İnterdisipliner Eğitim Politikası Üzerine Bir Değerlendirme: Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi Eğitimi

Eğitim bir ülkenin hassas politka alanlarından biri olarak oldukça önem taşıyan bir konudur. Üniversiteler ise öğrencilerin meslek sahibi olmadan önceki aldıkları son eğitim kurumu olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada 2018 yılı YÖKATLAS verilerine göre üniversitelerin siyaset bilimi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, uluslararası ilişkiler ve kamu yönetimi bölümlerinin ders programları ele alınmıştır. Çalışma ile üniversitelerin lisans eğitimi veren ilgili alanlarına yönelik ders programlarının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma Türkiye’de bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinin aktif olarak açık ve ders yapılan Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerine ait ders planları ve ders içeriklerinin içerik analizine tabi tutulması ile hazırlanmıştır. Ancak çalışmaya SBKY ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri de dahil edilmiştir. Buna göre Kamu Yönetimi ve SBKY bölümlerinde yer alan uluslararası ilişkiler dersleri; Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler bölümlerinde eğitimi verilen kamu yönetimine ait dersler ve ders içerikleri analiz edilmiştir. Analizler sonucunda farklılaşmanın nerden kaynaklandığı tespit edilerek bölümlere ilişkin özgün uygulamalara yer verilerek faydalı olduğu düşünülen uygulamaların nasıl yaygınlaştırılabileceği üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Söz konusu bölümlerin lisans eğitiminde birbirlerinden ne derece yaralandığı gerek ders içerikleri gerekse bölümlere ait öğretim üyesi vb. diğer bilgileri üzerinden birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışma ile kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinin üniversitelerin söz konusu bölümleri açısından ders içerikleri ve planlarına nasıl yerleştirildiği üzerinde durulmakta; ders planlamasının akademik önceliklere dayalı mı yapıldığı yoksa farklı bir öncelik (popüler bölümler-prestij katma, hocaların eğitim durumu ve uzmanlık alanı, ihtiyaçlara cevap verme) doğrultusunda mı yapıldığı tespiti yapılmaktadır. Bunlara ilave olarak çalışmanın akademik program hazırlığı açısından üniversitelere yol gösterici bir niteliğe kavuşması hedeflenmektedir.

An Evaluation on Interdisciplinary Education Policy: International Relations and Public Administration Education

Education is a very important issue as one of the sensitive policy areas of a country. Universities, on the other hand, come to the forefront as the last educational institution that students take before becoming a profession. In this study, according to the 2018 YÖKATLAS data, the curriculums of the departments of political science, political science and international relations, international relations and public administration of the universities were discussed. The aim of the study is to analyze the curriculums of the universities in the related fields that provide undergraduate education. The study was prepared by an active open and Public Administration course made and subjected to content analysis of lesson plans and course contents of the International Relations department of state and private universities in Turkey. However, PSPA and Political Science and International Relations departments were also included in the study. According to this, international relations courses in Public Administration and PSPA departments; The courses and the contents of public administration courses in International Relations and Political Science and International Relations departments were analyzed. As a result of the analyzes, the origin of the differentiation was determined and an assessment was made on how to spread the applications that are thought to be beneficial by giving specific applications to the departments. The degree to which these departments have been injured from each other in undergraduate education should be explained both by the course contents and by the faculty members of the departments. Other information is compared with each other. The study focuses on how the disciplines of public administration and international relations are placed in the course contents and plans for the said departments of the universities; whether the course planning is based on academic priorities or a different priority (popular sections - adding prestige, teaching status and expertise of the instructors, responding to needs). In addition to this, it is aimed that the study will become a guide for universities in terms of preparation of academic program.

