Basketbol yetenek test bataryası geçerlik ve güvenirlik çalışması

Amaç: Bu çalışmada yaşları 9±1 yıl olan kız ve erkek çocuklarının basketbol yetenek düzeylerini belirlemek için basketbol yetenek test bataryası oluşturularak bu test bataryasının geçerlik ve güvenirliğinin yapılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya 2006–2007 yılında Ankara İli’nde Akyurt İlköğretim Okulunda 4/ A-B-C sınıflarında öğrenim gören 52’si kız, 39’u erkek olmak üzere toplam 91 ilköğretim okulu öğrencisi katılmıştır. Çalışmada uygulanan test bataryası; çembere havadan top atma testi, çembere sektirme top atma testi, top sürme testi, labut devirme testi, duvardaki hedefe top atma testi, duvarda hızlı pas testi olmak üzere altı bölümden oluşmuştur. Bu test bataryasının geçerliğinde “İçerik geçerliği yöntemi” ve test bataryasının güvenirlik analizi uygulamasında da “ Cronbach Alfa” katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda uygulanan basketbol yetenek test bataryasının tamamı için güvenirlik katsayısı $\alpha$=0,76 olarak bulunmuştur. Basketbol test bataryası bölümleri güvenirlik katsayıları ise çembere havadan top atma testi için $\alpha$=0,70, çembere sektirme top atma testi için $\alpha$=0,67, top sürme testi için $\alpha$=0,95, labut devirme testi için $\alpha$=0,74, duvardaki hedefe top atma testi için $\alpha$=0,80 ve duvarda hızlı pas testi için $\alpha$=0,89 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen veriler bu yaş grubunda uyguladığımız basketbol yetenek test bataryasının geçerli ve güvenilir şekilde kullanılabileceğini düşündürmektedir. Test bataryasındaki uygulamaların çocukların basketbola özgü yetenek düzeylerini belirlemede bir öngörü sağlayacağı ve bu alanda yapılacak olan yetenek seçimi çalışmalarına katkıda bulunacağı kanaatindeyiz.

Reliability and validty study of an ability test battery peculiar to basketball

Purpose: In this study, in order to determine basketball ability levels of 8-10 years old girls and boys, we aimed to develop ability test battery for basketball and study its reliability and validity. Methodology: 91 fourth grade students (52 girls and 39 boys) studying at Akyurt Elementary School in Ankara participated in this study in 2006-2007. The test battery used in the study is composed of six sub-sections: a test of throwing a ball into a hoop from the air (shooting), a test of throwing a bouncing ball into a hoop (bounce shooting), a test of dribbling, a test of bringing down pins (bowling), a test of throwing a ball to a target on a wall (passing to the target), and a test of fast passing on a wall (speed pass). “Content validity methodology” was used in examining validity of test battery and “Cronbach Alfa” coefficient was used in analyzing the reliability. Results: In the study, reliability coefficient for the whole basketball ability test battery was found to be $\alpha$=0.76. Reliability coefficients of each sections of the test battery were found as $\alpha$=0.70 for the test of throwing a ball into a hoop from the air, $\alpha$=0.67 for the test of throwing a bouncing ball into a hoop, $\alpha$=0.95 for the test of dribbling, $\alpha$=0.74 for the a test of bringing down pins, $\alpha$=0.80 for the test of throwing a ball to a target on a wall, and $\alpha$=0.89 for the test of fast passing on a wall. Conclusion: The data collected in our study suggest that basketball ability test applied to this age group can be used validly and reliably. We believe that the exercises in the test battery will help predicting the children’s basketball ability levels and will make contribution to ability selection efforts.

