KAMU SORUMLULUĞU VE SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN ÇOCUKLARIN ÇEVRİMİÇİ CİNSEL İSTİSMARI: BİR OLGU SUNUMU

İnternetin çocuklar tarafından kontrolsüzce/bilinçsiz kullanılması bir çok problemi beraberinde getirmektedir. Bunlardan birisi de çevrimiçi çocuk cinsel istismarı ve grooming’dir. Fiziki çevrede gerçekleşen çocuk cinsel istismarı sosyal hizmetin önemli çalışma alanlarından birisini oluşturmakta olup, ülkemizde bu konu hakkında oldukça fazla araştırma yapılmaktadır. Ancak yine ülkemizde çevrimiçi çocuk cinsel istismarı ve grooming ile ilgili çalışmalar çok sınırlı olup, henüz sosyal hizmet disiplininde bu alanda yapılmış herhangi bir araştırmaya literatür taramasında rastlanmamıştır. Bu çalışmada sosyal hizmet uzmanları açısından “çevrimiçi çocuk cinsel istismarı” ve “grooming” konularına örnek olgu sunumu üzerinden dikkat çekerek farkındalık yaratmak ve sosyal hizmet mesleğinin alana dair önemini vurgulamak amaçlanmaktadır.

___

  • Referans 1. ÇIKMAN, Bükre, SALMAN, Özlem ve ÇALIŞKAN, Deniz. (2017). “Adı: Meraklı Soyadı: Çocuk Durum: “Çevrimiçi” Sonuç: “Grooming”“İnternette Çocuk İstismarı”. Güncel Pediatri, Cilt: 15, Sayı: 3, ss. 65-70.
  • Referans 2. LANNİNG, Kenneth. (2018). “The Evolution Of Grooming: Concept And Term”, Journal Of Interpersonal Violence, Cilt: 33, Sayı: 1, ss. 5-16.