GAP BÖLGESİ İŞLETMELERİNİN GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLERİNİN STRATEJİK ANALİZİ: BÖLGE İŞLETMELERİNDE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA

Sosyo-ekonomik bir bölgesel kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), tamamlandığında ve doğru stratejiler belirlendiğinde sadece Bölge’ye değil, genel ekonomiye de büyük kazanımlar sağlayacaktır. Bölge’de sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlayacak en önemli unsurlardan biri de (belki de en önemlisi) işletmeler olacaktır. Çünkü, GAP, bu bölgede ortaya çıkan yoksulluk, işsizlik ve buna paralel olarak gelişen gelir dağılımındaki eşitsizlikleri azaltmak yolunda atılmış en önemli bölgesel projedir. GAP’a genel bir perspektifle bakıldığında, analize en çok ihtiyaç duyulan konuların belki de başında, bölge işletmelerinin durumlarının incelenmesi olduğu açıktır. GAP bölgesi işletmelerinin geleceğe yönelik beklentilerinin stratejik analizi ve bölge işletmelerinde yapılan bir araştırma başlıklı bu çalışmamızda, öncelikle araştırma sonuçları doğrultusunda işletmelerin mevcut durumları hakkında genel bilgiler elde edilmiş ve daha sonra işletmelerin geleceğe yönelik strateji ve beklentileri ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

GAP, Stratejik Analiz

___

  • [1] Hax, A. & Majluf, N. (1996). The Strategy Concept and Process. Second Edition. New Jersey: Prentice-Hall International Editions.
  • [2] Üzün, C. (2000). Stratejik Yönetim ve Halkla İlişkiler. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını.
  • [3] Pearce, J.A.; Freeman, E.B. & Robinson, Jr.R.B. (1987). The Tenuous Link Between Formal Strategic Planning and Financial Performance. Acadenıy of Management Review, 12(4), 658-675.
  • [4] Herald, D.M. (1972). Long-irange Planning and Organizational Performance: A Cross-Validation Study. Acadenıy of Management Journal, 14(2), 91-101.
  • [5] Greenley, G.E. (1994). Strategic Planning and Company Performance: An Appraisal of the Empirical Evidence. Scandinavian Journal of Management, 10(4), 383-396.
  • [6] Boyd, K.B. (1991). Strategic Planning and Financial Performance: A Meta-analytic Review. Journal of Management Studies, 28(2), 353-374.
  • [7] Capon, N.; Farley, J.U. & Hulbert, J.M. (1994). Strategic Planning and Financial Performance: More Evidence. Journal of Management Studies, 31(4), 105-110.
  • [8] Çöklü, Y.E.; Özgen, E. & Bilbil, E.K. (2002). Yeniden Yapılanma Sürecinde Stratejik İletişim Yönetimi ve BJK (Beşiktaş Futbol Yatırımları San. Tic. A.Ş.). Antalya: 10. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiri Kitabı, 432-441.
  • [9] Dinçer, Ö. (2003). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası. İstanbul: Beta Yayınları.
  • [10] GAP İdaresi. (2000). GAP Bölge Kalkınma Planı Çalışmaları. Ankara: GAP İdaresi Yayını, Eylül.
  • [11] (www.kosgeb.gov.tr/Ekler/Dosyalar/BilgiBankasi/5/ Kobi_Rehberi.pdf). [13.09.2007].
  • [12] Gültekin, N. (1998). GAP’ın Sanayi İşletmelerine Etkisi Üzerine Stratejik Analiz ve Şanlıurfa’daki İmalat İşletmelerinde (Tekstil - Gıda) Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.