FARKLI BECERİ İŞLEMLER TESTİNDE YARIKÜRE TERCİHLER

Araştırma, Marmara Üniversitesi Teknik eğitim, İktisadi İdari Bilimler ve Güzel Sanatlar Fakültelerinden Elektrik-Elektronik, Tekstil terbiye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ürünleri tasarımı olmak üzere toplam dört bölümün öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. 18-24 yaşları arasındaki denek grubu, 107 kişiden oluşmaktadır. Sağ ve sol beyin yarıküreleri tercihlerini belirlemek amacıyla Taggart'in "Human Information Processing Survey" testi kullanılmıştır. Farklı alanlarda becerileri belirlemek amacıyla ise Farklı Beceri İşlemler Testi (DAT- Differential Aptitude Test) uygulanmıştır. Test formlarının uygulanması bir oturumda sabah saatlerinde gerçekleştirilmiştir. Önceki araştırmalarda sol beynin sayısal, analitik düşünce gerektiren işlemlerde daha ağırlıklı olarak kullanıldığı, sağ yarıkürenin ise, ilişkisel ve sezgisel faaliyetlerde ağırlıklı olarak kullanıldığı öne sürülmüştür. Bu araştırmada da önceki araştırmaların doğrultusunda, Pearson korelasyon analizlerinde sol yarıküre puanı ile sayısal test puanı arasında pozitif ilişkiye rastlanırken (r= 0.30) sağ yarıküre tercihi puanı ile sayısal test puanı arasında negatif ilişki; ya da ilişki yok denecek kadar azdır. Yine algısal işlevlerde etkinliği gözlenen sağ yarıkürenin bu araştırmamızda, diğer yarıküre tercihlerinden farklı olarak uzaysal işlemlerle pozitif ilişkisi gözlemlenmiştir (r= 0.12, sol ve uzaysal test puanı korelasyonu r= -0.23). Sonuç olarak, Farklı Beceri İşlemler testinin (DAT) yarıküre tercihlerini belirlemede uygun bir test olabileceği öngörüsel olarak kabul edilebilir.

DIFFERENTIAL APPTITUDE TESTS (DAT) and COGNITIVE PROCESSING STYLES

___

  • [1] SÜREKLİ, D., "Hangi Yarıkürenizi Tercih Edersiniz?", Bilim ve Ütopya, 73, 2000, s.81.
  • [2] SPRINGER, S.P.;I DEUTCH, G., Left Brain, Right Brain, 4th Ed., W.H. Freeman and Company, New York, 1993.
  • [3] DINAH, C.; MUNDAY, R., "Hemispheric Preferences for Problem Solving in a Group of Music Majors and Computer Science Majors", Journal of Instructional Psychology, 145, Vol. 20, 1993.
  • [4] TAGGART, W.; TORRANCE, E.P., Human Information Processing Survey, Administrator's Manual, Bensenville, II: Scholastic Testing Service, 1984.
  • [5] HENNINGER, P., "Problem Solving Strategies of Musically Trained and Untrained Subjects and Hemisphere Activation", Unpublished Doctoral Dissertation, University Toronto, 1982.
  • [6] LEAFFER, T., "Left Brain -- Right Brain: Domination or Cooperation", Journal of Creative Behavior, 15, 1981, ss.242-250.
  • [7] PATTERSON, K.; BARADSHAW, J.,L., "Differential Hemispheric Mediation of Nonverbal Visual Stimuli", Journal of Experimental PsycholOgy: Human Perception and Performance, 1(3), 1975, ss.253-262.
  • [8] TORRANCE, E.P., "Hemisphericity and Creative Functioning", Journal of Research and Developmenting Education, 15, 1982, ss.29-37.
  • [9] OSBORN, A.F., Applied Imagination, 3rd Rev.Ed., New York, 1964.
  • [10] PAPCUN, G.; KRASHEN, S.; TERBEEK, D.; REMINGTON, R.; HARSHMAN, R., "Is the Left Hemsiphere Specialized for Speech, Language and/ or Something else?", Journal of the Acoustical Society of . America, 55(2), 1974, ss.319-327.