___

  • 1. Brandao E. Janeira M. Cura J. Cura P. Relationship Between Tecnical Skills And Game Performance In Youth Basketball Players. Revista Portuguessa De Ciencias De Desporto. Vol:3.N.2 [121-171]; 2003.
  • 2. Bompa T O. Antrenman Yöntemi ve Kuramı. 1. baskı: Ankara; Çev: Keskin İ.:Tuner AB. Bağırgan Yayınevi;1998.
  • 3. Demirkol B. Tavacıoğlu L. İstanbul 1. ve 2. Lig Takımlarında Oynayan 13-15 Yaş Erkek Basketbolcuların Oyuncu Pozisyonuna Göre Fiziki Uygunluklarının Araştırılması. 9. Uluslar Arası Spor Bilimleri Kongresi. Muğla:2006; P-161.
  • 4. Dündar U. Antrenman Teorisi. 4. Baskı; Ankara; Bağırgan Yayın.; 1998.
  • 5. Günay M. Yüce İ A. Futbol Antrenmanının Bilimsel Temelleri. Ankara: Gazi Kitabevi;2001.
  • 6. Koşar N Ş. Demirel H A. Physiological Characteristics of Child Athletes. ACTA Orthop Traumatol Turc 38 Suppl 1:1-15: 2004.
  • 7. Lidor R. Falk B. Arnon M. Cohen Y. Segal G. And Lander Y. Measurement Of Talent In Team Handball: The Questionable Use Of Motor And Physical Tests. Journal Of Strenght And Conditioning Research; Proquest Medical Library: 19(2); May 2005.
  • 8. Muratlı S. Antrenman Bilimi Işığında Çocuk ve Spor.1.Baskı. Ankara: Bağırgan Yayınevi; 1997.
  • 9. Sevim Y. Antrenman Bilgisi. 1. Baskı. Ankara: Nobel yayınevi;2002.
  • 10. Strand B N. Wilson R. Assessing Sport Skills. Human Kinetics Publishers:USA Utah State Un:1993.
  • 11. Ünver Ö. Gamgam H. Uygulamalı temel istatitik yöntemler. 4.baskı: Ankara. Seçkin kitapevi. s:26; 2006.
  • 12. Ziyagil M A. Tamer K. Zorba E. Beden Eğitimi Ve Sporda Temel Motorik Özelliklerin Ve Esnekliğin Geliştirilmesi. 1. Baskı. Ankara: Emel Matb.P:1-11; 1994.
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-6477
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gençlik Spor Müdürlüğü taşra teşkilatı çalışanlarının iş doyum düzeyleri üzerine bir araştırma

SÜMMANİ EKİCİ, EMRE BELLİ, Seda ÇALIŞKAN

Beden eğitimi ve spor yüksekokulu yöneticilerinin dönüşümcü liderlik stiline ilişkin yönetici algıları

ERKAN FARUK ŞİRİN, A. Azmi YETİM

Zihinsel engelli çocuğu olan anne-babaların çocuklarının özel eğitimleri sürecinde beden eğitimi ve spor etkinliklerine yaklaşımlarının değerlendirilmesi

EKREM LEVENT İLHAN

Basketbol yetenek test bataryası geçerlik ve güvenirlik çalışması

OLCAY MÜLAZIMOĞLU, VEDAT AYAN, E. Dilek MÜLAZIMOĞLU

İlköğretim okullarında okuyan sporcu öğrencilerin spor yapmalarında okul ve aile faktörünün etkisi (Sakarya il örneği)

Çiğdem KOTAN, GÜLTEN HERGÜNER, ÇETİN YAMAN

Spor yapanlar ile spor yapmayanların izokinetik kas kuvvetleri ile kemik yoğunluğu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

ERKAN FARUK ŞİRİN, ALPARSLAN İNCE, Sefa LÖK, HAKAN SALİM ÇAĞLAYAN

Erkek taekwondocularda kamp döneminin erkek taekwondocularda kamp döneminin bazı hematolojik parametreler üzerine etkileri

Evrim ÇAKMAKÇI

Yıldız erkek milli ve amatör badmintoncuların bazı fiziksel, fizyolojik ve antropometrik parametrelerinin karşılaştırılması

M. Emin KAFKAS, CELAL TAŞKIRAN, CENGİZ ARSLAN, Mahmut AÇAK

Orta öğretim kurumlarında spora katılımın çocuğun ahlaki gelişimine etkisi

MEHİBE AKANDERE, GÜLSÜM BAŞTUĞ, Elif Dilara GÜLER