KADIN GİRİŞİMCİ PROFİLİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: AMASYA İLİ ÖRNEĞİ

Küreselleşme ile artan rekabet ortamında varlığı sürdürebilmenin, ekonomide sürdürülebilir büyüme ve toplumsal gelişme sağlamanın, her geçen gün artış gösteren işsizlik sorunu için çözüm bulmanın en önemli araçlarından birisi “girişimcilik” olarak görülmektedir. Girişimciliğin çok yönlü olarak geliştirilmesi tüm ülkelerin öncelik verdiği konular arasında bulunmaktadır. Meydana gelen siyasi ve ekonomik gerçekler sadece erkek nüfusunun çalışmasının yetersizliğini ortaya çıkarmış böylece kadınların da mevcut işgücüne katılmasını zorunlu kılmıştır. Kadın girişimciliğinin önünün açılması sayesinde sadece toplumsal ve ekonomik sorunlara çözüm bulunması sağlanmamış, aynı zamanda kendilerine ait özel işletmelere sahip olmaları nedeniyle ekonomik bağımsızlıklarını ve özgüvenlerini elde ederek toplumsal statülerinin daha da yükselmelerine imkân sağlanmıştır. Bu çalışma ile Amasya il merkezi ve ilçelerinde kayıtlı kadın girişimcilerin profillerinin belirlenmesi, mevcut çalışma koşullarının incelenmesi, kadınları girişimciliğe iten nedenler ve özelliklerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda 116 kadın girişimciden anket yoluyla veri toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; kadın girişimcilerin kendi işletmelerini kurmada ve faaliyetlerini sürdürme aşamasında karşılaştıkları sorunların başında; “sermaye temini” ve “vergi yükü” nün geldiği anlaşılmıştır.

An Analysis of Women Entrepreneurs' Profiles: The Case of Amasya Province

Entrepreneurship is viewed as one of the most crucial tools for surviving in a more competitive environment as a result of globalization, ensuring long-term economic and social development, and finding a solution to the growing unemployment crisis. All countries place a high priority on the multifaceted growth of entrepreneurship. The political and economic realities that resulted highlighted the inadequacies of working just for men, demanding the inclusion of women in the current labor. By opening the path for women's entrepreneurship, they were able to not only solve social and economic problems, but they also had the potential to raise their social position even higher by acquiring economic independence and self-confidence as owners of own enterprises. The purpose of this study is to assess the profiles of women entrepreneurs registered in Amasya city center and its areas, to examine present working circumstances, and to uncover the motivations and characteristics that encourage women to become entrepreneurs. Data was acquired from 116 women entrepreneurs using surveys for these goals. As a consequence of the analyses conducted, it was determined that "capital supply" and "tax burden" were present at the outset of the issues experienced by women entrepreneurs in establishing and maintaining their firms.

