ÜSTEL PROGRAMLAMA İLE PERSONEL ATAMA PROBLEMİNİN ANALİZİ

İşletmeler, sık sık bünyelerindeki boş kadrolara en iyi adayları yerleştirme problemi ile karşılaşırlar. Seçimler özenle yapıldığı için' bu tür personel seçim süreci maliyeti arttırır. Sonuç olarak, firma minimum maliyetle belirli gereksinmeleri karşılayan bir personel atama sürecini gerçekleştirmelidir. Bu makalede, üstel eşitsizlik kısıtları ile üstel amaç fonksiyonunu minimize etme problemi formüle edilmiş ve üstel programlama tekniği ile çözülmüştür. Basit bir dönüşüm uygulanarak üstel programlama tekniği posynomial geometrik programlamaya dönüştürülmüş ve geometrik programlama tekniğindeki priaml-dual bağlantısı kullanarak personel atama probleminin optimal çözümü bulunmuştur. Personel atama probleminin amaç fonksiyonu ve kısıtlarının yapısı modelin bir üstel programlama metodu ve çözümünü gerektirmiştir. Üstel programlamanın çözümü için geometrik programlama metodu kullanılmıştır.

___

  • [1] HAYES, P, Mathematical Methods in the Social and Managerial Sciences, John Wiley & Sons, New York, 1975, s.325.
  • [2] DUFFIN, R.J.; PETERSON, ELMOR L.; ZENER, CLARENCE, Geometric Programming Theory and Application, John Wiley & Sons, New York, 1967, ss.81, 82.
  • [3] JEFFERSON, T.R.; WANG, Y. P.; SCOTT, C. H., "Composite Geometric Programming", Journal of Optimization Theory and Applications, vol.64, No.1,. January 1990, ss.111-112.
  • [4] RAJGOPAL, J; BRICKER, D.L., "On Subsidiary problems in geometric programming", European Journal of Operational Research, vol.63, 1992, ss.102-103.
  • [5] BEIGHTLER, C.S.; PHILLIPS, DONALD T., Applied Geometric Programming, John Wiley & Sons, New York, 1976, ss.51-106.