NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ KAMPÜS BİLGİ SİSTEMİNİN WEB TABANLI TASARIMI

Günümüzde gelişen bilgi teknolojilerinin sağladığı imkânlar dâhilinde ihtiyaç duyulan bilgiler doğru ve güncel bir şekilde depolanmaktadır. Ayrıca bu verilerin farklı verilerle ilişkilendirilip erişimi sağlanabilmektedir. Bilgi teknolojilerinin en etkin şekilde kullanılabileceği alanlardan biri de eğitim kurumlarıdır. Hâlihazırda var olan bilgilerin derlenip güncelleştirilerek yeni bilgilerin oluşturulması bu kurumların yenileşmesi ve gelişimi açısından kaçınılmaz bir gerçektir. Bu bağlamda eğitim kurumlarının başında gelen üniversitelerin bilgi teknolojilerinin aktivasyonunu sağlamaları son derece önemlidir. Bu kapsamda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımı için ArcGIS programı kullanılmıştır. Üniversiteye ait sözel ve sayısal verilerin bir araya getirilerek bilgisayar ortamında depolanması, sorgulanması, analiz edilmesi ve kullanıcılara rapor halinde çıktı sunulması amaçlanmıştır. Konuyla ilgili temel kavramlar ele alınmış ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanım aşamalarına değinilmiştir. Çalışma sonucunda üniversitenin Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımından nasıl yararlanılabileceği açıklanmış, konuyla ilgili benzer çalışmalara yer verilmiştir. Tasarımı yapılıp belirli görseller ile desteklenen sistem, üniversitede bulunan akademik ve idari personellerin yanı sıra öğrenciler ve kampüs alanı içerisindeki birimler hakkında bilgi almak isteyen kullanıcılara rehber olabilecektir. Bunun yanı sıra tasarlanan bilgi sistemi web ortamında yayınlanacak ve süreç içinde güncellenecektir.