___

  • Aktaş, T. (2014, 8 Aralık). Çevrimiçi, http://www.dunya.com/ekonomi/calisma- hayati/kadin-girisimci sayisi-ilk-kez-100-bini-asti-246772h.htm (15 Kasım 2021).
  • Arat, N. (1993). Açılış konuşması. Türkiye'de Kadın Girişimcilik. Ankara: TES-AR Yayınları No:7, 1-5.
  • Çelebi, N. (1993). Kadın Girişimciliğini Özendirme ve Destekleme Konusunda Politikalar. Kadını Girişimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli, Ankara: Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü Yayın No: 74, 35-42.
  • Ecevit, Y. (1993). Kadın Girişimciliğinin Yaygınlaşmasına Yönelik Bir Model Önerisi, Kadını Girişimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli, Ankara: Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü Yayın No: 74, 15-34.
  • Durukan, L. (2021). Türkiye'de Kadın Girişimcilerin Desteklenmesinde KOSGEB’in Rolü. Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, 7 (1) , 17-37.
  • Fairlie, R. W., Morelix, A., Reedy, E. and Russell, J. (2015). The Kauffman Index Startup Activity National Trends, Ewing Marion Kauffman Foundation.
  • Güney, S. (2008). Girişimcilik (3. Baskı). Ankara: Siyasal Kitapevi.
  • Gürol, M. A. ve Marşap, A. (2007). Geçmişte ve Günümüz Yaşamında Ücretsiz ve Ücretli İşgücü Olarak Kadın. bilig, (42), 95-109.
  • Keskin, S. (2014). Türkiye'de Kadın Girişimcilerin Durumu. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 9 (1), 71 94.
  • Liman, F. (1993). Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere'de Kadın Girişimciliğinin Gelişimi" Kadını Girişimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli, Ankara: Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü Yayın No: 74.
  • Moore, D. P. (1990). An Examination of Present Research on the Female Entrepreneur; Suggested Research Strategies for the 1990's. Journal of Business Ethics, 9 (4/5), 275-281.
  • Müftüoğlu, T. & Durukan, T. (2004). Girişimcilik ve KOBİ'ler. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Narin, M., Marşap, A. ve Gürol, M. A. (2006). Global Kadın Girişimciliğinin Maksimizasyonunu Hedefleme: Uluslararası Arenada Örgütlenme ve Ağ Oluşturma. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (1), 65-78.
  • Onural, C. (1993). Girişimci Kadın ve Yöneticilik Genel Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Türkiye'de Kadın Girişimcilik, Ankara: TES-AR Yayınları.
  • Özdemir, A. A. (2010). Potansiyel Girişimci Olan Kadınların Motivasyon Faktörleri ve Eskişehir'de Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış, 10 (1), 117-139.
  • Pehlivan, C. ve Efeoğlu, R. (2019). Empirical Investigation of Technology-industry 4.0 Relation of the Effect on Trade: an Analysis on Turkey. Turkish Studies Economics, Finance, Politics, 14 (4), 1487-1502.
  • Shao, A. T. (2002). Marketing Research: an Aid to Decision Making. South Western: Thomson Learning.
  • Soysal, A. (2010). Türkiye'de Kadın Girişimciler: Engeller ve Fırsatlar Bağlamında Bir Değerlendirme. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 65 (1), 83- 114.
  • Tütüncü, A. ve Zengin, H. (2020). E7 Ülkelerinde Kadın İstihdamı ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 16 (1), 1-16.
  • Ucla, (2006). Çevrimiçi, “What Does Cronbach’ Alpha Mean?” https://stats.idre.ucla.edu/spss/faq/what-does-cronbachs-alpha-mean/, [26.09.2021]
  • Yetim, N. (2002). Sosyal Sermaye Olarak Kadın Girişimciler: Mersin örneği. Ege Akademik Bakış, 2 (2), 79-92.
  • Zimmerer, T. W. and Scarborough, N. M. (2005). Essentials of Entrepreneurship and Small Business Management. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ-Cover
  • ISSN: 2147-5121
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ŞERAFETTİN SEVGİLİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

MEVLANA’DA AŞK FELSEFESİ VE KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

Buket KAYIŞLI, Mehmet ÖNAL

KİM DAHA YOKSUN HİSSEDİYOR: YAŞ VE EĞİTİMİN YOKSUNLUK ALGISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Hasan YENİÇIRAK

SAĞLIK KURUMLARINDA DIŞ KAYNAK KULLANIMI YOLUYLA HİZMET ALIMI: SİSTEMATİK BİR İNCELEME

Hazal Koray ALAY, Tuğba KIZILYER

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ ARTTIRILMASINA YÖNELİK OPTİMAL POLİTİKALARIN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE ÜZERİNE DEMATEL YÖNTEMİYLE BİR ANALİZ

Esra SEREZLİ, Serhat YÜKSEL, Hasan DİNÇER, İdil TAMER

DÖNÜŞTÜRÜCÜ VE OTANTİK LİDERLİĞİN ÖRGÜTSEL YARATICILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE POZİTİF PSİKOLOJİK SERMAYENİN ARACI ROLÜ: HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

Umit KANMAZ, Tuğba KARABULUT

COVID-19 SALGINININ KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜNÜN PERFORMANSINA ETKİSİNİN MEREC-PSI-MAIRCA MODELİYLE İNCELENMESİ

Özcan IŞIK

SIKINTIYA DAYANMA DÜZEYİ VE TOLERANS İLİŞKİSİ: ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNE KESİTSEL BİR ARAŞTIRMA

Adeviye ERDOĞAN

FİNANSAL PERFORMANSIN RASYO YÖNTEMİYLE ANALİZİ: İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YER ALAN VE İSTANBUL’DA FAALİYET GÖSTEREN BİR FİRMA ÜZERİNE UYGULAMA

Cevdet KIZIL

THE RISE OF AUDIO-BASED COMMUNICATION TECHNOLOGIES: A RESEARCH ON PODCAST, CLUBHOUSE AND AUDIOBOOK APPLICATIONS

Gül Esra ATALAY, Eda AZAP, Kumsal KINAY, Sena ÖZŞİRİN

KARİYER DANIŞMANLIĞINDA YOL GÖSTERİCİ UNSURLAR: ETİK İLKE VE STANDARTLAR

Murat AĞIRKAN, Namık Kemal HASPOLAT