Müzik öğretim yöntemlerinin yaratıcı dramayla birlikte kullanılması: Diyafram nefesi ve ses çalışmaları alt öğrenme alanında bir uygulama örneği

Günümüzde uygulanan müzik programlarının önerdiği müzik öğretimi süreci, öğrenciyi etkin kılan, müziksel düşüncelerini sınıf içinde paylaşmasına olanak tanıyan, müziğin anlayarak ve ilişkilendirerek öğrenilmesini sağlayan ve en önemlisi gerekli kazanımları öğrencilere etkinlikler aracılığıyla kazandırmayı amaçlayan bir öğretim sürecidir. Bu sürecin sınıflarda işlerlik kazanması için kullanılabilecek başlıca öğretim yöntemleri arasında devinmeli-ritimlemeli müzik öğretim yöntemi, devinmeli-ritimlemeli-doğaçlamalı müzik öğretim yöntemi, gösterme-yaptırma yöntemi, oyunlama-oyunlaştırma yöntemi gibi yöntemler ve müzik eğitiminde yaratıcı drama sıralanabilir. Bu çalışmanın amacı; etkinlikler yoluyla diyafram nefesinin öğrenilmesi ve öğretilmesi konusunda belirtilen öğretim yöntemlerinin de kullanılmasıyla bir müzik öğretimi dersinin örneklendirilmesidir. Bu çalışmada ilköğretim altıncı sınıf düzeyinde dinleme-söyleme-çalma alanında hazırlanan etkinlikler yoluyla müzik öğretim yöntemlerinin kullanımı temelli bir müzik ders planı amaçlanarak örnek bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu plan çerçevesinde müzik öğretim yöntemlerinin kullanımıyla etkinlikler yaratma, oluşturma, düzenleme ve uygulamanın diyafram nefesi kavramının ve kullanımının öğretiminde nasıl bir rol oynayacağına ilişkin izlenecek yöntem tartışılmıştır.

The use of methods of music teaching in combination with creative drama: A sample application in the sub- learning field of diaphram breath and voice study

The process of music teaching offered in present day music curricula is a learning process which makes students active, enables them to share musical thoughts in class, secures learning music by associating and understanding it, and -most importantly- aims to provide students with the needed gains through activities. The major teaching methods for use to secure the functionality of the process in classes include the method of music teaching with motion and rhythm; the method of music teaching with motion, rhythm improvisation; game- dramatisation method, and creative drama in music teaching. This study aims at modelling a music teaching class with the use of teaching methods for the teaching and learning of diaphram breath through activities. Planning a music class based on activities designed for sixth grade level listening-singing-playing was aimed, and a sample study was performed for this. Within this framework, the role of creating , forming and arranging activities via music teaching methods in teaching the concept and use of diaphram breath is discussed in this research.

___

  • Adıgüzel, Ö. (1994). Eğitimde yerıi bir yöntem ve disiplin: Yaratıcı drama. Ö. Adıgüzel, (Ed.), Yaratıcı drama içinde (158-179). Ankara: Naturel Yayıncılık.
  • Adıgüzel, H. O. (2006). Yaratıcı drama kavramı, Bileşenleri ve Aşamaları. Yaratıcı Drama Dergisi, 1(1), 17-31.
  • Bilen, S., Uçal, E. ve Özevin, B. (2003). Öğretmen Yetiştirmede Orff Öğretisi. Uluslar arası Sempozyum Orff- Schulwerk Müzik ve Dans Pedagojisi, 16-18 Ocak. Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi, İstanbul.
  • Çağdaş Drama Derneği (2008) Yaratıcı Drama Eğitmenliği/Liderliği Programı Birinci Aşama Ders Notları, Ankara.
  • Çevik, B. (2007) Müzik Öğretim Yöntemlerinden Orff Müzik Öğretisine Genel Bir Bakış, Balıkesir Üniversitesi FBE Dergisi, Cilt 9, Sayı:l, 95-100.
  • Duatepe A. & Akkuş O. (2006) Yaratıcı Dramanm Matematik Eğitiminde Kullanılması: Kümeler Alt Öğrenme Alanında Bir Uygulama, Yaratıcı Drama Dergisi, 1, 89-99.
  • Eldemir, C., Umuzdaş, S. & Umuzdaş, M.S. (2009). Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı Müzik Dersleri İçinde Orff Yönteminin Yeri ve Bu Yöntemi Okul Öncesi Öğretmenleri Tarafmdan Kullanılma Durumu. I. Uluslar arası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi, 1-2-3 Mayıs 2009, Çanakkale.
  • Genç, H. N. (2003). Eğitimde Yaratıcı Dramanm Alımlanması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 196-205.
  • Heathcote, D. & Wagner, B. (1990). Drama as a Learning Medium. (6. Baskı). Stanley Thornes, Publishers Ltd.
  • Kara, Y. & Çam, F. (2007) Yaratıcı Drama Yönteminin Bazı Sosyal Becerilerin Kazandırılmasına Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32,145-155.
  • Manchester, L.A. (1907) Ses Eğitiminin Temelleri Üzerine Oniki Ders, Dans-Müzik-Kültür. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Matbaası.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2006). İlköğretim Genel Müdürlüğü, İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı (1-8. Sınıflar), Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Özcan, V. (2007). Orff Öğretisinin ve Yaratıcı Dramanın Uygulandığı ve Uygulanmadığı Okullarda Öğrencilerin Müzik Dersine Olan Tutumlarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Özden Y. (2003). Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Özevin, B. (2006) Oyun Dans ve Müzik Dersine İlişkin Motivasyon Ölçeği, Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.
  • Öztürk, A. (1996) Yaratıcı Drama ve Orff Öğretisi Arasındaki İlişki. Uluslararası Orff Schulwerk Müzik ve Dans Pedagojisi Sempozyumu, 16-18 Ocak 2003, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Tekin Gürgen, E. (2006) Müzik Eğitiminde Yaratıcılığı Geliştiren Yöntem ve Yaklaşımlar, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 12, 81-93.
  • Uçan, A. (2003), "Türkiye'de Müzik Eğitiminin Gelişimi, Orff Okul Öğretisinin Tanımı, Uygulanımı ve Uyarlanımı, Orff Anlayışıyla Temel Müzik Eğitiminin Temel Durumu", Orff Schulwerk Müzik ve Dans Pedagojisi Uluslar arası Sempozyumu, Orff Schulwerk ve Danışmanlık Merkezi, İstanbul.
  • Yağcı, Ç. (1995) Müzik Eğitimi ve Bir Yöntem Olarak Yaratıcı Drama İlişkisi: Örnek Bir Model Önerisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.