İŞYERİNDE İNTİKAMCI DAVRANIŞLAR VE MEDEA SENDROMU

Bu çalışmada işyerinde çalışanların intikamcı davranışlarının doğasını açıklamada Medea Sendromunun model alınabileceği varsayımıyla, öğretim elemanlarının Medea Sendromu yaşayıp yaşamadıklarına ilişkin mevcut durum ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu anlamda, Medea’nın maruz kaldığı haksızlık karşısında hissettiği nefreti, çocuklarının canına kıyarak eşinden intikam alma yolunu seçmesinin, öğretim elemanlarının iş yerindeki intikamcı davranışlarını açıklamada model alınabileceği varsayılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmış, veriler odak grup görüşmesi yoluyla toplanmıştır. Yapılan analiz sonucunda, öğretim elemanlarının adaletsizliği ve liyakatsizliği intikamcı davranış sebebi olarak gördükleri; intikam almak için engelleme, kötüleme, örgütsel sinizm ve sessizlik davranışlarına yöneldikleri bulunmuştur. Kişilerin kendi adaletini tesis etmeye başlamasına imkan bırakmaksızın, örgütlerin çalışanlara adil bir ortam sunması gerekliliği bu çalışmanın önemli sonuçlarından biri olarak değerlendirilmektedir.

___

  • Adams, S. J. (1965). Inequity in Social Exchange. L. Berkowitz içinde, Advances in social experimental psychology (s. 267-299). New York: AcademicPress.
  • Akın, M.,Özdevecioğlu, M., ve Ünlü, O. (2012). Örgütlerde İntikam Niyeti ve Affetme Eğiliminin Çalışanların Ruh Sağlıkları ile İlişkisi. Amme İdaresi Dergisi , 45 (1), 77-97.
  • Akın, M.,Özdevecioğlu, M., ve Ünlü, O. (2012). Örgütlerde İntikam Niyeti ve Affetme Eğilimlerinin Çalışanların Ruh Sağlıkları ile İlişkisi. Amme İdaresi Dergisi , 45 (1), 77-97.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi