Oksidatif Stres Markırlarının Gebe ve Gebe Olmayan Kadınlarda Karşılaştırılması ve Gebelikteki Fizyolojik Değişikliklerin Markırlar Üzerine Etkisi

Amaç: Gebeliğin başlangıcında trofoblastların proliferasyon ve farklılaşması için hafif bir hipoksik ortam gereklidir. Bu durum maternofetal dolaşımın normal gelişimini sağlar. Oksidatif stresin uzaması ve azalan koruma mekanizmaları daha önceki araştırmalarda kötü gebelik sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir. Biz araştırmamızda gebe olan ve olmayan kadınlarda İskemi modifiye albümin (İMA)  ve tiyol bileşenleri arasındaki farklılıkları ve bu markırların yaş, vücut kitle indeksi  (VKİ) ve gebelerde gebelik haftası ile korelasyonunu araştırmayı planladık. Materyal ve Metod:  İMA spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Parametrelerin analizinde tanımlayıcı analiz, iki grup arasındaki farklılıkların değerlendirilmesinde normal dağılıma uyan veriler için t test ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmamızda gebelik haftası 5-29 arasında olan, 18-43 yaş arası 215 gebe ve yaşları 18-44 arasında olan 74 sağlıklı gebe olmayan kadın değerlendirilmiştir. Serum IMA düzeyinin gebe olan kadınlarda gebe olmayanlara göre anlamlı olarak yüksek olduğu ve iki grupta da yaş, VKİ ile korelasyon göstermediği tespit edilmiştir. Gebelerde gebelik haftası ile de korelasyon göstermemektedir. Sonuç: Gebelikte tiyol düzeylerinde ortaya çıkan değişikliğin serum İMA düzeylerinde gözlenmemesi İMA’ nın fizyolojik değişikliklerden, daha az etkilenen bir biyo-belirteç olduğunu göstermektedir. İMA serumda kolayca tespit edilebilen bir belirteç olup, serum İMA seviyesinin düzenli aralıklarla takibi ilerleyen haftalarda oluşabilecek patolojik durumları tespit açısından uyarıcı olabilir.

The Comparison of Oxidative Stress Markers in Pregnant and Non-Pregnant Women and The Effect of Physiological Changes on These Markers During Pregnancy

Amaç: Gebeliğin başlangıcında trofoblastların proliferasyon ve farklılaşması için hafif bir hipoksik ortam gereklidir. Bu durum maternofetal dolaşımın normal gelişimini sağlar. Oksidatif stresin uzaması ve azalan koruma mekanizmaları daha önceki araştırmalarda kötü gebelik sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir. Biz araştırmamızda gebe olan ve olmayan kadınlarda İskemi modifiye albümin (İMA)  ve tiyol bileşenleri arasındaki farklılıkları ve bu markırların yaş, vücut kitle indeksi  (VKİ) ve gebelerde gebelik haftası ile korelasyonunu araştırmayı planladık. Materyal ve Metod:  İMA spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Parametrelerin analizinde tanımlayıcı analiz, iki grup arasındaki farklılıkların değerlendirilmesinde normal dağılıma uyan veriler için t test ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmamızda gebelik haftası 5-29 arasında olan, 18-43 yaş arası 215 gebe ve yaşları 18-44 arasında olan 74 sağlıklı gebe olmayan kadın değerlendirilmiştir. Serum IMA düzeyinin gebe olan kadınlarda gebe olmayanlara göre anlamlı olarak yüksek olduğu ve iki grupta da yaş, VKİ ile korelasyon göstermediği tespit edilmiştir. Gebelerde gebelik haftası ile de korelasyon göstermemektedir.Sonuç: Gebelikte tiyol düzeylerinde ortaya çıkan değişikliğin serum İMA düzeylerinde gözlenmemesi İMA’ nın fizyolojik değişikliklerden, daha az etkilenen bir biyo-belirteç olduğunu göstermektedir. İMA serumda kolayca tespit edilebilen bir belirteç olup, serum İMA seviyesinin düzenli aralıklarla takibi ilerleyen haftalarda oluşabilecek patolojik durumları tespit açısından uyarıcı olabilir.

___

  • 1. Bahinipati J, Mohapatra PC. Ischemia modified albumin as a marker of oxidative stress in normal pregnancy. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR. 2016 10(9): BC15.
  • 2. Dahiya K, Kulshrestha MR, Bansal P, et al. Evaluation of cord blood ischemia modified albumin in normal pregnancies and pre-eclampsia. Hypertension in pregnancy. 2015; 34(2): 204-208.
  • 3. Agarwal A, Aponte-Mellado A, Premkumar BJ, Shaman A, Gupta S. The effects of oxidative stress on female reproduction: a review. Reproductive biology and endocrinology. 2012; 10(1): 49.
  • 4. Borderie D, Allanore Y, Meune C, Devaux JY, Ekindjian OG, Kahan A. High ischemia-modified albumin concentration reflects oxidative stress but not myocardial involvement in systemic sclerosis. Clinical chemistry.2004; 50(11): 2190-2193.
  • 5. Apple FS, Quist HE, Otto AP, Mathews WE, Murakami MM. Release characteristics of cardiac biomarkers and ischemia-modified albumin as measured by the albumin cobalt-binding test after a marathon race. Clinical Chemistry. 2002; 48(7): 1097-1100.
  • 6. Bhagavan NV, Lai EM, Rios PA, et al. Evaluation of human serum albumin cobalt binding assay for the assessment of myocardial ischemia and myocardial infarction. Clinical Chemistry.2003; 49(4): 581-585.
  • 7. Üstün Y, Engin-Üstün Y, Öztürk Ö, Alanbay I, Yaman H. Ischemia-modified albumin as an oxidative stress marker in preeclampsia. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine.2011; 24(3): 418-421.
  • 8. Gafsou B, Lefèvre G, Hennache B, Debarge VH, Ducloy-Bouthors AS. Maternal serum ischemia-modified albumin: a biomarker to distinguish between normal pregnancy and preeclampsia?. Hypertension in pregnancy. 2010; 29(1):101-111.
  • 9. Erkenekli K, Sanhal CY, Yucel, A, Bicer, CK, Erel O, Uygur D. Thiol/disulfide homeostasis in patients with idiopathic recurrent pregnancy loss assessed by a novel assay: Report of a preliminary study. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research. 2016; 42(2): 136-141.
  • 10. Erel O, Neselioglu S. A novel and automated assay for thiol/disulphide homeostasis. Clinical biochemistry. 2014; 47(18): 326-332.
  • 11. Guven S, Alver A, Mentese A, Ilhan FC, Calapoglu M, Unsal MA. The novel ischemia marker ‘ischemia-modified albumin’is increased in normal pregnancies. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica. 2009; 88(4): 479-482.
  • 12. Prefumo F, Gaze DC, Papageorghiou AT, Collinson PO, Thilaganathan B. First trimester maternal serum ischaemia-modified albumin: a marker of hypoxia-ischaemia-driven early trophoblast development. Human reproduction. 2007; 22(7): 2029-2032.
  • 13. Jauniaux E, Gulbis B, Burton GJ. The human first trimester gestational sac limits rather than facilitates oxygen transfer to the foetus—a review. Placenta. 2003; 24:S86-S93.
  • 14. Rossi A, Bortolotti N, Vescovo S, et al. Ischemia-modified albumin in pregnancy. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 2013; 170(2): 348-351.
  • 15. Piva, SJ, Duarte MM, Da Cruz IB et al. Ischemia-modified albumin as an oxidative stress biomarker in obesity. Clinical biochemistry. (2011); 44(4); 345-347.
  • 16. Altunoglu E, Guntas G, Erdenen F et al. Ischemia‐modified albumin and advanced oxidation protein products as potential biomarkers of protein oxidation in Alzheimer's disease. Geriatrics & gerontology international. 2015; 15 (7): 872-880.
  • 17. Ma SG, Wei CL, Hong B, Yu WN. Ischemia-modified albumin in type 2 diabetic patients with and without peripheral arterial disease. Clinics. 2011; 66(10): 1677-1680.
  • 18. Guven S, Alver A, Mentese A, Ilhan FC, Calapoglu M, Unsal MA. The novel ischemia marker ‘ischemia-modified albumin’is increased in normal pregnancies. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica. 2009;88(4): 479-482.
  • 19. Gumusyayla S, Vural G, Bektas H, Deniz O, Neselioglu S, Erel O. (2016). A novel oxidative stress marker in patients with Alzheimer’s disease: dynamic thiol–disulphide homeostasis. Acta neuropsychiatrica. 2016; 28(6): 315-320.
  • 20. Ates I, Kaplan M, Inan B et al. How does thiol/disulfide homeostasis change in prediabetic patients?. Diabetes research and clinical practice. 2015; 110(2): 166-171.
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2459-1467
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Oğuz KARABAY
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karabük İli ve Çevresinde İdrar Kültürlerinden İzole Edilen Escherichia coli Suşlarının Antibiyotik Duyarlılıkları

Cüneyt KURU, Elçin KAL ÇAKMAKLIOĞULLARI

Uzmanlık Öğrencisi Hekimlerin Mentorluk Algısı ve Öz Etkililikleriyle İlişkisinin Değerlendirilmesi

Aysun DANAYİYEN, Yıldırım Beyazıt GÜLHAN, Yıldız TEZEL BAYDAR

Oksidatif Stres Markırlarının Gebe ve Gebe Olmayan Kadınlarda Karşılaştırılması ve Gebelikteki Fizyolojik Değişikliklerin Markırlar Üzerine Etkisi

RAZİYE DESDİCİOĞLU, MELAHAT YILDIRIM, Ayşe filiz YAVUZ, Sefer GEDİKTAŞ, Ceylan BAL, Özcan EREL

Radyasyon Çalışanlarının Radyasyon Bilinci Anketi

Ahmet murat ŞENIŞIK, Duygu TUNÇMAN GENÇ, Eda MUTLU

Hepatit Delta Virüs ile Enfekte Hastalarda Hepatit E Seroprevalansı

Aysun ÖZEL YEŞİLYURT, Arzu AYRALER, Selim TURFAN, Ahmet cumhur DÜLGER, Muhammed AYVAZ

Spontan İntranazal Meningosel: Bir Olgu Sunumu

İdris ÇILDIR

Alışılmadık Bir Akut Skrotum Nedeni

Zeliha AKIŞ YILDIZ, Aytekin KAYMAKÇI, Ebru ZEMHERİ

Kısa Süreli Kan Bağışı Retlerinde Telefon ve Mesajla Yapılan Hatırlatmanın Bağışçı Kazanı-mına Etkisi: Randomize Kontrollü Deneysel Çalışma

Emine ÖNCÜ, Yıldız KARACAOĞLU, Sümbüle KÖKSOY VAYISOĞLU

Epstein-Barr Virus İnfeksiyonuna Sekonder Olarak Gelişen Otoimmun Hemolitik Anemi: Bir Vaka Raporu

Nevin Ince, F. Elif ÇELİK, Birgül ÖNEÇ, Hilal şöhret UYANIK

Analyzing The Relationship Between The Physician Assistants’ Perceptions of Mentorship and Their Self-Efficacy: A Sample From Izmir Province

Yıldız TEZEL BAYDAR, Yıldırım beyazıt GÜLHAN, Aysun DANAYİYEN