___

  • Adalı, G. (2010). Türkiye’de kamu yönetimi eğitimini yeniden düşünmek; kamu yönetimi eğitiminin günümüz Türkiye'sinde kamu kurumlarının eğitim ihtiyacını karşılama durumu. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Kocaeli. Alkuş, O. (2000). Türkiye’de kamu yönetimi eğitimi: Üniversitelerin kamu yönetimi bölümlerinde bir uygulama (1996-1997 öğretim yılı). Yayımlanmamış Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi, Malatya.
  • Altan, Y., Kerman, U., ve Aktel, M. (2009). Kamu yönetiminde lisans öğretimi: Kamu yönetimi öğrencileri üzerinde bir araştırma, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20, 227-252.
  • Akpınar, A. (2017). Türkiye'de siyaset bilimi ve kamu yönetimi eğitimi: Eğitim-istihdam ilişkisine ilişkin bir inceleme. Yayımlanmamış Yüksel Lisans Tezi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (9 Temmuz, 2018). Resmi Gazete. (Sayı: 30743).
  • Bazoğlu S., D. (2005). Türkiye’de uluslararası ilişkiler çalışmalarının bilim dalı olarak gelişmesine güncel ve tarihsel bir bakış. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 2(6), 30-53.
  • Dedeoğlu, B. (2005). Türkiye’de uluslararası ilişkiler çalışmaları ve eğitimi çalıştayı (16-17 Nisan 2005) Üzerine, Uluslararası İlişkiler Dergisi 2(6), 151-155.
  • KAYFOR (2019). 23.02.2019 tarihinde http://kayfor.nny.edu.tr, adresinden erişildi.
  • Keskin, N. E. (2006). Türkiye’de kamu yönetimi disiplininin köken sorunu, Amme İdaresi Dergisi, 39(2), 1-28.
  • Keyman, E. F., ve Ülkü, N. E. (2007). Türkiye üniversitelerinde uluslararası ilişkiler ders müfredatı. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 4(13), 99-105.
  • Kiriş, H. M., ve Gül, H. (2017). Büyük veri analizi temelinde Türkiye’de siyaset bilimi ve kamu yönetimi (SBKY) ile kamu yönetimi (KY) bölümleri sıralaması ve değerlendirmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(Özel Sayı), 2109-2131.
  • Ömürgönülşen, U. (2010). Türkiye’de lisans düzeyi kamu yönetimi öğretiminde yakın dönemde yaşanan gelişmeler: Mevcut durum, sorun alanları ve gelişme eğilimleri. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65(03), 123-161.
  • Özcan, G. (2007), Türkiye’de uluslararası ilişkiler alanında lisansüstü eğitiminin sorunları. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 4(13), 107-112.
  • Polat, B. (2009). Kamuoyu denetimi: Türkiye’de kamu yönetimi eğitiminin kamuoyu denetimine etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Ankara.
  • Seçkiner, E., ve Yıldız, M. (2013). Kamu yönetimi alanında düzenlenen bilimsel toplantıların gelişimi ve kurumsallaşması süreci: Kamu yönetimi forumu (KAYFOR) örneği, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 2(1), 110-137.
  • Tepeciklioğlu, E. E. (2013). Türkiye’de uluslararası ilişkiler eğitimi: lisans ve lisansüstü ders programlarının karşılaştırmalı bir analizi, Ege Akademik Bakış Dergisi, 13(3), 303-316.
  • UİK (2019). 04.05.2019 tarihinde https://www.uik.org.tr/36/tarihce, adresinden erişildi.
  • Yaman, A. (2009). Türk kamu yönetiminde yöneticilerin kamu yönetimi eğitimi açısından değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Yalçınkaya, A., ve Efegil, E. (2009). Türkiye'de uluslararası ilişkiler eğitiminde ve araştırmalarında teorik ve kavramsal yaklaşım temelinde yabancılaşma sorunu. Gazi Akademik Bakış Dergisi, 3(5), 207-230.
  • YÖKATLAS (2019). 12.03.2019 tarihinde https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t4-tablo.php?p=ea, adresinden erişildi.