İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ FARKINDALIĞININ EĞİTİM DÜZEYİ PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ: İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YÜKSEKTE ÇALIŞANLAR ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

İnşaat sektöründe yüksekte çalışma alanı, ölümle sonuçlanan kaza oranları bakımından ilk sırayı alması dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça dikkat çekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kanununda yüksekte çalışma konusu ile ilgili tanımlamalar halen netliğe kavuşmamıştır. Bu sebeple bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada inşaat sektöründe yüksekte çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili farkındalık düzeylerinin eğitim seviyelerine göre değişimi incelenmiştir. 300 çalışanla yapılan anket çalışması sonuçları SPSS programı ile analiz edilmiş ve inşaat sektöründe yüksekte çalışan işçilerin farkındalık düzeylerinin eğitim seviyeleriyle doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 

___

  • ASLAN, T. (2016). İnşaat Sektöründe Cephe Erişim Yöntemlerinin İncelenmesi Ve Makine Kullanımı İle İş Kazalarının Azaltılması. İstanbul.
  • BAYRAM, F. (2016). Yüksekte Çalışma Platformlarında Mesleki Yeterliliğin İş Kazalarıyla İlişkisi. İstanbul.
  • CEYLAN, H. (2014). Türkiye’de İnşaat Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Analizi. International Journal of Engineering Research and Development.
  • T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. (2017). İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği: http://www.guvenliinsaat.gov.tr adresinden alınmıştır.
  • YAMAN, Ç. (2015). Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi Kapsamında Yüksekte Çalışma. Adana.