Televizyondaki Dini İçerikli Programların Yetişkinler Üzerindeki Etkileri

Kitle iletişim araçları içerisinde özellikle televizyon, büyük kitlelere ulaşma özelliği ile toplumsal hayatta vazgeçilmez bir araçtır. Bu nedenle dini içerikli programlar. Toplumun ihtiyaç ve beklentilerini de dikkate alarak daha cazip hale getirmeli, yetişkinlere yönelik dini programların yapısı ve içeriği üzerinde titizlikle durulmalıdır. Ayrıca televizyondaki din adamı imajının düzeltilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı, olabildiğince tartışmalı dini konulara yer verilmemelidir. Dini içerikli programların topluma daha faydalı olması için yayın saatleri arttırılmalı, İletişim Fakülteleri ile İlahiyat Fakülteleri arasında işbirliği yapılarak, programların metin yazımı bv. konularında eleman yetiştirilmesi için uygun programlar geliştirilmelidir.

The Effects of TV Programs with Religious Themes on Adults

The media, especially TV, are a very important means in our day in conveying messages to the public. Religious programs offered by various TV channels have also played great role in the shaping of religious knowledge of people. For this reason, these programs should be arranged in accordance with the wants and needs of whole people. In addition, the image of the man of religion should be improved on TV channels. In order to be more effectively, the hours of religious programs on TVs should be in-creased, a cooperation between the faculties of communication and faculties of theologies should be made. Lastly, some experts should be educated in regard to religious programs on TVs.

___

  • AKMAN, A. Zahid, “Gerçek Demokrasiye Ulaşmak İçin”, Yeni Türkiye Dergisi, Sayı: 11, Yıl: 1996.
  • ARGYL, Michael- BEİT-HALLAHMİ, Benjamin, “Yaş ve Din”, Çev: Abdurrahman Kurt, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 4, Cilt: 4, Yıl: 1992.
  • BUYRUKÇU, Ramazan, Din Görevlisinin Mesleğini Temsil Gücü, Tür- kiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 1995.
  • CERECİ, Sedat, Televizyonun Sosyolojik Boyutu. Şule Yayınları, İs- tanbul, 1996.
  • DAM, Hasan, Yetişkinlerin Din Eğitimi, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sam- sun 2002.
  • KÖYLÜ, Mustafa, Yetişkin Din Eğitiminin Teorik Temelleri, Etüt Yay., Samsun 2000.
  • MENEKŞE Ömer, “Türk Sinemasında Din ve Din Adamı İmajı”, II. Ulus- lar Arası Dini Yayınlar Kongresi Tebliğ ve Müzakereleri, Di- yanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 2005.
  • UYGUN, Hamdi, Halktaki Din Adamı İmajı ve Din Görevlilerinden Bek- lentileri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun 1992.
  • YILMAZ, Adem, 18-30 Yaş Arası Yetişkinlerin Televizyon İzleme Eğilimle- ri ve Televizyonun 18-30 Yaş Arası İzleyici Üzerinde Etkileri (Er- zurum Örneği), (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum 2002.