ORTAÖĞRETİM DÜZEYİNDEKİ MUHASEBE VE FİNANSMAN ÖĞRENCİLERİNİN TMS/TFRS FARKINDALIK DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ: BİR ARAŞTIRMA

Günümüzde ticari ve sınai işletmeler ile diğer kurumlarda parasal işlemleri takip etmek amacıyla kullanılan muhasebe sisteminde Tek Düzen Hesap Planı ve Muhasebe Standartları (TMS/TFRS) bir arada kullanılabilirken, mesleki eğitimi veren ortaöğretim kurumlarında muhasebe alanında verilen eğitimde kullanılan kitap ve modüllerde sadece Tek Düzen Hesap Planı esas alınmaktadır. Bu durum uygulamadaki muhasebe ile eğitimdeki muhasebe arasında farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Öğrenciler iş hayatına hazırlanırken eksik bilgilerle hazırlanmak durumunda kalmıştır. Bu çalışmanın amacı; mevcut eğitim sistemi içerisinde Türkiye Muhasebe Standartlarının (TMS/TFRS) yerini belirlemek ve öğrencilerin Türkiye Muhasebe Standartları (TMS/TFRS) ile ilgili farkındalık düzeylerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye Muhasebe Standartlarının (TMS/TFRS) mesleki eğitim veren liselerde nasıl ve ne şekilde ele alındığı öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Afyonkarahisar'da mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarında mevcut muhasebe eğitimine ilişkin bilgilerin tespiti için MEGEP Modüllerinden, Türkiye Muhasebe Standartları ile ilgili öğrenci farkındalığı için anket çalışmasından yararlanılmıştır.

TMS / TFRS AWARENESS LEVEL OF ACCOUNTING AND FINANCE STUDENTS AT SECONDARY EDUCATION: A RESEARCH

In present, The Uniform Chart Of Accounts and accounting standards (TMS/TFRS) are used together in accounting system within the purpose of following financial processes in commercial and industry corporations with other companies, while there is only The Uniform Chart Of Accounts be taken as a basis on the area of based vocational secondary education institutions. This case reveals difference of accounting in practice within education. As a result of this case, students had to prepare themselves for business life within missing knowledge. The purpose of this study is to establish the standards of the Turkish Accounting Standards (TMS/TFRS) in the current education system and to determine the level of awareness on the Turkish Accounting Standards (TMS/TFRS). In accordance with this purpose, it reveals how Turkish Accounting Standards(TMS/TFRS) are handled in vocational high schools. This study has been realized from current accounting MEGEP Modules which were used in secondary education institutions providing vocational education in Afyonkarahisar and student awareness survey regarding to Turkish Accounting System.

___

  • Aktaş R., (2013), “Muhasebe Politikaları Tahminler ve Hatalar”, Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Başpınar A., (2004), “Türkiye’ de ve Dünyada Muhasebe Standartlarının Oluşumuna Genel Bir Bakış”, Maliye Dergisi, (35-62).
  • Çetiner, E., (2006), “Genel Muhasebe Teori ve Uygulama”, Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Daştan, A.,(2008) “Bilgi ve Eğitim Teknolojilerinde Yaşanan Gelişmelerin Muhasebe Eğitimine Etkisi: “Türkiye Değerlendirmesi”, Baskı Sıramat LTD. ŞTİ Ankara.
  • Dursun A., (2006) “Muhasebe Eğitiminde Kalite Arayışı”, Seçkin Yayıncılık AŞ. Ankara.
  • Elitaş C., (2012), “Muhasebe Uygulamaları Açısından TMS-TFRS’ ye Geçiş Rehberi”, Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Gençoğlu Ü., (2007), “Türkiye Muhasebe Standartları ve Uygulamalar”, Türkmen Kitapevi, İstanbul.
  • http://vaneml.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/65/01/960137/dosyalar/2015_02/18122728_uygulamaklavuzu.pdf, 2019, ( 11.04.2019).
  • http://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/PDF%20linkleri/Tan%C4%B1t%C4%B1 m/Public_Oversight_Authority_TR.pdf, ( 08.05.2019).
  • http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1739.pdf, ikinci kısım, birinci bölüm, madde 29, (19.04.2019).
  • https://dergipark.org.tr/download/article-file/31988, (10.02.2019)
  • https://maol.meb.gov.tr/www/okulumuz/icerik/12, ( 03.05.2019).
  • https://slideplayer.biz.tr/slide/3158868/,(27.05.2019). https://www.meb.gov.tr/earged/earged/tic_mes_ana_tic_mes_lis_kur_amac_hiz_derece _deg.pdf, ( 12.05.2019).
  • Kocamaz H., (2012), “Uluslararası Muhasebe Standartlarının Dünyada ve Türkiye’ de Oluşum ve Gelişim Süreci”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, C.2, S.2, (105-120).
  • MEB, (2006), “Öğretim Programları Ve Modüller Öğretim Uygulama Kılavuzu”, Ankara.
  • MEB, (2011), “Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) Muhasebe Ve Finansman Alanı Bilgisayarda Ofis Programları”, Ankara. MEB, (2012), “Muhasebe Ve Finansman Alanı Mesleki Matematik”, Anadolu Okul Yayınları, Ankara.
  • Okutan, M., (1997), “Genel Öğretim Metotları-Öğretim İlk eve Yöntemleri”, Trabzon. Sağır, M., (2002), “İlköğretim Okullarında Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi”, Nobel Yayıncılık, Ankara. Sakallı Ü., (2019), “Mesleki Ve Teknik Anadolu Liselerinde Verilen Muhasebe Eğitiminin Türkiye Muhasebe Standartları (TMS/TFRS) İle Uyumluluğunun Sağlanması Ve Bu Lise Türünde Görev Yapan Muhasebe Ve Finansman Öğretmenleri Üzerine Bir Araştırma”.
  • Sevilengül O., (1998), “Genel Muhasebe”, Gazi Kitapevi, Ankara.
  • Tokay S.H. - Deran A. - Aktaş R., (2005), “Uluslararasi Muhasebe Ve Finansal Raporlama Standartlarında Gerçeğe Uygun Değer Yaklaşımı Ve Muhasebe Uygulamalarına Etkisi”, XXIV. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, (3- 32).
  • Şensoy, H, B., Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının Ortaya Çıkışı ve Gelişimi ile Muhasebe Standartlarının Türkiye’deki Durumu, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi SBE, Ankara, 2008, s.6
  • Yılmaz B., (2007), “Muhasebe Standartlarının Oluşumu Ve Uygulanma Alanı”, SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, C.7, S.13, (139-155).