___

  • Balcı, İ., Çoban, H.& Eker, M. (2000). Coğrafi Bilgi Sistemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi1(1), 115-132.
  • Bilgilioğlu, S. S., Erdem, E., Fıçıcı, E. C., & Şeker, D. Z. (2011). İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi 3 Boyutlu Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımı. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi, 3(Özel Sayı),36-40.
  • Deniz, A. (2020). İnsansız hava araçları ve CBS entegrasyonu ile kampüs bilgi sistemleri tasarımı ve uygulaması: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kampüsü örneği. (Yüksek lisans tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi). Ulusal Tez Merkezi.
  • Deniz, A. & Güngör, Ş. (2020). Mapping with Unmanned Aerial Vehicles Systems: A Case Study Of Nevsehir Hacı Bektaş Veli University Campus. Kastamonu University Journal of Engineering and Sciences, 6(1), 27-32.
  • Dinç, O. (2018). WEB CBS ve Açık Kaynak Kodlu Kampüs Bilgi Sistemi Uygulaması. (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi). Ulusal Tez Merkezi.
  • Ekinci, K., Kılıç, Y.& Kısa, A. (2017 Mayıs 39-47). İnsansız Hava Araçları ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyetleri. 16. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı. Ankara.
  • Erko, N. (2009). Bilgisayar Destekli Harita Tasarımı ve Netcad Programının Gütef Coğrafi Bilgi Sistemine (CBS) Uyarlaması, [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Gazi Üniversitesi.
  • Franke, U. E. (2015). The Global Diffusion of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) or Drones, in Mike Aaronson (Ed.), Precision Strike Warfare and International Intervation (pp. 78-98). Routledge.
  • Geymen, A., Beşdok, E., Atasever, Ü. H., Karkınlı, A. &Çağlıkantar, T. (2008 Ekim 718-723). Erciyes Üniversitesi Kampüs Bilgi Sistemi. II. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu. Kayseri.
  • Güngör, M. (2021). Gülşehir sosyal bilimler meslek yüksekokulunu tercih eden öğrencilerin ikamet ettikleri illerin cbs ile mekânsal analizi. A. İmamoğlu (Ed.), Kapadokya Araştırmaları İnsan, Doğa ve Kültür içinde (s. 139- 152), Konya: Literatürk Akademia.
  • Güngör, Ş. & Adıgüzel, F. (2019). Kentsel Yeşil Alanlar İçin Mekânsal Yeterlilik ve Ulaşılabilirlik Analizi: Nevşehir Örneği. A. Uysal ve H. İçen (Ed.), Kapadokya Araştırmaları içinde (s. 87-105). Ankara: Pegem Akademi.
  • Güven, E. (2018). Coğrafi Bilgi Sistemleri Ortamında Mobil Tabanlı Anadolu Üniversitesi Kampüs Bilgi Sistemi. (Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi). Ulusal Tez Merkezi.
  • Kahraman, İ., & Karaş, İ. R. (2012 Şubat 401-406). Üç Boyutlu Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımı. XIV. Akademik Bilişim Konferansı. Uşak.
  • Kaya, L. G., Topay, M., Yıldırım, B., & Demirtaş, S. Ö. (2002). ZKÜ Bartın Orman Fakültesi, Kampus Bilgi Sistemi. ZKÜ Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 4 (4), 71-77.
  • Kerski, J. J. (2003). Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknolojisi ve Yöntemlerinin Ortaöğretimde Uygulanması ve Etkinliği. Coğrafya Dergisi, 102(3), 128-137.
  • Nişancı, R., Yıldırım, V.& Çolak, H. E. (2010). Coğrafi Bilgi Sistem Uygulamaları. Bilim ve Teknik Dergisi, Eylül, 58-63.
  • Sabah, L., ve Şimşek, M. (2018). Arttırılmış Gerçeklik Yöntemleri ile Konumsal Mobil Kampüs Bilgi Sistemi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(6), 637-649.
  • Schneider, R. J., Khattak, A. J., &Zegeer, C. V. (2001). Method of improving pedestrian safety proactively with geographic information systems: example from a college campus. Transportation Research Record, 1773(1), 97-107.
  • Siliğ, H. S. (2012). Panaromik Görüntülerin Kampüs Bilgi Sisteminde Kullanım Olanaklarının Araştırılması İTÜ Ayazağa Kampüsü Örneği. [Doktora tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi]. Ulusal Tez Merkezi.
  • Syafuan, W. M., Husin, R. M. &Fauzi, M. F. M. (2022, April 1-9). Smart Campus Geographic Information System (GIS) Mobile Application Reporting System. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Atlanta.
  • Tecim, V. (2008). Coğrafi Bilgi Sistemleri: Harita Tabanlı Bilgi Yönetimi. Ankara: Renk Form Ofset Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Tecim, V., Aydın, C., Tarhan, Ç., Aşan, H. &Komesli, M. (2022). Üniversitelerde Akıllı Kampüs Uygulamaları İçin Altyapı Sistemi Oluşturulması. Journal of Research in Business, 7 (1), 132-147.
  • Topay, M., Kaya, L. G., Yıldırım, B., Emine, İ. K. İ. Z.& Demirtaş, S. Ö. (2003). ZküBartın Yerleşkesi Kampus Bilgi Sistemi. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 5(5), 71-77.
  • Yılmaz, H. M., Mutluoğlu, Ö., Ulvi, A., Yaman, A. & Bilgilioğlu, S.S. (2018). İnsansız Hava Aracı ile Ortofoto Üretimi ve Aksaray Üniversitesi Kampüsü Örneği, Geomatik Dergisi, 3(2),103-110.
  • Yomralıoğlu, T.& Aydınoğlu, A. Ç. (2010). Coğrafi Bilgi Teknolojileri. Bilim ve Teknik Dergisi, Eylül, 48-51.