm işletmesinde uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Aksoylu, S. ve Dursun, Y. (2001). Pazarda rekabetçi üstünlük aracı olarak hedef maliyetleme. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 357-371.
  • Andersen, A. (1998). Tools and techniques for implementing target costing, USA: IMA Institute of Management Accountants Publishing.
  • Ansari, S. Bell, J. ve Okano, H. (2007). Handbook of management accountign research, In Target Costing: Uncharted Research Territory (p.513), Amsterdam: Elsevier Yayıncılık
  • Ceran, Y. ve Özdemir, Ş. (2013). Sağlık işletmelerinde paket işlem fiyat uygulamasının hedef maliyetleme yöntemi ve stratejik pazarlama muhasebesi açısından değerlendirilmesi ve özel x diyaliz merkezinde bir uygulama. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 26, 450-478.
  • Çakır, Ş. (2018). Kaizen maliyetlemenin maliyet etkinliği açısından incelenmesi: Konaklama işletmesi örneği, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.
  • Çetin, A. ve Atmaca, M. (2009). Hedef ve standart maliyetleme sistemleri’nin karşılaştırmalı olarak incelenmesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26 (1), 313-329.
  • Çetintürk, İ. (2017). Müşteri değeri, müşteri tatmini ve marka sadakati: üniversite sosyal tesisleri üzerine bir araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14, 93-109.
  • Çolak, O. (2018). Her şey dâhil sistemde fiyat duyarlılık ölçümü ve kalite maliyetleri yönetiminin hedef maliyetleme sürecine entegrasyonu: bir otel işletmesinde uygulama. Doktora Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Erk, Ç. (2009). Müşteri için değer yaratma, müşteri sadakati oluşum süreci ve şirket performansına etkileri üzerine araştırma. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Edirne.
  • Işık, I. ve Yılmaz, B.B. (2016). Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek maliyet kontrolü: Bir otel işletmesinin yiyecek içecek maliyet kontrol yöntemleri üzerine inceleme. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 11, 60-83.
  • Geçgin, E. (2013). Hedef maliyetleme sisteminin menü analizinde kullanılması: Bir yiyecek içecek işletmesinde yapılan uygulama ve sonuçlar”, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Güler, E.G. (2009). Otel işletmelerinde değer yaratma ve müşteri değeri algılaması üzerine bir araştırma: Edirne’deki oteller örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(1), 61-76.
  • Karahan, M. (2018). Hedef maliyetleme: Halı işletmesinde bir uygulama, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(65), 362-378.
  • Kaya, C. T. (2013). Hedef maliyetleme sistemiyle kaizen ve yaşam çevrim maliyetleri arasındaki çapraz ilişkiler. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi (MÖDAV), 15 (4), 135-154.
  • Kaya, G. A. (2010). Hedef maliyetleme. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(1), 313-332.
  • Kutay, N. ve Akkaya, G.C. (2000). Stratejik maliyet yöntemi olarak hedef maliyetleme. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15 (2), 1-15.
  • Macit, A. (2018). Hava kargo işletmelerinde Kaizen maliyetleme ve uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
  • Okutmuş, E. ve Ergül, A. (2013). Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek faaliyetlerinde tedarik zinciri maliyetlerinin hedef maliyetleme ile birlikte uygulanması. Journal of Yasar University, 8(32), 5409-5432.
  • Okutmuş, E. ve Ergül, A. (2015). Konaklama işletmelerinde hedef maliyetleme, değer analizi ve Kaizen maliyetleme yöntemlerinin birlikte uygulanabilirliğine ilişkin bir araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 65, 97-116.
  • Oliver, R L. (2015). Satisfaction: A behavioral perspective on the consumer (2nd Edition). New York: Routledge.
  • Öğünç, H. (2010). Hedef maliyetleme sisteminin mermer sektöründe uygulanması, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Terzi, A. (2017). Hedef maliyetleme, değer mühendisliği ve Kaizen maliyetleme üçlüsünün çay işletmelerinde birlikte uygulanabilirliği, Researchgate, 7(2), 221-247.
  • Ural, T. (2008). Değer temelli fiyatlama: Ürünün tüketici değer algısına göre fiyatlanması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 1–16.
  • Yıldız, B. ve Çiğdem, Ş. (2018). Havayolu hizmet kalitesinin müşteri memnuniyeti üzerindeki yapısal eşitlik modeli ile analizi, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (16).
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Algılarına Göre Okul Öncesi Öğretmenliğine İlişkin Görüşleri

Sema ÖNGÖREN

Öğrencilerin Finans Dersi Alma Durumunun Finansal Okur Yazarlık Seviyesine Etkisi: Bir Nazilli Örneği

Umut TOLGA GÜMÜŞ, Murat Kutay PAİLER

Türkiye’nin Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası Eserlerine Göre Verem Hastalığının Seyri

Cihat TANIŞ

Ortaokul Öğrencilerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersi Sportmenlik Davranışlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

Meryem ALTUN, Burcu GÜVENDİ

Seyahat Acentelerinin Web Sitelerinin Betimsel Analizi ve Tüketici Değerlendirmesi

Mehmet YALÇIN, Ozan BAHAR

İşletmelerin İnsan Kaynağı Politikaları için Üniversite Öğrencilerinin Uzaktan Çalışma Yöntemine Bakış ve Düşüncelerine Yönelik Bir Betimsel Araştırma

Mihalis KUYUCU

Dansa Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması

Tebessüm AYYILDIZ DURHAN

Pazarlama İletişim Aracı Olarak Yeni Medyada Dijital Etkileyiciler: Vloggerların Karakteristik Özellikleri Ve Bilgi Birikimi Tiplerinin Vlogger İtibarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Didem Zeynep BAYAZIT, Beril DURMUŞ, Figen YILDIRIM

Modernleşme Teorisini Yeniden Düşünmek: Ekonomik Kalkınma ve Demokrasi İlişkisine Eleştirel Bir Bakış

Şebnem YARDIMCI-GEYİKÇİ, Uğur ÇİL

Üniversite Öğrencilerinin Sahip Olduğu Değerler Akılcı Olmayan İnançlar ve Sosyal Görünüş Kaygısı Arasındaki Yordayıcı İlişkiler

Bülent DİLMAÇ, Ömer YÜCESOY